avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara, am rugamintea sa ma sfatuiti/indrumati in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara, am rugamintea sa ma sfatuiti/indrumati in urmatoarea ...

Buna seara, am rugamintea sa ma sfatuiti/indrumati in urmatoarea problema. Am "mostenit" de la tatal meu decedat plata unor datorii fiscale reprezentand contributii asigurari sanatate/sociale , impreuna cu fratele meu am primit plicuri acasa anul trecut cum ca avem de plata o anumita suma. Noi nu am mostenit nici un bun de pe urma lui,absolut nimic neavand nimic pe numele sau in concluzie nu am mers nici la notar neavand ce mostenire sa dezbatem. Am mers cu fratele la Anaf unde o dna ne-a sfatuit sa facem un angajament de plata cum ca platim lunar timp de 6 luni x lei insemnand debitul. Ok toate bune si frumoase, azi m-am trezit ca pe langa debitul ce il aveam de platit au crescut accesorii si penalizari de aproape 70% din suma ce trebuia sa o platim initial. Nu m-au lamurit doamnele de ce mai cresc aceste accesorii daca eu oricum platesc si nici ce se intampla cu ele dupa finalizarea debitului. Eu acum platesc cu aviz de plata pe Cnp-ul mortului,chiar daca decizia de impunere a venit pe noi cei vii . O alta dna minunata de la finante mi-a zis ca dupa ce termin debitul mortului sa merg sa trec accesoriile si penizarile pe mine ca sunt vie si vedem cum facem sa le anulam. Ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ghsilvana , utilizator 14:52, 28 Februarie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Mostenitorii care au acceptat mostenirea sint urmaribili pentru datoriile defunctului.Atit timp cit nu s-a dezbatut mostenirea ANAF nu va putea bloca niciun cont.Si chiar in ipoteza absurda ca vreun functionar ANAF extrem de zelos ar fi facut-o ati fi rezolvat poprirea abuziva pentru lipsa de temei legal in instanta.E obositor sa vezi ca oameni se iau dupa oricine , vecin, vinzatoarea de la chiosc , functionari abuzivi, dar nu intreaba un jurist inainte de a face un act sau un demers juridic. 2. Nicio datorie a defunctului nu se mosteneste in '' mod automat '' ci numai cind exista un mostenitor in urma dezbaterii mostenirii la notar, acceptarea mostenirii si emiterea certificatului de mostenitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Desi nu sunt in domeniu, eu va sfatuiesc sa nu mai platiti nimic pe cnp-ul decedatului... Somati Anaful in scris si pe email, sa incaseze banii pe cnp-ul dv daca se vrea achitata datoria "mostenita"... Doar ati mostenit-o pe cnp-ul dv ... Conform declaratiei pe care ati dat-o va asumati sa platiti, atunci sa faca dansii in asa fel incat sa incaseze banii de la dv pentru datoria decedatului ... Atunci poate se va pune problema altfel ..
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2022
ghsilvana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! am fost să dezbat o succesiune în urma decesului ... mariana04051964 mariana04051964 Bună seara! Am fost să dezbat o succesiune în urma decesului fratelui meu,și dna notar mi-a spus că trebuie să merg în instanță pt a dovedi că mama ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere anaf la 3 luni dupa ce am stins toata datoria!!! Mihai223 Mihai223 Acum 3 luni am acoperit 100% o datorie pe care o aveam la ANAF, soldul initial si penalizarile si dobanda. Totul a fost acoperit la zi, plata la trezoreria ... (vezi toată discuția)
Datorie banca - mostenire liz_x liz_x Tatal meu a decedat in 2006 si se pare ca avea o datorie la banca. Nu stiu exact despre ce este vorba insa de putin timp sunt asaltata cu telefoane de la o ... (vezi toată discuția)