Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restabilire ADEVAR in urma unui fals si a uzului de fals in declaratii si/sau acte

Buna ziua tuturor ! Va solicit o lamurire privind urmatoarea speta :
In urma decesului (2002) unei matuse din partea tatalui s-a deschis succesiune , fara sa fiu participanta la actiune. Matusa era necasatorita si fara copii , dar avand 2 frati , respectiv tatal meu (decedat anterior ei 1977 ) si celalalt frate care este in viata.
Tatal meu, decedat are doi copii pe mine si sora mea , de care am aflat , de curand , ca ar fi renuntat la partea ei din masa succesorala in favoarea fratelui decedatei , aflat in viata...Sucesiunea a fost dezbatuta , dupa decesul ei aproximativ cu 18 ani in urma , eu nefiind citata , solicitata in vreun fel si avand in perioada respectiva relatii interumane normale ( participand la evenimente in familie , avem probe foto video ), ne vizitam , vorbeam , ne stiam domiciile etc....neputand fi invocate tot felul de motive ale neprezentarii mele la succesiune. Daca succesiunea s-a dezbatut cu martori si declaratii false privind mostenitorii ( eu am fost nenascuta ? ) atat ale martorilor prezenti cat si a mostenitorului/mostenitorilor legali , au fost obtinute certificate de mostenitor cu fals si uz de fals ? ... Daca mostenitorii ,in urma succesiunii au instrainat , bunurile imobile dobandite in urma unui fals si apoi auzului de fals in acte si declaratii ce ar fi de facut acum ?...... Va precizez ca nu cunosc masa succesorala la momentul respectiv , matusa avand totusi un imobil , un loc de veci , cont bancar etc . dar pentru care eu personal nu am dovezi ca ar mai fi fost in poseseia Dumneaei la momentul decesului. Atunci ma intreb , pentru ce i-a fost solicitata renuntarea la succesiune surorii mele si mie nu ? Un singur loc de veci este in posesia fratelui in viata sau a urmasilor acestuia , dar si acesta fiind parte a masei succesorale de care fa vorbire . Care ar fi pasii pentru restabilirea adevarului si nu neaparat a obtinerii partii legale ce ar fi trebuit sa o mostenesc... Deschid eu succesiune ca si cand nu as sti , iar in urma cererii biroului notarial privind inregistrarea in Registrul Național Notarial de Evidență a Succesiunilor se constata ca succesiunea a fost deja dezbatuta si ma adresez instantelor sau exista alte variante legale mai rapide de restabilire a adevarului ?. Pot fi valori minime la momentul decesului , dar faptul ca eu NU am fost parte , numai din cauza unor declaratii false ale rudelor mele dragi si care au jucat foarte bine rolul pana astazi , avand relatii normale pana zilele trecute, este de datoria mea sa restabilesc macar ADEVARUL. ( Relatii normale pana si-au dat seama ca am aflat . sunt blocata pe toate canalele de comunicare).....Oare eu sunt vinovata ca m-am nascut ? Multumesc anticipat tuturor !
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2021
Parte 1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Parte 1 , utilizator 13:52, 15 Noiembrie 2021
Din.punctul meu de vedere în penal nu sunt sanse dupa 18 ani se prescriau si infracțiuni mult mai grave,în civil se poate solicită,,anularea"certificatului de moștenitor dar tb văzut ce se mai poate obtine dupa atâția ani,bunurile au fost probabil înstrăinate etc.Discutati cu un av astfel de spete sunt complexe..
Multumesc pentru raspuns Dle Avocat , dar va repet nu ma intereseaza in mod special masa succesorala ci doar stabilirea adevarului....
Daca vorbim din punct de vedere penal , eu nu doresc sa neaparat sa dovedesc fapta penala , cu toate ca daca ceva s-a instrainat , in urma urma falsului s-a transformat in uz de fals si obtinerea de foloase necuvenite , oare s-au prescris si aceste fapte ? Sunt inca usor de dovedit si sunt considerate penale ? Poate formularea mea nu e cea mai exacta , nefiind de specialitate , dar cu tot respectul speta nu cred ca e asa de complexa. Merita sa restabilesc adevarul , repet asta imi doresc .... Merg la notar sau ma adresez cu Dvs. instantelor ?
Parte 1, utilizator
avem un fals in declaratii , dar pt care nu mai pot fi trasi la raspundere dupa 20 de ani
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 154

Termenele de prescripţie a răspunderii penale

(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:

d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;

e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.

nu stiati ca a decedat matusa ?
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns , dar va repet nu ma intereseaza in mod special fapta penala si nici chiar masa succesorala ci doar stabilirea adevarului.... Deasemenea vreau sa stiu ce pot face acum , nu ceea ce nu am facut atunci....Stiu ce nu am facut . Poate nu am fost foarte explicit ?
ce adevar mai exact ? ca v-au suntat neamurile stiti deja si stiti si cum, declarand ca nu mai sunt alti mostenitori.
puteti sa cereti in instanta constatarea nulitatii certificatului de mostenitor, dar ma tem ca va trebui sa dovediti ca ati acceptat succesiunea in termen. Ar avea rost o astfel de actiune daca vreti sa recuperati ceva din ce a avut matusa, altfel... nu are sens.
ar trebui sa vb cu un avocat
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune v3ronica v3ronica Buna seara tuturor! Sint noua aici si incerc sa ma exprim pe intelesul tuturor. Problema mea este urmatoarea: mama mea si parintii ei au cumparat un loc de ... (vezi toată discuția)
Succesiune MihaelaGeorgia MihaelaGeorgia Am o mare nedumerire: singura avere a bunicilor mei este un apartament cu 3 camere,care este pe numele bunicului. Bunicul a decedat in urma cu 17 ani si in ... (vezi toată discuția)
Succesiune forucocolina forucocolina Buna ziua, am avut o matusa care a decedata in urma cu 3 ani, a fost casatorita insa sotul a decedat, in urma lui lasand matusi un testament prin care lasa ... (vezi toată discuția)