avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neacordarea de prioritate pentru pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neacordarea de prioritate pentru pietoni

Am fost oprit de un agent de poliție și mi-a fost reținut permisul pentru neacordarea de prioritate pentru pietoni. Am circulat cu viteză redusă și eram pe banda a II-a. Nu am observat că vine vreun pieton să traverseze și am mers în continuare, la un moment dat a început să traverseze dar eu eram deja pe trecerea de pietoni cu toată mașina, pietonul era pe sensul meu de mers. Dacă opream ar fi însemnat să mă ocolească pentru a-și continua drumul.
Eu în condițiile de față știu că nu pot opri pe trecerea de pietoni pentru a nu-i pune în pericol siguranța. Permisul mi-a fost suspendat, eu nu am primit procesul verbal, permisul mi l-a oprit agentul dar nu mi-a zis pentru cât timp e suspendat permisul și nu mi-a dat nici copie după procesul verbal, el zice pentru că nu am semnat.

Vă rog ajutor confirmare pentru cât se suspendă și dacă am șanse de reușită în cazul în care contest decizia.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 18:14, 10 Decembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@infoadrian 1. Prin nesemnarea pv nu ati castigat nimic, as zice din contra, organul are mereu un as in maneca, martorul! De obicei un taximetrist, dar nu-i o regula. 2. Ce ati patit dvoastra se intampla de ,,n" ori, te trezesti cu pietonul in fata. Culpa e comuna: primaria+politia rutiera, pietonii, soferii. La mine in urbe marcajele cu locurile de parcare sunt ,,lipite" de intersectii/statii de transport in comun/treceri pt. pietoni. Te apropii de o trecere, reduci si te asiguri. Langa trecere, ,,lipita", stationeaza o dubita. Locul marcat. Pietonul trece de dubita, nu ai cum sa-l vezi si te trezesti cu el in fata. Solutia e sa circuli precum cu dricul! Cand m-am adresat politiei rutiere mi s-a raspuns ca daca s-ar aplica legea ar disparea foarte multe locuri de parcare. Am scrisoarea, semnata inclusiv de compartimentul juridic al inspectoratului. Ceva tot s-a facut: s-au construit niste treceri mai speciale, un fel de ,,saritori", vrei, nu vrei, reduci viteza. Chestia e ca si la doua noaptea le treci, saritorile, tot ca melcul. Atat a putut melitia si primaria. In pofida a ceea ce se spune, ca nu sunt mijloace de inregistrare omologate de catre BRML, camerele de bord sunt de folos. La valoarea a doua puncte puteti sa va luati una ok. La sase puncte nu mai zic!
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2021
DlGoe, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

DlGoe a scris:

@infoadrian 1. Prin nesemnarea pv nu ati castigat nimic, as zice din contra, organul are mereu un as in maneca, martorul! De obicei un taximetrist, dar nu-i o regula.

Hai să n-o luăm chiar așa. Toți sunt zmei, amabili cu polițistul dar, când ajungi la tribunal, și juri, ți se citează pasajul din Codul Penal referitor la infracțiunea de sperjur, te gândești mai bine, constatți că pielea ți-e mai aproape decât cămașa și, nu-ți aduci bine aminte, era noapte, ploaie, te grăbeai, etc. Deci trebuie să avem încredere în justiție.
Și vă întreb, dvs., personal, vi s-a făcut vreodată o nedreptate în justiție? Mie personal nu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati obosit degeaba. Regimul juridic al contravenţiilor este mai puţin favorabil decât cel al infracţiunilor, în condiţiile în care primele sunt considerate de către legiuitor ca fiind mai puţin grave decât următoarele.
Contravenientul nu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie în cadrul etapei administrative în care i se aplică o sancţiune de către un poliţist;
Chiar dacă procedura declanşată în urma plângerii contravenientului respectă cerinţele unui proces echitabil, ea pleacă de la principiul că acesta este vinovat, în condiţiile în care nu s-a stabilit nimic în cadrul unui proces echitabil; (CAUZA ANGHEL ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI)
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@petru Unde mai puneti ca e o struto-camila! Se judeca in civil, dar dupa reguli din penal. N-o zic eu, o zice ccr.
DECIZIA nr. 198 din 28 mai 2020
[...]potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, contravențiile sunt, în realitate, fapte de natură penală. Prin urmare, se apreciază că cel care a formulat plângerea nu trebuie să își demonstreze propria nevinovăție, revenind instanței obligația de a administra tot probatoriul necesar aflării adevărului, care trebuie să manifeste un rol activ, din moment ce contravenția intră sub incidența art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
In continuare, aceeasi ccr
[...]autorului contravenției i se asigură, fără nicio îngrădire, dreptul de a se adresa justiției, cerând anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Astfel, în această situație este firesc că el trebuie să dovedească netemeinicia ori nelegalitatea constatării contravenției sau a sancțiunii aplicate. Aceasta nu înseamnă răsturnarea sarcinii probei, ci aplicarea principiului general al procedurii civile, potrivit căruia cel ce face o afirmație în cadrul judecății trebuie să o dovedească
NO COMMENT

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2021
DlGoe, utilizator
Primul pasaj subliniat nu constituie susținerea CCR, ci a companiei respective, cea cu excepția de neconstituționalitate. Curtea doar a amintit motivarea, nu ca e de acord.

Alte discuții în legătură

Proces verbal Rual256 Rual256 Buna ziua Am fost oprit in trafic de o masina a politiei, pe motiv ca nu as fi acordat prioritate la o trecere de pietoni. Mi s-a intocmit proces verbal, pe ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pe nedrept. ziua bună, am fost sancţionat ... kanai kanai Permis suspendat pe nedrept. Ziua bună, am fost sancţionat (spun eu) pe nedrept cu suspendarea permisului şi amendă. La menţinui, în PV, am trecut \"nu ... (vezi toată discuția)
Neacordare prioritate pietoni Dan.S. Dan.S. Buna ziua. Asta m-a sunat prietena sa imi spuna ca a oprit-o un politist pe motocicleta sa ii dea amenda+ridicarea carnetului pentru neacordare de prioritate ... (vezi toată discuția)