avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informare, sotul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informare, sotul meu a dobandit ...

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informare, sotul meu a dobandit o casa prin donatie de la parintii lui in timpul casatoriei. Noi in momentul de fata avem doi copii, si in proces de divort (inaintat de catre sotul meu), vrea sa vanda casa ca sa ma evacueze pe mine si copii din casa. Eu, pot cere la CF, in baza articol. 321 din codul civil, sa fie trecuta locuinta ca si locuinta comuna? Daca da, care ar fi demersurile, ca sa nu afle sotul.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:46, 11 Iunie 2021
Bună ziua,

Locuința familiei, nu locuință comună.

Da, puteți și de una singură, nu trebuie să fie și el cu dvs. Aveți aici procedura:
[ link extern ] /
Unul dintre soți poate cere notarea în cartea funciară a unui imobil ca locuință a familiei, în mod separat și independent de voința celuilalt soț și chiar dacă acesta din urmă este proprietarul exclusiv al imobilului. În acest scop, acesta se va prezenta la notar cu cartea de identitate, cu certificatul de căsătorie și, după caz, certificatele de naștere ale copiilor, precum și cu orice alte documente relevante, va da o declarație pe propria răspundere prin care să declare că imobilul este locuința familiei, urmând ca cererea însoțită de acte să fie depusă la cartea funciară în vederea notării.

V-ar fi de folos, în plus, și o copie după cartea de identitate a soțului, ca să se vadă că aveți domiciliu comun.

Și aici aveți informații care vă sunt de folos:
În concret, soțul în cauză se va prezenta în fața notarului public și va da o declarație pe propria răspundere din care reiese calitatea de locuință a familiei, fie ca urmare a domiciliului comun avut de soți la această adresă, fie ca urmare a faptului ca în acel imobil locuiesc copiii comuni împreună cu unul dintre soți.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2021
Emilika40, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, bunurile primite prin donatie in timpul casatoriei, sunt bunuri proprii ale sotului donatar- art.340 Cod Civil. Asadar, imobilul nu este bun comun, sotul dvs. poate dispune de acesta cum doreste.
Puteti uza totusi de dispozitiile art. 322 Cod civil.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2021
Madalina Pascu, Avocat
Dar, totusi, in 10 ani de casnicie, eu am investit multe in casa in care locuim. Acesta a vandut casa, fara sa stiu, in timp ce ne aflam in proces de divort, e legal?
Daca nu ati cerut inscrierea ca locuinta familiala in CF, avea tot dreptul sa o vanda. Investitiile facute vor intra in masa partajabila daca aveti dovezi si veti avea o creanta impotriva acestuia daca sotul a contribuit cu mai putin/deloc.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2021
Madalina Pascu, Avocat
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Vrea sa vanda casa" nu e totuna cu "a vandut casa." Pe viitor, sa oferiti informatii corecte ca sa nu ne pierdem timpul reciproc.
Daca nu a vandut-o inca, o puteti înscrie ca locuinta a familiei dar nu va ajuta prea mult, va radia sarcina dupa divort.
Daca ati investit substanțial, puteti cere in instanta sa constate ca aveti un drept de creanta si cereti sa puteti sa va folosiți de bun pana va da suma investita.
O sa apelati la avocat ca nu va descurcati singura
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare bunuri proprii SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Un apartament dobandit inaite de casatorie, se poate vinde fara acordul sotului? Cunosc antecedente, chiar fiica mea. I-am cumparat o garsoniera, fiind ... (vezi toată discuția)
Divort, probleme cu locuinta familiei elacristina elacristina suntem casatoriti de 2o de ani.locuim in apartamentul socrilor dar acum 5 ani i-a fost donat sotului .deci apartamentul este doar al lui,al sotului. avem un ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. sunt măritată cu acte de 8 ani și am un copil de ... Daniela121986 Daniela121986 Bună ziua.Sunt măritată cu acte de 8 ani și am un copil de 8 ani și casa unde locuiesc împreună cu copilul și soțul de altfel e trecuta doar pe numele ... (vezi toată discuția)