avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Model de contract de donatie sau mecenat intre ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Model de contract de donatie sau mecenat intre asociatie si beneficiarul sponsorizarii?

Buna ziua!
Sunt tatal unui baietel cu handicap grav care datorita starii de sanatate a fiului meu am fost nevoit sa apelez la o asociatie pentru a colecta fonduri necesare sustinerii financiare pentru tratamentul acestuia. Totul a fost bine pana in momentul cand au trebuit sa-mi vireze suma de bani in cont( am fost pusa sa astept 1 an de zile). Mentionez ca pe contracte era specificat " sponsorizare pentru caz medical al fiului meu sau pentru familia acestuia", contracte pe care singur le-am obtinut, insa acestia refuza sa-i transfere in contul meu asa cum au procedat si pana acum, spunand ca vor face transferul doar unei clinici de specialitate si doar pentru o interventie chirurgicala, nicidecum pentru alte acte medicale. Mentiunea lor este ca banca nu-i lasa sa faca transferul si ca ei ar dori acest lucru asa cum ne-am inteles initial. Este posibil ca banca sa faca acest lucru sau este doar un pretext de-al dumnealor? Va rog sfatuiti-ma ce as putea face pentru a primi acesti bani sau macar sa fie returnati firmelor. Mai pot oare recupera acesti bani, tinand cont ca am contracte de anul trecut din ianuarie 2021? Oare exista un model de contract de donatie sau mecenat intre asociatie si beneficiarul sponsorizarii?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:44, 31 Martie 2022
Pentru acele "alte acte medicale" daca aveti scrisori medicale/trimiteri medicale si facturi proforma cu valoarea serviciului medical care e recomandat a fi facut copilului (care sa aiba trecut pe ele contul bancar al clinicii medicale/cabinet medical), dati acelei asociati un dosar cu copii dupa ele, ea va va intocmi contract de sponsorizare si in baza acelei facturi proforma poate merge la ghiseul bancii si plati
Buna ziua,

Am discutat cu dumnealor acest aspect deoarece pana acum asa am procedat, insa acum au motivat ca banca unde au deschis contul nu le mai permite sa-mi vireze banii. Nu stiu din ce motiv doresc acest lucru cei din asociatie, probabil pentru a se folosi intre timp de suma aceasta. Ce altceva as mai putea face? Ei mi-au comunicat sa gasesc eu o modalitate sau un model de contract intre mine si ei pentru a putea face viramentul bancar. Citez: " Nu aveti dvs. vreo pila la banca sau un model de contract pe care sa-l semnam si sa virez banii?"
Eu un lucru nu inteleg, banca poate interveni in astfel de tranzactii? Oare sa apelez la un mediator?
Va multumesc!
au fost in ultima vreme multe controlale si scandaluri cu ANAF, care a obligat ONG-uri sa returneze la bugetul de stat sume mari primite in ultimii ani ca sponsorizari sau virari de 3.5% pe motiv ca ce au cheltuit nu se incadra perfect in scopul ONG-ului ( ex. scria in statut sprijinire copii bolnavi si au dat si la ceva adulti bolnavi) sau ca nu e adecvat documentat faptul ca s-a facut cheltuirea in scopul declarat si nu in alt scop ( ex. suportare alte cheltuieli ale unor persoane bolnave - cheltuieli care nu erau propriu=zis pe medicamente sau manopere medicale sau consult / tratament.....). De aceea e firesc sa doreasca contracte scrise clare intre ONG si beneficiarii finali ai spijinului si dovezi ale modului de cheltuire, sau chiar sa ceara sa plateasca ei direct la clinici / furnizori si sa nu mai dea direct banii in mana / in cont catre persoana beneficiar final sau membrii de familie ai acesteia si acestia apoi sa achite..... Iar banca poate sa ii impiedice sa faca plati daca nu pot dovedi cu acte cine e "beneficiarul final" - adica ca au contract cu acea persoana, nefiind suficient ca este mentionata in contractul de sponsorizare intre sponsor si ONG
Din cauza starii de sanatate a fiului meu am vazut tarziu mesajul dvs. In urma discutiei pe care am purtat-o cu reprezentantii asociatiei am intocmit un nou contract de colaborare la care s-au atasat actele medicale si factura proforma pentru interventie si tratament in strainatate. Din cate am inteles de la dumnealor doresc sa faca plata, insa discutau ceva despre cadrul legal prin care sa se cumuleze contractele pe care le-am obtinut in anul anterior si sa se faca contractul de donatie intre mine si asociatie pana in limita a 25.000 lei, pentru a nu mai fi autentificat la notar.
Va rog foarte mult daca imi puteti spune unde gasesc acest document in legea sponsorizarii care prevede acest lucru- contract de donatie intre ONG si beneficiar persoana fizica, caz medical si limitele acestuia sau daca este o alta modalitate, legala prin care sa ma ajute dumnealor.
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2022
benone1973, utilizator
Legea sponsorizarii nu se refera la contracte de donatie. Ele sunt reglementate de Codul Civil - a se vedea : "Art. 1011: Forma donaţiei
(1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) Nu sunt supuse dispoziţiei de la alin. (1) donaţiile indirecte, cele deghizate şi darurile manuale.
(3) Bunurile mobile care constituie obiectul donaţiei trebuie enumerate şi evaluate într-un înscris, chiar sub semnătură privată, sub sancţiunea nulităţii absolute a donaţiei.
(4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Darul manual se încheie valabil prin acordul de voinţe al părţilor, însoţit de tradiţiunea bunului." Ce intelegeti prin "unde gasesc acest DOCUMENT" ? Ce document? Nu exista o reglementare legala distincta in functie de daca donatarul e persoana fizica sau juridica sau daca e ca caz medical sau are alt motiv donatia. Ar mai fi niste cazuri speciale de donatii in care nu se cere forma autentica, dar nu cred ca se incadreaza situatia descrisa de Dvs. ( donatii indirecte, donatii deghizate...)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte sponsorizare adrianatereza adrianatereza Avem o asociatie non-profit ce are drept scop ajutorarea persoanelor in nevoie. Bugetul este constituit din donatiile membrilor și sponsorizări de la ... (vezi toată discuția)
Model contract de sponsorizare simona ch simona ch O asociatie s-a implicat intr-o actiune caritabila si a obtinut bani din sponsorizari. Acesti bani au fost folositi in scopul pentru care au fost stransi, dar ... (vezi toată discuția)
Donatie si sponsorizare AndaBrailean AndaBrailean Conform noului cod civil, donatia se incheie prin inscris autentic. Pentru orice contract de donatie trebuie mers la notar? In cazul sponsorizarii fata de o ... (vezi toată discuția)