avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot cere despăgubiri unui prestator de servicii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot cere despăgubiri unui prestator de servicii cooptat fără contract?

Pot cere despăgubiri unui prestator de servicii cooptat fără contract?
Un nene ne-a montat un limitator de presiune și a rupt/distrus sigiliul furnizorului de apa. Acesta din urma, sesizând situația, ne-a amendat ("consum clandestin" se numește la ei) și ne-a pus sa plătim și verificarea metrologica a apometrului.
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 07:28, 21 Octombrie 2021
Buna ziua,
Puteti dar si dumnealui daca va reclama la ITM puteti primi amenda pentru ca ati angajat pe cineva "la negru".
Intuiția imi spune ca cei ce prestează servicii si cu care semnezi un contract nu te fac "angajator".
De exemplu, semnezi un contract de prestări servicii cu o formație sa iți cânte la nunta ori cu niște fotografi. Ei își gestionează singuri taxele si eu nu am nici o treaba cu asigurarea lor de sănătate, pensia, etc...
Cred ca la fel e raportul si cu nenea binevoitor ce a distrus sigiliul... doar ca lipsește contractul, contractul ce ar fi trebuit sa vina din partea lui in care isi declara starea (e.g. PFA, firma, etc...)
Pe logica asta, daca eu nu sunt "angajator", ce amenda as putea plăti?
Ultima modificare: Marți, 19 Octombrie 2021
veverone, utilizator
Art. 15^1 din Codul muncii
În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă:
a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
d) primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 105 alin. (1) lit. c).

Acum faceti cum credeti, il puteti notifica sa plateasca si saca nu vrea, actiona in instanta

Si vedeti cum o sa raspundeti la intrebarea: " Ce cauta dumnealui sa lucreze la instalatia dvs., sa monteze acel limitator..."?
Ultima modificare: Marți, 19 Octombrie 2021
Ionut.ion, utilizator
Inteleg definitiile. Totusi, intrebarea ramane... faptul ca respectiva persoana a lucrat fara sa imi dea un contract ma face pe mine un "angajator" ?
Pentru analiza si evential raspuns la obiect este necesar sa furnizati date relevante
In ce calitate intentionati sa solicitati despagubiri ,ca persoana fizica sau juridica?

Alte discuții în legătură

Contract de munca sor_ile sor_ile Buna ziua ! Fac contabilitate primara de cateva luni pentru o firma de fast food dar inca nu mi-au facut contract de munca. Intrebarea mea este: daca vine ... (vezi toată discuția)
Munca la negru sau nu? Robert Eckardt Robert Eckardt Buna, Sunt anagajat cu norma intreaga si exista urmatoare situatie o cunostiinta (prieten) isi construieste casa cu firma etc. ideea e ca de comun acord am ... (vezi toată discuția)
Munca la negru Adrian Firut Adrian Firut Daca muncesc 2 zile pe saptamana la o persoana fizica si ma plateste cu 800 de lei pe luna este considerata munca la negru? Daca da ,ce risc am eu si ce ... (vezi toată discuția)