avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune deschisa fara un mostenitor care a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune deschisa fara un mostenitor care a acceptat-o la notar?

Vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o informatie legata de deschiderea succesiunii. Vreau sa stiu daca o persoana care a acceptat la notar o succesiune in termenul de 1 an poate sa nu fie chemata la deschiderea unei succesiuni.

Un barbat decedeaza si ramane mama si fata lor in varsta de 22 ani. In termenul de 1 an fata accepta la notar succesiunea. Se poate intampla ca mama sa deschida succesiunea fara sa fie chemata si fata? De ex sa fie citata la alta adresa, sau succesiunea sa fie deschisa de catre mama inainte ca fata sa fi acceptat succesiunea la notar, sau sa fie adusi martori mincinosi.

Nu conteaza ca fata se poate adresa dupa instantei, ma intereseaza pana sa se ajunga acolo. Doar daca mama poate deschide succesiunea fara sa fie prezenta si fata la notar ca si cand nu ar mai exista alt mostenitor? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: c-elian , utilizator 01:36, 30 Decembrie 2021
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu "e genul", ghinion pentru ea...
Oamenii care vor sa rezolve un lucru legal, îl rezolva, nu așteaptă invitație speciala.
Fiica vrea, dar nu vrea. Nici în car, nici în teleguta. Nimeni nu îți veghează interesele decât tu însuți.
Chiar și dacă fiica renunță. Asta nu rezolva cu nimic aspirațiile mamei, căci la succesiune vor veni nepoții (copiii fiicei, dacă are). Iar dacă nu are, vor veni frații și surorile soțului și tot asa pana la verii primari.
Doar dacă nu mai exista nicio ruda pana la gradul 4 inclusiv, ar putea soția sa rămână unic moștenitor.
Teoretic lucrurile ar trebui sa decurgă asa cum v-am explicat mai sus. Fiica da o declarație de acceptare a succesiunii, în termen de 1 an de la deces, declarația se înregistrează de notarul instrumentator în Registrul Național Notarial de Evidenta a Opțiunilor Succesorale, iar notarul unde se dezbate succesiunea are obligația sa interogheze acest registru unde va apărea declarația fiicei.
Dar dacă...?
Dacă notarul unde face declarația omite sa o înregistreze la RNNEOS? Dacă notarul unde se dezbate succesiunea omite sa interogheze RNNEOS?
Dacă nu merge sistemul? Dacă mama aduce martori mincinoși?
Sunt 100 de "daca", care se pot intampla, iar apoi cautam vinovați pentru ca fiica "nu e genul".
Ca sa concluzionam:
Ori se pun de acord și se prezintă amândouă la notar pentru dezbaterea succesiunii.
Ori se duc în instanță
Ori stau asa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Deschiderea succesiunii se face la data decesului.
2. Deschiderea succesiunii se face prin instiintarea de catre secretarul primariei a camerei notarilor publici.
3. Ceea ce poate face orice persoana cu vocatie succesorala legala este sa ceara deschiderea dezbaterii succesiunii.
4. La deschiderea dezbaterilor, persoana care cere, este obligata sa depuna o lista cu toti prezumtivii mostenitori, adresele daca le cunoaste.
5. La inceperea dezbaterilor (cel mai repede dupa 60 de zile) sunt chemate, prin citatie toate persoanele cu vocatie la mostenire (dupa ce notarul a verificat acest lucru).
6. Daca una din persoane nu se prezinta nici la a doua citare, cauza se declina instantei de judecata.
7. Daca cel ce cere deschiderea dezbaterii succesorale omite cu buna stiinta un mostenitor este pasibil de condamnare pentru fals in declaratii, iar in cazul ca s-a ajuns la eliberarea certificatului de mostenitor, acesta este nul de drept.

Da, mama ta poate sa se prezinte ca unica mostenitoare, dar fiica ei poate sa intervina in orice moment. Cunosc un caz cand sotia a declarat ca sotul decedat nu a mai avut frati si ea a mostenit tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire mostenire Mustis Mustis Cum se face opțiunea succesorală si care este termenul de prescripție a dreptului de opțiune succesorală? Cum se poate evita deschiderea succesiunii fara ... (vezi toată discuția)
Chemare la succesiune ValentinB ValentinB Chemare la succesiune. Exista vreo procedura de a fi chemată la succesiunea tatălui meu? Eu sunt copilul din prima căsătorie, el mai are trei copii din ... (vezi toată discuția)
Înregistrare cerere de optiune succesorala pentru o persoana decedata Send Send Buna ziua. As dori sa stiu daca pot inregistra la notar cererea de optiune succesoarala in numele tatalui meu decedat care in timpul vietii nu si-a ... (vezi toată discuția)