Bună ziua! În anul 2021 august, m.am "angajat" cu un asa zis contract de munca pe nedeterminat... Luna aceasta am descoperit ca nu am asigurarea medicala plătită și nici nu este înregistrat contractul la ITM. Ce pot face în acest caz? Sunt angajata vânzătoare la magazin, dar vând și la barul din aceeași incinta,orele de lucru depășesc limita săptămânală.
Se intampla destul de des ca salariatii desi au toate contributiile achitate si contractele inregistrate, sa nu apara inregistrati la CJAS cand face verificarea medicul de familie.
Puteti sa verificati si dumneavoastra pe pagina casei de sanatate, va introduceti CNP-ul si primiti raspuns pe loc daca sunteti sau nu asigurata. Daca nici acolo nu sunteti atunci probabil contractul nu va este inregistrat la ITM.
Corect.''Graba strica treaba '' rectific nu vechimea in munca ci stagiu de cotizare si calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.REVISAL e un registru de evidenta a salariatilor pus la dispozitie de ITM.Adica nu mai merg angajatorii cu contractele individuale de munca la ITM sa opereze cei de acolo in carnetele de munca ale salariatilor ci evidenta se tine electronic in REVISAL unde fiecare angajator isi opereaza datele privind c.im.Marile firme aveau inspectori de personal care tineau carnetele de munca si operau ei modificarile in carnetele de munca fiind verificati periodic de inspectorii ITM. Daca angajatorul nu a facut inregistrarea Iin REVISAL e clar ca nu s-au platit contributiile pentru pensie si deci nu aveti calitatea de asigurat pe perioada respectiva.Angajatorul poate fi obligat prin instanta , in baza contractului de munca incheiat si a dovezilor ca ati lucrat sa faca inscrierile in REVISAL si sa plateasca contributiile pentru pensii.
ana_ola
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu sunt bugetară și in luna Octombrie 2021 m-am dus la medic și am constatat ca nu sunt asigurata. Am sunat la Casa Județeana de Sănătate,am dat CUI -ul unității ,CNP meu și in câteva minute s-a rezolvat.Fusese o eroare de sistem.
Cea mai buna modalitate de a vedea dacă angajatorul virează contribuțiile este aceea de a va deschide un cont la Casa Județeana de pensii de care aparțineți și lunar puteți urmări dacă a intrat contribuția in contul dv.