avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... În contractul colectiv de muncă s-a adus la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

În contractul colectiv de muncă s-a adus la cunoștință că ...

În contractul colectiv de muncă sa adus la cunoștință că de la anul orice angajat primește 2500 lei banii d concediu și să își ia 10 zile de concediu de odihnă și unde merge sa justifice cu bonuri facturi suma cheltuită la firma.
Procedura care ar fii aici nu mai beneficiez de celelalte zile de concediu d odihna.
Sau daca refuz banii primiți de concediu și rămîn acasă am probleme nu plec la pensiunii hotel nu are ce să îmi facă angajatorul pe tot anul să îmi iau zilele mele d concediu d odihna.
Sfatul care ar fii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:09, 12 Februarie 2022
Nu are drept angajatorul să îmi ceară banii înapoi daca plec din firma pe suma care am justificato pe concediu societatea e privata.

luminita29 a scris:

Conform Codului Muncii dvs beneficiati de concediu de odihna de minim 20 de zile pe an. Daca in contractul de munca aveti negociat 25 de zile pe an atunci veti lua cele 25 de zile. Tot codul muncii prevede foarte clar obligativitatea de a efectua 10 zile de concediu de odihna neintrerupt (din cele 25 de zile care le aveti dvs). Nu puteti cele 25 de zile sa le imparititi cand aveti dvs nevoie azi o zi de maine o sapt etc deoarece la sfarsitul fiecarui an conform iar codului muncii va trebui sa faceti o planificare a concediului de odihna care presupune planificarea celor 25 de zile in urmatorul an astfel incat sa va faceti si cele 10 zile de co neintrerupt. Legat de banii despre care vb si justificarea acestora, probabil ca in CCM se face referire ca angajatorul va poate acorda o suma de bani pt plecarea in co si a ales cele 10 zile de concediu neintrerupt dar sa justificati acei bani. Aceasta prevedere se regaseste in Legea 296/2020 care spune „Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea totală a acestora nu depășește într-un an fiscal nivelul unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.” De aici si justificarea acestor bani de 2500 lei.


Are dreptul sa solicite doar in situatia in care suma respectiva/cota parte din suma este nedatorata.

Codul Muncii
Art. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
Contractul colectiv de muncă
al angajatorului se înregistrează la angajator și ITM,am dreptul să îl cer angajatorului sa citesc ce prevede în el sa cer în scris sau verbal,in cazul unui conflict de munca se tine cont de Codul muncii sau Contractul colectiv de muncă.
Cornel Vasile a scris:

Are dreptul sa solicite doar in situatia in care suma respectiva/cota parte din suma este nedatorata.

Codul Muncii
Art. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

În cazul unui conflict de munca se tine cont de atat de Codul muncii cat si de Contractul colectiv de muncă.
Ultima modificare: Duminică, 2 Ianuarie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angajatorul spune sa se ia 10 zile de concediu d odihna suma de 2500 lei că un voucher de vacanta justificată cu bonuri,facturi dar suma cheltuită in alt oras nu în orașul tău așa prevede în contractul colectiv de muncă.
Este o lege care îl poate obliga pe angajator sa merg in orașul meu sa cheltui voucher de vacanta.
Care este sfatul vostru cel mai bine e să renunț la voucher de 2500 lei să îmi iau zilele de concediu de odihna cînd am nevoie.


Cornel Vasile a scris:

În cazul unui conflict de munca se tine cont de atat de Codul muncii cat si de Contractul colectiv de muncă.

Alte discuții în legătură

La angajatorul unde lucrez se da 10 zile de concediu de odihnă ... Magie1 Magie1 La angajatorul unde lucrez se da 10 zile de concediu de odihnă și o primă de 2500 lei de la stat și sa aduc bonuri facturi din alt oraș să justific ... (vezi toată discuția)
La concediul de odihnă că sa primesc suma de 2500 lei prima ... Magie1 Magie1 La concediul de odihnă că sa primesc suma de 2500 lei prima de vacanta trebuie sa iau 10 zile concediu completez o cerere ptr concediu in care scrie ... (vezi toată discuția)
Dacă pleci in concediu de odihna angajatorul îți dă prima ... Magie1 Magie1 Dacă pleci in concediu de odihna angajatorul îți dă prima de vacanta conform prevederilor Contractului Colectiv de muncă și la revenirea din concediu ai ... (vezi toată discuția)