avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara. Se poate face vânzare cumpărare între ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara. Se poate face vânzare cumpărare între parinti ...

Bună seara. Se poate face vânzare cumpărare între parinti și copil, părintii sunt lucizi,tineri și vor sa ii facă act de vânzare cumpărare dar nu la prețul pieței. Apartamentul ar fi evaluat la 35000euro,dar ei ar vrea sa pună prețul de 5000 euro. Este posibil? Va mulțumesc.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Practica judiciara arata ca se poate declara un pret mai mic decat minimul grilei notariale.
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2021
Daniela Stanescu, Avocat
Se poate, intr-adevar, declarat un pret mai mic.
Dar nu chiar de 7 ori. Altfel, e pret neserios. Chiar derizoriu. Mai ales la un act intre parinti si copii.
Motivul incheierii unei astfel de vanzari vadit fictive, ma depaseste...
Ce anume nu înțelegeți? Dacă eu sunt părintele și am doi copii, împart terenul pe jumătate, le fac câte o casa, și ca să fiu sigura ca după moartea mea nu se "omoară" prin instante după moșteniri, prefer s le fac un act de vânzare cumpărare.. Eu ca și proprietar vreau sa aleg o suma mai mica pe care sa și-o permită. Dacă le vând casele la preturile lor, nu are niciunul sa îmi dea. Plus ca este alegerea mea, ca și proprietar dacă vreau o casa de 50.000 euro sa o dau la 1000nu? Eu sunt cel ce pierde și atât. Acesta este doar un exemplu pentru a putea înțelege situația.

raluk0207 a scris:

Se poate, intr-adevar, declarat un pret mai mic.
Dar nu chiar de 7 ori. Altfel, e pret neserios. Chiar derizoriu. Mai ales la un act intre parinti si copii.
Motivul incheierii unei astfel de vanzari vadit fictive, ma depaseste...

initial aveati doar un copil, acuma dati exemplu cu 2...
poate ar fi util pt dvs sa ziceti exact ce vreti sa faceti si de ce.
pt exemplul dat , ati putea face donatie, ca nu cred ca daca bagati cate 60 mii de euro in 2 case, mai aveti pretentie de la ei de 5000, plus ca ar putea fi casatoriti si prin vanzare, bunurile ar deveni comune cu nevestele lor si asa se alege praful de munca dvs.
in primul ex, daca vreti sa ii dati unuia si sa il sariti pe al doilea, ar trebui ca pretul sa fie mai mare, mai real, chiar daca sub pretul pietii, asta ca actul sa nu fie atacat de celalalat.
deci situatii multiple pt care nu se aplica aceeasi solutie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am inteles. Dvs nu înțelegeți că vânzarea, de care va agatati morțiș nu va rezolva situația. Dvs puteti sa vindeți casa si pe 3 lei.
Cine spune că vânzarea nu poate fi "atacata" si ca nu se vor omorî oricum.prin instanțe?
Pentru validitatea vânzării, prețul trebuie să fie real, sincer și serios.
Nu au bani? Sa nu cumpere.
Simplu.
Preţul real este un preţ datorat (adevărat convenit) al imobilului vândut, pe care părţile nu l-au stabilit în mod fictiv, ci în scopul de a-l plăti în realitate.
In cazul în care preţul este fictiv (simulat), contractul de vânzare-cumpărare este anulabil (deoarece preţul a fost „stabilit fără intenţia de a fi plătit”).
Preţul trebuie să fie şi serios, adică să nu fie derizoriu (infim).
Preţul este derizoriu, atunci când este „într-atât de disproporţionat faţă de valoarea bunului, încât este evident că părţile nu au dorit să consimtă la o vânzare” (art. 1665 alin. 2 Noul Cod Civil).


Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2021
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer de proprietate prin vanzare sau donatie MariusN1 MariusN1 Buna ziua. Impreuna cu viitoarea sotie, stam intr-un apartament cumparat de catre parintii ei. Dupa casatorie am dori sa devenim noi posesorii ... (vezi toată discuția)
Părinții vor să cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii cu act de vânzare-cumpărare, dar fără plata prețului. se impune un preț minim de vânzare? Cris D. Cris D. Daca parintii vor sa cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii, cu act de vanzare/cumparare, trebuie sa faca dovada primirii banilor de la fiu? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Necesit consultanta act apartament Doru.I Doru.I Va salut, necesit consultanta dumneavoastra. Locuiesc intr-un apartament de 20 de ani. Propietarii apartamentului sunt bunicii mei. Bunicul m-a contactat ca ... (vezi toată discuția)