avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Teste pe banii nostri? ! Cum ar ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Teste pe banii nostri? ! Cum ar trebui să procedăm, dacă ni se cer teste, ...

Bună ziua! Cum ar trebui să procedăm, dacă ni se cer teste, angajatilor de la spital, antigen la 3 zile sau pcr, la 7 zile, dacă nu suntem vaccinați? Ne pot obliga să ni le facem pe banii noștri?
Ce ni se poate întâmpla dacă refuzăm să le facem? Mai ales pe cheltuiala noastră?
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2021
VioCostea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 10:55, 28 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Katyka a scris:

Atunci ce boală este,,dacă nu respiratorie?De ce mai purtăm măști?

Modul de raspindire e prin aer, de aia purtam masti. Altfel, Covid-19 are preferinte de a "ataca" sistemul circulator, si cel nervos. Art. 175 se refera la obligatia angajatorului de a asigura sanatatea in munca pe banii lui si sunt asigurate aceste conditii, nu spune nimic despre asigurarea dreptului la viata al pacientului ce poate fi infectat de antivaccinistii din sistemul medical. Cam asa stau lucrurile.
2 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
SARS-Sindrom Respirator Acut Sever
Nu lucrez nici in domeniul medical și nici nu sunt antivaccinista, dar in cazul de față vorbim de vaccin aflat încă în testare.Faptul că am făcut altă alegere, pe care mi-o asum, nu înseamnă că trebuie s-o impun și la alții. Cine se crede atotputernic să ne impună un lucru cu care nu suntem de acord?Hitler a murit demult.
Și dacă ați ales să vă vaccinați (nimeni nu v-a obligat) de ce vă mai este frică?Sănătate să aveți și lasați-ne și pe noi să alegem după propriile convingeri!Nu toți suntem oițe să ne aruncăm de pe stăncă, mai și rămânem câteva rătăcite, sus.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
SARS-Cov-2 e o denumire generică, data după primul Sars. S-a dovedit deja ca insuficienta respiratorie se datorează cheagurilor de sânge. Stiți ca gripa sa provoace asa ceva?

Nu sunteți antivaccinista :), sunteți împotriva vaccinării. E alta gasca, sau oita?

Cum puteți spune ca nu sunt testate. vaccinurile aprobate (și la noi) au trecut prin toate cele 3 stadii obligatorii de testare.

Ce are Hitler cu vaccinurile?!? Poate ați vrut sa ziceți Jenner. Saracu' a murit, nestiind ca vor apărea după atât sacrificiu niște oițe, care nu-s puține, dar nu știu mai nimic despre ce combat.

Treaba cu alegerea e valabilă doar în spațiu privat. Presupun ca nu trăiți în pustietate.

Și nu-mi este frica, am ales sa ma vaccinez după ce am făcut boala.


Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2021
latka, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu vad altfel problema. Ma pun in locul unui angajator (aici statul). Vreau ca la mine sa lucreze oameni vaccinati. SI atat. Le dau voie si la ceilalti, dar sa-si fac teste. Daca am oameni nevaccinati si se imbolnaveste unul, imi falimenteaza afacerea...
Nimeni nu vrea sa se interneze pentru ceva, sa vina sanatos (de covid) si sa ia de la un angajat al spitalului....Ar da spitalul in judecata ??
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cornel Vasile a scris:

Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati.


Este un principiu de baza acest lucru.

Insa, discutia se poate muta pe taramul faptului ca vaccinarea este gratuita.
Desigur, oamenii au dreptul de a refuza vaccinarea dar trebuie sa isi asume si consecintele.

Discutia este extrem de anevoiasa pe plan juridic.
De pilda, in ipoteza in care o persoana refuza vaccinarea fara motive temeinice medicale creaza un prejudiciu potential si firmei si celorlalti salariati.
Si se ridica intrebarea, de ce sa suporte firma niste costuri care pot fi evitate daca angajatul refuza un serviciu gratuit.
De ce sa existe un risc pentru ceilalti angajati ai firmei daca acest risc se poate evita?

Dupa parerea mea, toata problema poate fi elucidata doar in conditiile in care se va stabili ca vaccinul ajuta sau nu ajuta deloc sau ajuta insuficient.
Intr-un astfel de litigiu trebuie sa aiba loc dezbateri stiintifice si sa fie administrate probe cu caracter stiintific.

Deci, daca vaccinul ii va proteja si pe ceilalti si se va proba acest lucru, refuzul de a te vaccina trebuie sa iti fie imputabil, iar, daca vaccinul este ineficient si vaccinarea este inutila nimeni nu poate fi considerat ca fiind obligat moral sau juridic fata de membrii acelei colectivitati de a se vaccina.

Practic, in acest moment nu putem cunoaste la modul cert deznodamantul unui astfel de proces.
Nu ar fi exclus ca jurisprudenta sa fie diferita in timp in functie de ceea ce ar mai aparea pe parcurs in domeniul pandemic.
Pot aparea noi tulpini si atunci un alt proces poate sa aiba un alt deznodamant fata de primul, mai ales ca in Romania jurispudenta nici nu este izor de drept.

Este genul de proces in care nici judecatorul nu stie ce solutie va pronunta pana cand nu intra in pronuntare.
Cu siguranta, este si genul de proces in care avocatul poate avea un rol vital in ceea ce priveste solutia din proces in functie de toate apararile facute.
Nefiind implicat in vreun astfel de litigiu, in prezent am prezentat situatia la un mod impartial.
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Ce se poate intampla in cazul refuzului personalului medical ... Inna21 Inna21 Ce se poate intampla in cazul refuzului personalului medical de a se testa din fonduri proprii? Nu cred ca in Romania au existat spitale care sa testeze ... (vezi toată discuția)
Ar fi corect un act normativ prin care sa plătească statul ... CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ar fi corect un act normativ prin care sa plătească statul testele PCR negative, iar pe.cele pozitive sa le plătească cei infectati cu Covid-19? Ma ... (vezi toată discuția)
Salutare este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? ... FZappa FZappa Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? In Constituția României scrie: Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor ... (vezi toată discuția)