avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Relatia cu autoritatile Legalitatea Certificatului Verde
Discuție deschisă în Relatia cu autoritatile

Legalitatea Certificatului Verde

Articolul 110 din CONSTITUȚIE spune că
Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Codul administrativ vine cu completări, menționând că guvernul interimar poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi.

Prin faptul ca Certificatul Verde se inscrie la "politici noi" este legală Hotărârea Guvernului interimar privind introducerea lui?
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2021
Dacul G, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
este nelegal. Orice HG trebuie dat numai in executarea unei legi. In cazul de fata ar fi Legea 55/2020, dar care nu prevede asemenea masuri. HG adauga la lege. Guvernul profita de un vid legislativ si constitutional si-si face de cap.
Multumesc!
CONCLUZIE
Guvernul Interimar si-a asumat atributii ilegale din motive "morale" si pentru ca Parlamentul "se misca prea incet".
Rezulta ca:
-Restrictiile in malluri, magazine de bricolaj, institutii publice etc. - sunt ilegale
Prin faptul ca HG este ilegal in fond devine nul in parti, deci:
-Sunt nule deciziile privin obligativitatea purtarii mastii atat in spatii inchise cat si in spatii deschise
Astazi din punct de vedere Constitutional NU AVEM STARE DE URGENTA.
Intrebarea fireasca care se pune:
Este ilegala aplicarea HG-ului de catre institutiile din teritoriu?
sau
Este legala aplicarea unei HG ilegale?
Pur si simplu anul trecut, trebuia sa se inchida pentru cel putin 14 zile tot continentul, daca nu si mai drastic si se scapa..microbiologie pentru cei ce cunosc
Dar s-a vrut aceasta cale cu pasi mici ce a distrus cumva multe mici interprinderi/afaceri,oameni morti si manipularea cumva a populatiei pe termen lung
Lockdown nu este solutia nici la nivel de oras nici la nivel de tara, pt ca scapi sa zicem dar dupa aceea turismul isi ia activitatea si vin din alte parti(asa cum a inceput totul, de la zero la iad)
Ori traim cu virusul ori se ia o masura drastica si se inchide la nivel continental/global(ceea ce este cam imposibil). Vaccinul nu distruge virusul, s-a demonstrat la nivel chimic
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2021
Sevrin, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sevrin a scris:

Vaccinul nu distruge virusul, s-a demonstrat la nivel chimic

Niciun vaccin nu distruge virusuri, asta e treaba antiviralelor.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un act este prezumat legal pana ce este desfiintat. Asa incat, la momentul vorbirii, chiar daca este evident atat pt foarte multi juristi, cat si constitutionalisti, ca s-au luat masuri nelegale de restrangeri de drepturi prin act al guvernului, iar nu prin act al parlamentului (lege), totusi, pana la desfiintarea actului normativ (anulare) de catre o instanta, asa defilam in continuare. Guvernul se face ca emite acte legale, iar noi ne supunem, pt ca pana ce se desfiinteaza trece si valul tzhpe. Asa au facut de un an jumate si desi au vazut ca majoritatea HG-urilor lor au fost total sau partial anulate in prima instanta, adica in loc sa invete ceva din asa mesaje, ii dau inainte, profitand ca procedurile dureaza si justitia e lenta.

Alte discuții în legătură

Salutare este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? ... FZappa FZappa Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? In Constituția României scrie: Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu cateva intrebari legate de drepturile noastre ... Exorcitus68 Exorcitus68 Buna ziua! Am si eu cateva intrebari legate de drepturile noastre fundamentale! In primul rand, se poate ca eu ca persoana fizica, fara a termina domeniul de ... (vezi toată discuția)
Nevaccinat exclus de la cursurile universitare Radu Palu Radu Palu Facultatea nu-mi permite accesul in cladire fara certificat verde. Estel legal? Implicit sunt astfel exclus de la cursuri, acestea netinandu-se online. (Anul ... (vezi toată discuția)