avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vaccinare obligatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vaccinare obligatorie

Buna ziua ,am primit un mesaj de la serviciu care suna asa : Incepand cu data de 1 Noiembrie angajatii se pot prezenta la serviciu doar cu dovada vacinarii sau cu programare pentru vaccinare!!! Vreau sa stiu daca este legal si ce se poate face in cazul in care se incalca drepturile omului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 26 Octombrie 2021
Nu trebuie modificată Constituția pentru așa ceva. Drepturile omului pot fi limitate, temporar, prin lege.
Azi, solicitarea prezentării dovezii de vaccinare, la revenirea la muncă, este ilegală. Aveți aici un articol de pe avocatnet:

avocatnet.ro/articol_57288/A...

Dar se pare că va fi votată în parlament o astfel de reglementare, și atunci nu mai aveți ce face.

FLORINA1979 a scris:

Si potrivit Constitutiei ? Dreptul la munca nu poate fi ingradit ? Cum interpretam asta ? Nicio lege nu este mai presus de Constitutia Romaniei ,nu?Poate daca revizuiesc Constitutia ,ceea ce in stare de urgenta nu se poate ! Cum interpretam legea deci ?

5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul are obligația de a asigura condiții de muncă pentru toți salariații inclusiv pentru protejarea sănătății. Dacă există suspiciunea că unul dintre angajați prezintă potențial pericol pentru sănătatea celorlalți poate interzice accesul acestuia la locul de muncă. ITM-ul ce să facă ? Poate doar să-l felicite pe angajator că îi protejează pe ceilalți.
exact, clar plangere la ITM

djpedros a scris:

Este ilegal. Daca nu va primeste faceti plangere la ITM

6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum într-adevăr legislația e neclară. Există însa un proiect de lege și am convingerea că va fi adoptat, având în vedere situația actuală din România. În orice caz, eu aș putea construi apărarea angajatorului dumneavoastră pe o idee care este mai mult decât evidentă atunci când discutăm de drepturi ale omului: niciun drept fundamental nu poate fi exercitat astfel încât să pună în pericol drepturile fundamentale ale celorlalți. Avem legislație care limitează libertatea oamenilor pentru a proteja sănătatea și viața celor din jur, cum ar fi legea care interzice fumatul în spații publice închise, codul rutier care impune limite de viteză și oprirea obligatorie la culoarea roșie a semaforului, codul penal care ne interzice să ne facem stăpâni pe lucrurile altora sau să agresăm pe cei din jur, Legea 61/1991 care ne face pasibili de amendă dacă zbierăm noaptea pe stradă sau umblăm înarmați cu cuțite și boxuri etc. Toate acestea și multe altele sunt limitări ale drepturilor omului necesare traiului în societate. Ei, când există o situație epidemică și ai o soluție pe masă, adică vaccinarea, dar și o parte din populație refractară, care se infectează și infectează în jur, de ajungi să fii "campionul" continental la numărul de îmbolnăviri și de decese, la un moment dat trebuie să impui vaccinarea.

Și acum așa, ca o observație personală, eu azi sunt în ultima zi de izolare după contractarea bolii. De fapt am avut febră serioasă numai 5 zile, fără probleme de oxigenare și fără nevoie de spitalizare. Asta în condițiile în care am o afecțiune pulmonară cronică, deci aș fi avut premisele unor complicații. Diferența a făcut-o faptul că sunt vaccinat cu schema inițială completă. Așa că îndemnul meu către toți nevaccinații care nu au vreo problemă de sănătate care să-i fac inapți pentru vaccinare este să se vaccineze. Cu încredere. În România nu a murit nimeni de la vaccin, dar de Covid mor câteva sute zilnic.
Cu conditia resp. Art 41 alin. 1 si 3

Alte discuții în legătură

Concediere individuala alinedelea alinedelea In Codul muncii nu este specificat care este procedura pe care trebuie sa o urmeze angajatorul in cazul concedierii individuale pentru motive care nu tin de ... (vezi toată discuția)
Vaccinare obligatorie - se reincearca BX BX S-a pus iar pe masa proiectul obligativitatii vaccinarii. Cum se poate lua in considerare asa ceva atata timp cat: 1. In Romania vaccinurile sunt ... (vezi toată discuția)