Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Recalificările fiscale - riscuri pentru companii. Lectori: EY România. Marți, 19 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara! Vreau sa va povestesc situația in care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara! Vreau sa va povestesc situația in care mă aflu, ...

Bună seara!
Vreau sa va povestesc situația in care mă aflu, si să ma ajutați sa decid cum sa procedez mai departe.
Mă numesc Gheorghe, sunt moldovean, am încă 17 ani si vara aceasta începând de pe data de 12 iunie până acum lucrez ca ajutor de bucatar la un restaurant al unui hotel de 4 stele pe malul mării.
Am venit să lucrez, pentru a câștiga bani pentru a mă întreține.
Ajungând aici 12.06.2021, m-au băgat direct la muncă.
Regimul de lucru este de la 7:30 până la 23:00 (zilnic), cu 2,5 ore pauză pe zi.
Am acceptat sa muncesc astfel pentru ca seful bucătar mi-a promis ca voi avea un salariu bun indiferent ce scrie pe contract (in contract e menționat salariul de 2300 lei pe lună).
Condițiile de primire a salariului este de 500 lei odată la 15 zile, iar restul banilor ii voi primi pe toți la un loc la final de sezon( ceea ce nu este menționat in contract).
Am lucrat in fiecare zi după programul indicat de ei, nu am avut probleme cu nimeni, mi-am îndeplinit toată munca ce mi-o spunea sefu, am lucrat si cate 13-14 ore fără pauză si peste program doar ca sa reușesc sa fac ce mi se cere. Am ajuns la un moment când bucatarul care muncea cu mine a renunțat la muncă si a plecat, pentru ca nu mai putea rezista.
Am rămas singur si munceam fără pauză de la 7:30 până la 23:00. Apoi au găsit iar un bucătar si pana acum încă lucrez cu el. Dar deja după aceea ne-a micșorat pauza zilnică la 2 ore. Seara ramanem sa facem curățenie generală prin bucătărie, cu astea suntem obligați să spălăm cota( pentru asta e necesar sa urc pe aragaz si sa mă țin de ea, si sa o spăl toată prin înăuntru cu riscul de a cădea intre aragaz si a mă accidenta.
Trecuseră 2 luni de muncă non-stop si am decis sa aflu totuși ce salariu am, căci până atunci nu-mi spunea decât "Salariul tău este 3000+", atât, si totuși am decis sa aflu sigur ce salariu am. In seara cand aveam 2 luni împlinite am mers la dumnealui in cabinet si mi-a spus ca am salariul de 4000 lei pe lună, pentru ca a observat că ma descurc bine si etc. M-am bucurat de asta si am plecat.
După ceva timp am auzit ca șeful bucătar spune special așa la toți ca le promite salarii mari pentru ai motiva sa lucreze până la sfârșit de sezon si după le dă câțiva bani si in rest îi este indiferent de noi ce se întâmplă mai departe.
Auzind astea am mai mers odată să-mi confirme salariu, mi-o spus același lucru.
Apoi a treia oară am decis să-l înregistrez si l-am întrebat, el mi-o spus la fel( 4000 pe lună). Acum am înregistrarea.
Până azi 01.09.2021 am lucrat in continuu cu inima împăcată.
Acum iar problemă, mi-a zis o fostă bucătăreasă care a lucrat acolo si il cunoaște, ca seful se folosește de munca noastră si ca ea a auzit de la șeful cel mare ( mâna dreaptă a persoanei care deține hotelurile ) si care dă banii la urmă la angajați, ca noi nu avem salariul mai mult de 2500 lei pe lună.
VA ROG SĂ MA AJUTAȚI CUM SA PROCEDEZ IN ACEST CAZ, Ca sa nu fiu amăgit pana la urmă!
menționez că m-am înțeles ca voi lucra până pe 12.09.2021 ca pe 13 se începe școala.
Apropo lucrez împreună cu fratele meu el are încă 16 ani si lucrează aici ca Patiser. Si se află in aceeasi situație ca mine.
Până acum (12.06.2021 - 01.09.2021, muncă zilnică) , nu am primit decât 2000 lei.
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 13:40, 4 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 112 din legea 53/2003 - Codul Muncii durata timpului de lucru este de 30 de ore saptaminal si 6 ore pe zi.E clar ca angajatorul abuzeaza din punct de vedere legal cu acest program.Deci solutia ar fi , daca nu se tin de cuvint cu promisiunile facute sa faceti mai multi sesizari la ITM pentru incalcarea prevederilor din Codul Muncii.In prealabil ar trebui sa-l si cititi findca e foarte util acest lucru.Angajatorul avea obligatia sa va inmineze un exemplar al contractului individual de munca dupa semnarea acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2021
Florin Cornea , Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte angajat ... GabrielM85 GabrielM85 Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte angajat cu 3000 de lei in c.i.m. real in mana am primit doar 1500 de lei lunar in ultimele 6 luni de cand ... (vezi toată discuția)
Soțul lucra la o firmă de pază în ultima zi lucrătoare din ... andr33a1997 andr33a1997 Soțul lucra la o firmă de pază în ultima zi lucrătoare din februarie trebuia să primească salariu pe luna ianuarie dar nu iau intrat nici până acum ... (vezi toată discuția)
Buna ziua avand in vedere ca contractul de munca a incetat conf ... ileanacosanzeana29 ileanacosanzeana29 Buna ziua avand in vedere ca contractul de munca a incetat conf art 31 alin 3 la initiativa angajatorului la data de 06.08.2021 este posibil ca ultimele ... (vezi toată discuția)