avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale, zile libere.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale, zile libere.

Buna ziua
Lucrez in ture, 2 zile si 2 zile sunt libera. Tura mea cade exact in cele 2 zile de sarbatoare legala care urmeaza.
Angajatorul spune ca nu mi poate da liber in nici una dintre zile-ca duminica e duminica si ca e zi libera, oricum, ceea ce nu este adevarat, cata vreme suntem in ture si pentru ca am de recuperat-.
Va rog sa mi spuneti care este realitatea in aceasta situatie. Nu pot crede ca nu am dreptul la nici o zi libera din 2 legale!
In plus, ce se intampla daca nu fac norma de 160 ore/luna. Cum se calculeaza, avand in vedere ca sunt luni cu 30 si 31 zile!
Se pot plati zilele lucrate in sarbatoare sau se da zi in loc?
Multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2021
ain, utilizator
Cel mai recent răspuns: ain , utilizator 20:05, 18 Iunie 2021
160 ore/luna, 40 /saptamana. Se lucreaza si sambete si duminici, cum vine randul.
Sambetele si diminicile nu se platesc diferit?
Multumesc!
Sambetele si diminicile se pot plati diferit, in functie de natura lor ... daca sunt numai zile de repaus intr-un fel, daca sunt si zile de sarbatoare legala in altfel.
Sambetele si diminicile se pot plati diferit, in functie de natura lor ... daca sunt numai zile de repaus intr-un fel, daca sunt si zile de sarbatoare legala in altfel.
M ati intrebat care este durata timpuli de munca.
In ce fel, diferit, se platesc sambetele si duminicile ca zile de repaus, si in ce fel sarbatorile legale?
Multumesc
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. Din cate spuneti dvs , aveti o durata fixa a timpului de munca(160 ore/luna), insa o luna poate avea si 176 ore lucratoare sau 168 ore lucratoare etc. .

4. Daca lucrati intr-o zi de sambata care este si zi de sarbatoare legala , atunci se acorda numai o singura zi libera sau se vor plati ambele sporuri.

Alte discuții în legătură

Munca in ture iuliana622 iuliana622 fiti amabili,asi dori o lamurire,lucrez ca si laborant la o statie de tratarea a apei/oras,in ture de 24/72,indiferent cum cade tura,in zile de sambata sau ... (vezi toată discuția)
Salarizarea marinarilor sau personalului navigant Roxy1908 Roxy1908 Buna ziua, Lucrez la o noua societate unde fac angajari de marinari si de personal navigant, pana acum am lucrat pe resurse umane dar cu angajati cu ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)