avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sancțiune pentru un accident de care nu sunt ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sancțiune pentru un accident de care nu sunt vinovată, număr de inmatriculare declarat greșit

Bună ziua, vă stresez astăzi cu o situație aberantă pe care n-o credeam posibilă, până acum. Pe raza județului Iași, acum două luni, un anume domn a pățit un accident minor în urma căruia s-au produs doar daune materiale. Am fost citată la poliție în urmă cu două zile (după mai bine de 2 luni de la producerea accidentului respectiv), pe motiv că sunt vinovată pentru nedeclararea accidentului, fapt pentru care am fost suspendată pe 30 de zile și amenda 1160 de lei. Problema e următoarea: în ziua în care e declarat accidentul domnului nici nu am condus și mai ales că în zona declarată n-am circulat în viața mea. Am explicat polițiștilor că poate fi o greșeală, că poate domnul ar fi greșit numărul de înmatriculare, altfel chiar nu-mi pot explica toate acestea. Am cerut probe care să ateste accidentul, măcar o constatare, fotografii, video, orice ar fi putut conduce la identificarea adevaratului vinovat, însă nu au vrut să lămurească în niciun fel și chip. Unul dintre domnii polițiști care mi-au luat declarația mi-a spus chiar “Hai cucoană, lasă vrăjeala, eu sunt vecinul bietului om, și chiar eu am văzut când ai dat cu mașina”. Atât cinism poate exista în cadrul Poliției Române? Atunci de ce nu a făcut ceva dacă a fost martor, de ce nu a acționat imediat pentru a stabili cine și cum e implicat? M-ar fi scutit de această nedreptate pe care nu credeam că o voi trăi. Abuz groaznic în serviciu, nu mai zic de limbajul de balta folosit. Știu clar că o voi contesta, dar ce să fac? Ce să scriu? Că nu sunt vinovată de acest accident? Mă gândesc că îmi vor cere să demonstrez că eram acasă în acea zi. Cum demonstrez că eram acasă acum mai bine de două luni? Într-o zi atât de banală, nici nu-mi amintesc pe cine mai aveam acasă, sau dacă m-a vizitat cineva în acea zi. Poate vor ține cont de probele polițiștilor pe care nici nu le-am văzut. Chiar nu știu ce să fac, mi se pare atât de nedrept să fiu sancționată pe ceva ce nu am făcut. Dacă aș fi fost vinovată, aș fi recunoscut cu fruntea în pământ, dar în acest caz, mi se pare chiar o situație încâlcită… Am cerut ajutorul unui avocat, dar mi-a cerut 2000 de lei pentru soluționarea cazului. Pai unde ajungem aici? Dau 2000 să mă salvez de ceva ce nu am făcut? Mulțumesc anticipat pentru orice eventual răspuns!
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2021
sorinaalexei12, utilizator
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Onorariul pare destul de mare pentru speța dvs Mai discutați si cu alți avocați în mod cert o să găsiți soluții convenabile sau macar sa va redacteze cineva doar contestația .Faceti poza la masina dvs din care să rezulte că nu sunt zgarieturi,veniti cu un martor cs în ziua respectivă va aflati in alta parte etc etc.
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care contestati, solicitati acordarea cheltuielilor de judecata pe care, daca castigati procesul, le veti primi de la partea adversa. Merita incercat, eu as merge pana in panzele albe!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2021
friday_325, utilizator
4 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acesta este unul dintre motivele pentru care avocatii (in special colaboratorii/salarizatii), in cea mai mare masura, sunt prost platiti in Romania si mai sunt si vazuti nefavorabil de societate (de oamenii de zi cu zi).

La momentul actual, in Romania inflatia este 8%, iar absolut toate produsele se scumpesc constant.

Onorariul de 2000 lei este brut. Din acesta se scad aproximativ 20% taxele aferente si impozitul. Deci ramanem cu 1600 lei. Dvs, ca avocat, vi se pare ca 1600 lei pentru redactarea actelor necesare in instanta, pentru gandirea probelor si analizarea documentelor partii adverse, precum si pentru reprezentarea la termenele de judecata, este un onorariu CAM MARE? Pai cred ca numai costul benzinei, hartia si energia electrica necesare pentru a face toate astea acopera mare parte din pret.

***Revenind la speta. Pentru a raspunde doamnei:
Asa cum vi s-a sugerat, in caz ca nu cunoasteti, cheltuielile de judecata se pot cere in instanta si se pot acorda (inseamna taxe de timbru si cheltuieli cu onorariile). In situatia acestui onorariu MIC, sunt toate sansele sa se acorde in intregime daca veti castiga procesul.
Pe dvs, ca persoana nedreptatita, va pot intelege sa nu doriti sa mai faceti si alte costuri. Asa ca totusi, daca nu puteti recurge la un avocat pentru reprezentare pe toata durata procesului, platiti doar pentru redactarea plangerii contraventionale.
Ca probe, puteti sa va folositi de orice aspect care va poate aminti ce ati facut in ziua respectiva - puteti verifica mesajele de pe whatsapp sau de pe orice mijloc de comunicare pentru a vedea ce s-a mai intamplat in ziua respectiva si poate va dati seama si de un martor de care va puteti folosi. Daca a fost zi de munca, aveti colegi de serviciu care sa declare ca ati fost prezenta la ora respectiva. Daca lucrati remote, se poate proba si cu dovezi ca ati fost online, in sedinte si mai stiu eu ce alte situatii.
Insa, referitor la plata onorariului, puteti sa va ganditi ce v-ar afecta mai mult - pierderea permisului pe 30 de zile si amenda contraventionala sau plata unui avocat (al carui onorariu va fi, in mod aproape sigur recuperat) pentru ajutor in solutionarea situatiei?

Succes! Situatia este uratica si este pacat ca organele politiei, ca in multe alte cazuri, au reactionat in acest mod.
Totusi, inainte de toate, v-ati asigurat ca nu v-a condus altcineva masina in ziua respectiva? Poate ati imprumutat-o si ati uitat.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Onorariul pare destul de mare pentru speța dvs Mai discutați si cu alți avocați în mod cert o să găsiți soluții convenabile sau macar sa va redacteze cineva doar contestația .Faceti poza la masina dvs din care să rezulte că nu sunt zgarieturi,veniti cu un martor cs în ziua respectivă va aflati in alta parte etc etc.

6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana sa va demonstrati nevinovatia ar trebui sa se afle la dosarul cauzei , ce , unde , cand anume s-a petrecut evenimentul, probe etc.. Puteti face contestati suspendarea permisului si a amenzii printr-o cerere
... la judecatoria indicata in procesul verbal, adica la cea in a carei circumscriptie s-a petrecut evenimentul. Se poate depune personal direct la sediul judecatoriei sau prin posta.
Cererea este scutita de taxa de timbru.
Documentatia pe care o veti depune va contine urmatoarele:
1. cererea (contestatia) in doua exemplare semnată şi datată;
2. copia procesului-verbal de constatare;
3. xerox de pe actul de identitate ;
4. xerox de pe dovada de reţinere a permisului de conducere, certificatului de înmatriculare;
5. xerox de pe orice alte acte sau documente în susţinerea plângerii.
Gasiti modele pe internet.
E destul de simplu si mai apoi vedeti in functie de termenul dat de judecatorie ce se intampla.
Succes!
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai 1600 lei e pensia pe o luna doamna elena. Ori sunteti si d-voastra vreun sarac de avocat. Pentru rezolvarea situatiei e simplu: aduceti dovezi ca nu ati reparat masina (se poate demonstra ca masina nu a fost avariata prin mijloace tehnice si prin dovada de la rar ca masina nu a fost reparata). Cu aceste dovezi il dati in judecata pe asa zisul pagubit si pe militianul care va intocmit proces verbal dupa 2 luni si pe langa reabilitare le cereti si despagubiri pentru ca v-a stricat imaginea si ca v-a amendat. Asa, merita sa luati un avocat dar nu la 2000 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2021
anatiti, utilizator