avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara. As avea o întrebare. Eu și fostul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara. As avea o întrebare. Eu și fostul partener avem ...

Bună seara. As avea o întrebare. Eu și fostul partener avem un copil de aproape 5 ani. De 3 ani de zile nu mai formam un cuplu. Între timp amândoi ne am refăcut viata cu alte persoane. De la început de când ne am despărțit el nu prea se interesa de copil. Nici financiar nu a contribuit. De ceva timp are o alta relație si alt copil.. și recent după 6 luni de zile de când nu a întrebat de copil ar vrea sa renunțe de buna voie la copilul nostru. Este posibil? Se poate face asta ?? Mulțumesc frumos pentru răspunsuri. Precizez ca el este într-o alta țară de mult și nu se interesează de copil. O data la câteva luni.. și în seara asta a spus ca ar vrea sa renunțe la el de tot. Ca se muta în alta tara cu copilul și soția/iubita lui..
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2022
Gabriela332, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:34, 22 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce vreti dvs, asa cum o ganditi, nu se poate. Dvs il vreti ras din certificat, dar nu e posibil.
Ce puteti obtine e ce v-a zis doamna avocat, sa exercitati singura autoritatea parinteasca, adica numai dvs sa luati decizii in ce priveste copilul.
Numele se schimba pe cale administrativa cu acordul tatalui. Numai numele, nu si paternitatea.
Pensie va datoreaza in continuare, dar puteti sa nu i-o cereti, ca de stabilit, se va stabili.
doar prin adoptie s-ar intrerupe legatura de rudenie dintre copil si tata.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
gi-jane2, moderator
Mulțumesc pentru răspuns. Ma gândeam ca nu se poate cu certificatul. Eu vreau doar sa nu mai aibe drepturi asupra lui.. cum nici el nu mai vrea.. mulțumesc frumos.

gi-jane2 a scris:

Ce vreti dvs, asa cum o ganditi, nu se poate. Dvs il vreti ras din certificat, dar nu e posibil.
Ce puteti obtine e ce v-a zis doamna avocat, sa exercitati singura autoritatea parinteasca, adica numai dvs sa luati decizii in ce priveste copilul.
Numele se schimba pe cale administrativa cu acordul tatalui. Numai numele, nu si paternitatea.
Pensie va datoreaza in continuare, dar puteti sa nu i-o cereti, ca de stabilit, se va stabili.
doar prin adoptie s-ar intrerupe legatura de rudenie dintre copil si tata.

Sa nu aiba drepturi nu se poate. In ochii legii ii e tata (si tata ii ramane).
Dumneavoastra puteti acum sa solicitati si sa obtineti exercitarea autoritatii parintesti de una singura (ca sa nu mai depindedti de acordul tatalui), si puteti decide sa nu il executati silit daca nu plateste pensia alimentara. Insa, daca in viitor tatal se va razgandi, si va dori sa faca din nou parte din viata copilului, poate obtine asta (drept de vizita, autoritate parinteasca in comun, etc). Chiar daca acuma zice ca nu il mai intereseaza, in viitor se poate razgandi.
Aici nu este vorba doar despre drepturile tatălui asupra copilului, ci și de drepturile copilului în raport cu tatăl. De exemplu, dreptul de a primi întreținere, dreptul la moștenirea după tatăl său atunci când acesta nu va mai fi....
Exercitarea autorității părintești de către un singur părinte este o situație de excepție ce poate fi dispusă DOAR de instanta de tutela si DOAR atunci când exercitarea în comun ar fi contrară interesului superior al copilului.

Cu siguranță că părinții pot conveni (și este de fapt mai mult decât indicat să o facă) cu privire la modul de exercitare a autorității comune, dar în nici un caz nu se pune problema ca un părinte să RENUNȚE la autoritatea părintească în mod benevol în măsura în care acel părinte nu reprezintă un pericol pentru copil (părinte drogat, psihotic, alcoolic cronic, etc.). Autoritatea părintească reprezintă un drept asemănător cu drepturile personalității iar se știe că legea nu permite renunțarea benevolă la niciunul din drepturile personalității.

Pe de altă parte, autoritatea părintească reprezintă și dreptul copilului de a fi îndrumat de către părintele său, ori nu se poate ca părinții, printr-o tranzacție să reducă dreptul minorului de a primi îngrijire, supraveghere și îndrumare din partea unuia dintre cei doi părinți.

Nu în ultimul rând autoritatea părintească reprezintă o obligație a părintelui (a se vedea în acest sens art. 1372) or nu se poate ca legea să permită cuiva să renunțe la una din obligațiile sale.

Puteti incerca sa obtineti autoritate parinteasca unica pe motivul neimplicarii, departarii, dezinteresului, cu mentinerea obligatiei de plata a pensiei de intretinere.

Nu ii puteti schimba paternitatea si nici numele.

Mai pe scurt: puteti doar sa luati deciziile privind minorul fara sa implicati tatal si atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi ,hartie de mana facuta de tata cum ca nu poate avea grija de copil anya33 anya33 buna ziua,am o intrebare.daca tatal fetitei mele nu -a intereat de copil pana acum pot a il decad din dretpuri,el ar fi de acord a imi faca o hartie de mana ... (vezi toată discuția)
Renuntare la custodie Patrycya86 Patrycya86 Bună seară, as dori sa va întreb eu cu fostul meu prieten avem o fetiță de 2 ani și 3 luni ...Și anul trecut ne-am despărțit. ..fetitA are numele lui ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil, procedura iony23 iony23 Buna seara am si eu o intrebare cum sa procedez sa depun actele pentru divort suntem casatoriti de 4 ani avem un copil de 5 luni nu avem bunuri in comun am ... (vezi toată discuția)