avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute pentru loturile invecinate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute pentru loturile invecinate

Buna ziua,
Pe o suprafata de teren, in urma parcelarii, respectiv vanzarilor catre mai multi proprietari, s-a prevazut si un drum de servitute pe partea stanga de la un capat la altul, adica pe lungime. Fiecare propietar si-a construit sau inca construieste blocuri de locuinte. Intre timp unul dintre proprietari, detinator de drept de servitute pe acest drum, conform lotului detinut pe partea stanga, cumpara si un lot de teren aflat de partea cealalta a drumului, cu intentia de a construi si aici un bloc de locuinte, ai caror noi proprietari vor urma sa foloseasca acelasi drum de servitute prevazut doar pentru proprietarii de pe partea stanga. Este corecta aceastas abordare? Actaulul proprietar are drept de servitute pe acest drum, dar conform lotului vechi de teren, pe care deja construieste un bloc de locuinte, Pentru noul lot de teren, cumparat de partea cealalta a drumului, nu ar trebui sa asigure viitorilor proprietari un alt drum de servitute? Nu trebuie acordul tuturor proprietarilor de pe partea stanga? Cele doua loturi mari initiale nu au avut si nu au nimic in comun unul cu celalat. Drumul de servitute a fost creat doar din suprafata lotului mare initial din partea stanga, adica proprietarul/mostenitorii lotului mare din dreapta nu au contribuit cu nimic.
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2021
vpreda2003, utilizator
Cam multe intrebari la care doriti raspunsuri punctuale pe un forum :(

Ca principiu, va pot spune ca nu i se poate ingradi nimanui accesul la proprietatea lui.

Deci, este clar ca daca proprietarii din partea dreapta a drumului de servitute, nu au alta cale de acces, atunci il vor folosi tot pe acesta.

Evident ca niciodata nu este atins idealul in viata. Iar proprietarul dezvoltator doreste sa obtina un maxim de beneficiu din fiecare bucatica de teren ce o valorifica. Specific dezvoltatorilor imobiliari.

In rest, de "abuzurile" sau nu ale proprietarilor trebuie discutat punctual cu actele in fata.
Va recomand in acest sens sa contactati direct un avocat din localitatea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie drum servitute. posibile riscuri? zgabi zgabi Buna ziua, Am un lot de teren la care am acces printr-un drum de servitute. Atit lotul meu cit si drumul de servitute prin care am acces, au facut parte ... (vezi toată discuția)
Acces dezmembrare aliaz aliaz Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m). Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ?? un lot de ... MariusMB MariusMB Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ?? Un lot de teren a fost impartit in un lot ca si drum de servitute si 5 loturi de casa pe partea stanga eu ... (vezi toată discuția)