avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire Buna dimineata,suntem patru fratii ,Mama a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire Buna dimineata,suntem patru fratii ,Mama a murit, a ...

Mostenire

Buna dimineata,suntem patru fratii ,Mama a murit, a ramas Tata ,frati mei nu se grabesc sa faca succesiunea,as vrea sa stiu daca pot sa ma apuc eu.Tata abia mai vede si nu poate,dar eu nu am nici o cota parte din ea, deoarece casa e cu etaj apartamentul de jos fiind al parintilor si cel de sus al meu si cand sa facut a trebuit sa renunt la partea mea din cel de jos. Sfatuiti-ma cum ar fii mai bine,contract de vanzare cumparare.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: symo8na , utilizator 00:05, 18 Ianuarie 2022
Din discutile avute cu fratele care e de acord si sora care nu e,motivand ca nu are rost sa facem succesiunea ,ca oricum va trebui facuta si dupa decesul tatalui si avind in vedere ca celalalt frate suferind un avc nu este in toate facultatile mintale si are nevoie de curator fiind persoana cu handicap,sustinand ca fara curator semnatura faratelui e nula si poate fi atacata in instanta,dar sugerand ca tata poate merge la notar sa faca un act de donare pentru partea lui.
Sfatuiti-ma ce as putea face, ar putea tata sa faca acum un contract de vanzare cumparare pe numele meu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@simona Sfatul meu sa nu mai pierdeti timpul pe aici si sa consultati un avocat, in mod sigur aveti/veti avea nevoie! Dvoastra nu va sunt de folos sfaturile pe care le primiti, motivul e ca nivelul cunostintelor juridice va este aproape nul. Nu e un repros, e o constatare. La fel sunt 99% dintre romani. Nu-i vorba, nici sora dvoastra nu-i mai breaza! Ca azi, ca maine, candva tot va trebui sa dezbateti succesiunea dupa parinti. Se va face in ordine, prima data dupa cel ce a decedat primul, apoi dupa al doilea decedat. Un amanunt: succesiunea de pe urma unei persoane decedate se poate dezbate oricând întrucât legea nu impune un termen limită în acest sens. Însă, Codul fiscal prevede un termen de maxim 2 ani în care moștenitorii pot solicita dezbaterea succesiunii fără a plăti și impozit (2%) către stat.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
symo8na a scris:
... sugerand ca tata poate merge la notar sa faca un act de donare pentru partea lui.


Bun, dar care este partea lui?
Să presupunem (de dragul explicației) că ar vrea să-mi vândă mie partea lui.
Eu voi spune așa: știu că aveți jumătate din ap. de la parter (dobândit prin construire) plus o pătrime (cota succesorală a soțului supraviețuitor) din cealaltă jumătate din ap. de la parter (partea care a aparținut defunctei și intră în masa ei succesorală), deci știu că în total aveți 5/8 din ap. de la parter.

Dar nu cumpăr pielea ursului din pădure!

Nu, nu mă contrazic. Căci prin simpla lui voință tatăl dvs. poate să schimbe rezultatul ecuației de mai sus. Cum așa? Bunăoară, nu-l obligă nimeni să vrea pătrimea ce i s-ar cuveni din moștenirea soției.
Și, dintr-odată, rămâne doar cu cât avea de pe vremea când soția lui trăia.
Și chiar, cât avea? Fiindcă 50%-50% (partea soților din bunul comun) este doar o prezumție, împotriva căreia se poate face dovada contrară. (de exemplu, dvs., moștenitorii, puteți stabili că mama dvs. avea mai mult sau mai puțin din bunul comun).

Iată de ce, îi voi spune: mergeți dvs. și obțineți certificatul de moștenitor (sau hotărârea judecătorescă) prin care să faceți DOVADA (prin care să mă convingeți, chiar și pe mine) că aceasta (5/8) este ceea aveți cu adevărat de vânzare.

Pasul 1 - dezbaterea moștenirii
Pasul 2 - fiecare poate să facă orice act (donație, vânzare etc) cu privire la ceea ce s-a stabilit (în pasul 1) că are.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2022
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


DlGoe a scris:

Însă, Codul fiscal prevede un termen de maxim 2 ani în care moștenitorii pot solicita dezbaterea succesiunii fără a plăti și impozit (2%) către stat.

deocamdata e doar 1%, sper sa ramana asa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@DlGoe O corectura: finalizarea dezbaterilor in timp de 2 ani, nu 2 ani pana la solicitarea succesiunii.
Art.111 Cod fiscal
"(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale."

Alte discuții în legătură

Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire - cum intram in posesia documentelor necesare? moisa simona moisa simona Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune cu parinti necasatoriti robert paul robert paul Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa ... (vezi toată discuția)