avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre cu radiocitire: sigure???!!!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre cu radiocitire: sigure???!!!

Apometre cu radiocitire: sigure???!!!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 12:16, 22 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La orice aparat de măsură există erori, nici unul nu măsoară exact. Depinde însă de mărimea erorii. Dacă la apometre e maxim 2% e OK.
Problema mea nu sunt erorile, ci hoția. Se vociferează că firma care le-a montat, le reglează prin radio să înregistreze mai puțin la șmecherii din bloc și mai mult la fraieri. Plus că le-au calibrat tot așa, într-un fel la unii și în alt fel la alții. Tot răsufla chestia asta prin bloc, oamenii sunt îngrijorați. Blocul nostru e cu mari probleme. Nimeni nu mai are încredere în conducere. A se vedea toate topicurile mele anterioare. Toate "metehnele" scrise de Opaina in Ghidul proprietarului se regasesc la blocul nostru.
Revin cu întrebarea: există vreun organ oficial care sa verifice aceste apometre? Excluzind iifirma care le-a montat, evident
Mulțumesc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bineinteles ca există, orice firma care are autorizație BRML pentru asa ceva. Problema însă nu se rezolva asa. Apometrele din condominiu nu se verifică metrologic obligatoriu. Nu aveți nici un motiv legal (conform NML 003-05) să cereți verificarea metrologica a apometrelor "smecherilor". Pe ale dvs. puteți sa vi le verificați ori de câte ori doriți, dacă aveți dubii, e la cerere.

Al doilea aspect care nu va favorizează e cel prin care ați pus problema, ca acele apometre pot fi modificate de la distanță. Prin urmare, dacă sunteți convinsa de asta (eu va asigur ca e o prostie ) chiar de ar fi sa duceți un astfel de apometru de "smecher" la verificat, înseamnă că se poate regla la loc sa arate bine. Asa ca nu aveți absolut nici o soluție.

Sfatul meu e sa uitați de aceste lucruri, nu cred ca dvs. platiti de 10 ori cât o familie de "smecheri". Sunt lucruri mai importante în viața.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
intre mit si adevar :)

-contorizarea la aceste apometre este independenta de la un punct al mecanismului.....o parte se transmite prin diferite rotite catre inregistrarea fizica pe apometru iar cealalta sub forma de impulsuri magnetice catre modulul radio.
-marja de eroare intre ele e atat de mica, ca nu poate ajunge la zeci-sute m3 pe durata de viata a apometrului
-sa zicem ca exista o posibila masluire radio(egala cu zero ca sanse)contorizarea fizica este chiar imposibil de masluit(partea fizica de contorizare este capsulata si orice interventie ramane cu semne)
-la 10 ani oricum le inlocuiesti.....costul de demontare/montare si verificare BRML costa comparabil cu unul nou(ca sa nu mai zic de eventualele decalibrari care nu pot fi reparate si sa ajungi sa platesti si mai mult pentru inlocuirea lui)
-firmele care monteaza asa ceva au autorizare BRML si produsele sunt certificate CE.....nu risca nimeni sa faca rahaturi pt cei 50ron/luna pe care ii scoate presedintele(basca teoretic trebuie sa le dea si lor ceva daca tot sunt in combinatie)

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dar problema majora este ca undele alea radio de la apometre declanseaza cipurile nano din vaccinurile anti-covid... Si interfereaza cu 5G. Credeti ca e o coincidenta apometrele astea radio, vaccinurile si 5G?

Nu exista nicio posibilitate de masluire radio, apometrele doar emit, nu si primesc informatie. Da, masluiri se pot face la apoi la calculul cantitatilor, dar aste se pot face si cand se citesc cu pixul. Acum nu aveti cu autocitire? Oare cati proprietari declara corect?! Cine face apoi calculele? Oare le face corect?! Macar la contoarele cu citire radio se aduna cantitatile in acelasi timp si sunt corecte (nu poate fi o cantitate gresita, fie se transmite cantitatea, fie nu se transmite nimic).

Stiti ceva de interventie radio asupra contorului, dar aia este valabil la contoarele inteligente de energie electrica care au posibilitatea de debransare a consumatorului. Nu de modificare a consumului.

Nu cred ca vreun laborator de metrologie ar da aviz pentru contoare ale caror cantitati masurate pot fi modificate, indiferent prin ce metoda.
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2021
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Apometre Delia Stoica Delia Stoica Cadrul legal , privind montarea de apometre. Menționez că mi-am montat in apartament apometru cu citire radio, având singur in bloc acest timp nou de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)