avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul vechime lucrata in strainatate cu vechimea din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul vechime lucrata in strainatate cu vechimea din Romania.

Am lucrat cu acte timp de 5 ani in UK.
In UK trebuie sa ai minim 10 ani lucrati ca sa beneficiezi de pensie la limita de varsta.
1. Daca am lucrat doar 5 ani,am vreo posibilitate sa cumulez perioada lucrata in UK cu perioada lucrata in Romania?
Nu pot retrage banii din contul meu de pensie din UK decat daca fac dovada ca sunt intr-o faza terminala a unei boli sau pot sa ii transfer intr-un alt fond de pensii TOT din UK.
2. Pot cumva retrage/transfera in fondul de pensii din Romania suma adunata in fondul de pensii din UK??
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 14:37, 30 Iulie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui să vă adresați Casei Naționale de Pensii Publice. Ei sunt cei în măsură să vă îndrume într-o asemenea situație, cu atât mai mult cu cât este vorba despre UK (care nu mai e Stat membru). Într-un caz "clasic", în care ați fi lucrat într-un alt Stat membru, formulați o cerere la CNPP și vi se transferau contribuțiile de acolo, aici. Mai trebuie clarificat cu CNPP dacă puteți face acest transfer acum (transfer de contribuții adică) sau dacă trebuie să așteptați să ajungeți la vârsta de pensionre (65 de ani) și apoi să începeți demersurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salut.as dori sa cunosc daca se pot adauga la stagiul de cotizare ... cochintu cochintu salut.as dori sa cunosc daca se pot adauga la stagiul de cotizare din romania si anii lucrati in strainatate,cunoasc ca este posibil in statele ue inclusiv in ... (vezi toată discuția)
Perioada lucrata in strainatate alin086 alin086 Buna ziua.Intrebarea mea este urmatoarea : Daca cineva a lucrat pentru o anumita perioada in strainatate cu contract de munca si nu are nevoie de pensie pe ... (vezi toată discuția)
Domiciliez in strainatate. cum mi se stabileste dreptul la pensie? hANGHIUC hANGHIUC am 58 de ani ,lucrez in italia din 2003 cu documente ,in romania pot iesi la pensie de drept .intrebarea mea mi se poate calcula inpreuna atit anii de vechime ... (vezi toată discuția)