Bunicul meu este decedat in prizonierat in al 2 lea razboi mondial.
In incercarea de a identifica locul decesului (acces la arhivele nationale MAPN) si drepturile de unic supravietuitor ale mamei mele in varsta de 80 ani, m-am adresat primariei comunei in care s-a nascut bunicul, solicitand o copie (sau extras) dupa certificatul de nastere al bunicului, nascut in 1917 (nu am date exacte, din pacate, legate de luna si ziua nasterii, doar anul).
Functionarul respectivei primarii (jud Teleorman) mi-a refuzat eliberarea acestuia, invocand ca doar anumite institutii ale statului pot sa-i ceara aceasta (Procuratura, etc?). Refuzul a fost telefonic, am trimis o cerere scrisa anexand documente necesare (certificat nastere al mamei), si mi-a reconfirmat telefonic dupa primirea cererii ca nu imi poate raspunde solicitarii, urmand sa primesc un refuz scris.
In conditiile in care familie nu detine documentul respectiv, unde si cum imi pot exercita dreptul legal de a obtine o copie/extras dupa certificatul de nastere al bunicului?
Am fost la Arhivele Nationale Judetene, cineva amabil de acolo mi-a spus ca arhiva pt acel an (1917) este in posesia Primariei Locale si numai ei ma pot ajuta.
Ce institutia a statului ma poate ajuta in acest demers? ma puteti orienta catre o autoritate a Statului?
Mama mea acest drept legal -de a i se facilita obtinerea documentelor pentru identificarea tatalui decedat in prizonierat?
Va multumesc mult, sunt sincer consternata de acest vid legislativ legat de exercitarea si obstructionarea unui drept legal al unui mostenitor.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ia uimiți-mă,
Scrie undeva că Anexa 9 se mai numește și certificat de ... mama zmeilor, eliberabil doar persoanelor fizice cu o mână mai scurtă și-un picior mai lung?
Nu contest că se folosește în scopul pe care l-ați amintit. Dar de unde rezultă că ar fi destinată numai acestui scop?
Iertați exprimarea improprie, dar sugestivă. Mai „elevat” sună cam așa: Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus
georgiana.td
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Acest formular poate fi folosit in orice scop doriti, dar se elibereaza numai titularului sau unei persoane imputernicite de acesta. Daca titularul este decedat, cine mai poate solicita anexa 9 ?
Pana la urma, suntem sau nu in vid legislativ? Tocmai am sunat la Evidenta Populatiei a judetului respectiv. Acolo un functionar amabil -evrika, mai exista! - mi-a sugerat telefonic sa trimit o noua scrisoare catre Primarie, invocand Anexa 9 .
A fi sau a nu fi Anexa 9?
Singura problema este ca mama are 80 ani, si as vrea sa rezolv dosarul acesta....contra timp, e drept. Adica, nu in 10 ani....
romascanu
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
MAYA2 a scris:
A fi sau a nu fi Anexa 9?
Dacă trimiteți noua scrisoare, aveți șanse să fie (răspunsul sub forma anexei 9).
Dacă nu o trimiteți, atunci sigur nu o să fie (niciun răspus, sub nicio formă).
Alegeți.