avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Constituie abatere disciplinară în sensul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Constituie abatere disciplinară în sensul prevederilor art.247 ...

Constituie abatere disciplinară în sensul prevederilor art.247 alin.2 din Codul muncii, comportamentul necorespunzator al salariatului?

CURTEA DE APEL BUCUREȘTI prin Decizia 566/04.02.2006 arata:
Potrivit art.247 (1) Codul muncii ”Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancțiuni disciplinare salariaților săi ori de câte ori constată că aceștia au săvârșit o abatere disciplinară.
2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinelor și dispozițiilor legale ale conducătorilor ierarhici” .

Sintetic, abaterea disciplinară poate fi definită ca o încălcare de către salariat a normelor de disciplină a muncii săvârșită numai în legătură cu munca sa.

În cauza așa cum rezultă din probele administrate se reține ca abatere disciplinară comportamentul necorespunzător al intimatului-reclamant...
Ori, această faptă reținută în sarcina intimatului, nu constituie o faptă în legătură cu munca sa respectiv cu natura obligațiilor sale de serviciu așa cum impune art.247 alin.2 Codul muncii, ..., în consecință nu constituie o abatere disciplinară care să atragă răspunderea disciplinară.

Se poate incadra comportamentul necorespunzator al salariatului la etica?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 12 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In doctrina s-a opinat:
Chiar dacă dispoziţiile ...din Codul muncii nu fac referire la normele de comportament atunci când definesc abaterea disciplinară, nimic nu se opune ca prin regulamentul intern să se reglementeze obligaţia de a se respecta normele de comportament în unitate. Obligaţia de respectare a normelor de comportament în unitate se referă la comportamentul salariatului în toate structurile unităţii, adică inclusiv la club, cămin, cantină. De regulă, obligaţia de a respecta normele de comportament nu vizează comportamentul salariatului în afara unităţii. Prin excepţie, încălcarea normelor de comportament în afara unităţii va fi luată în considerare la salariaţii care, potrivit dispoziţiilor legale sau ale contractului colectiv ori individual de muncă, trebuie să se bucure de o reputaţie impecabilă. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 508)

Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare. Obligaţia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 665)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face un angajat care este jignit de către șef? Îl poate da în judecată? Daliborka Daliborka Buna ziua, in cazul in care un agajat (sef) adreseaza jigniri unui alt angajat .Cum se poate proceda?acest angajat poate fi dat in judecata ? (vezi toată discuția)
Buna ziua!!!! va supun atentiei urmatoarea speta: doi salariati ... Miha2018 Miha2018 Buna ziua!!!! Va supun atentiei urmatoarea speta: Doi salariati ai societatii noastre, in timpul programului de lucru se deplaseaza, in interes de serviciu, ... (vezi toată discuția)
Interzicere acces loc de munca bbt bbt Intre doua firme exista un contract prestari servicii. Firma A face servicii curatenie firmei B. Un angajat al firmei A, in timpul activitatii in sediu firmei ... (vezi toată discuția)