avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am mostenit cu mai multi ani in urma un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am mostenit cu mai multi ani in urma un imobil, greu ...

Bună ziua!
Am mostenit cu mai multi ani in urma un imobil, greu de partajat in realitate, impreuna cu sora mea intr-o alta localitate. Am facut succesiune la timp, dar n-am facut partajul. Intre timp ea s-a mutat acolo si de ani buni foloseste intreaga proprietate, eu doar platind impozite si taxe pentru partea mea.
Nemultumita de cheltuieli, am purtat o discutie cu ea intreband-o daca nu vrea si partea mea in schimbul unei sulte. Raspunsul a fost negativ, ba mai mult a amenintat ca nu va lasa pe nimeni să calce in curte, chiar daca gasesc cumparatori.
In situatia data, voi face partajul, cu cheltuielile si stresul care decurg din asta, dar cum imi voi putea valorifica dreptul meu de proprietate, pentru ca este foarte clar ca imi va alunga posibilii cumparatori? Ca o paranteza, la aceasta ora eu sunt lipsita de posibilitatea de a intra in acea curte.
Voi putea cere in instanta vanzarea intregii proprietati, pe considerentul neintelegerilor dintre noi, cu despagubirea fiecareia? Reamintesc ca amandoua mai avem cate o proprietate.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 04:52, 19 August 2021
Buna ziua, va rog mult sa specificați cine stabilește valoarea cotei care v a fi vândută, in cazul in care cel care vrea sa își vândă partea dorește un preț de 10 ori mai mare si cel care deja locuiește în casa nu își permite să i cumpere partea. Mulțumesc
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La un mediator puteti rezolva problema. Rapid si cu costuri mici. Spor.
In momentul in care se dezbate successiunea, se va fi stabilit deja si valoarea bunului, dar nicidecum dupa cum doresc partile implicate, ci tinand cont de anumite considerente administrative: locatie, pret/m2 teren, imbunatatiri, specific constructie, etc. Evaluarea se face de catre experti evaluatori, nu de catre mostenitori.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta va stabili obiectivele pe care i le va trasa expertului tehnic judiciar. Printre ele se vor regasi in mod sigur stabilirea valorii de piata a imobilului, variante de partajare, daca e posibila. Sunt doua situatii: imobilul poate fi partajat sau nu poate. Daca se poate, lucrurile sunt clare. Daca nu poate fi partajat, iar sunt variante. Una din parti cere sa i se atribuie imobilul platind celeilalte parti sulta stabilita de instanta. Daca nu plateste, cealalta parte poate cere vanzarea imobilului la licitatie, de catre un executor judecatoresc. Exista si varianta ca niciuna din parti sa nu vrea imobilul din varii motive. Singura solutie ramane vanzarea, prin buna invoiala sau prin instanta. Oricum se lasa cu timp, bani, nervi irositi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie intre coproprietari Cristea Ion Cristea Ion Chirie intre coproprietari. Buna ziua, dețin 80% dintr-un apartament în urma unei moșteniri unde locuiesc singur. 20% este deținut de către fratele meu. ... (vezi toată discuția)
Partaj dificil! Tarzan2012 Tarzan2012 Doua surori au dezbatut succesiunea dupa tatal lor. Au mostenit o casa si teren. De taiat casa pe din doua nu se poate,asa ca sora A.i-a propus sorei B. ca ... (vezi toată discuția)
Cota parte 5/8 executare silita. cum se poate vinde de catre adjudecatar? Florin-Marius Florin-Marius Buna ziua! Am si eu urmatoarea speta: S-a scos la licitatie (executare silita) cota parte de 5/8 dintr-un imobil. O persoana castiga la licitatie aceasta ... (vezi toată discuția)