avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Senzorii de gaze obligatorii.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Senzorii de gaze obligatorii.

Buna ziua!
In cadrul asociatiei de proprietari ne confruntam cu o problema legata de instalarea senzorilor de gaze.
In momentul de fata avem doua retele de alimentare cu gaze . Una este a blocului care traverseaza toate bucatariile si alta este construita ulterior de cei cu centrale proprii care s-au separat de la teava comuna.
Furnizorul de gaze obliga toti consumatorii sa-si instaleze senzori in bucatarii pe unde trece teava comuna. Litigiile au aparut deoarece proprietarii cu centarle refuza sa plateasca senzorii din bucatarii pentru ca ei nu mai folosesc alimentarea de la teava comuna obligandu-i practic pe ceilalti sa preia aceste costuri foarte mari,
Furnizorul de gaze ameninta cu oprirea gazelor daca nu se instaleaza acesti senzori.

Astfel, fie se opresc gazele, situatie care nu-i afecteaza pe cei debransati, fie se preiau toate costurile doar de cei alimentati de la teava comuna a blocului care reprezinta sume foarte mari.

Este legal refuzul platii senzorilor de cei debransati?
Probabil ca aceasta situatie nu este una izolata si doresc sa stiu cum poate fi solutionata legal.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DO75 , utilizator 14:47, 13 August 2024
In urma raspunsului de la administratia blocului, revin la subiectul de mai sus.
Presedintele blocului a raspuns la invocarea art. 75 din legea 196/2018 cu enuntarea dispozitiilor art.654 alin.(2) din legea 287/2009 privind codul civil "cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii coproprietari cad in sarcina acestora din urma"
Care din cele doua prevederi prevaleaza?
Articolul 75, bineînțeles, instalația veche poate fi folosita, dacă se dorește și de către foștii "abonați". Au renunțat benevol la ea, pentru o alta instalație care să le permită și racordarea unei centrale termice, pe lângă aragaz.

Doar dacă din construcția inițială a blocului ar fi fost racordați numai cei care au rămas acum pe ea, atunci s-ar fi aplicat art. 654 alin 2. Aia ar fi fost o folosință exclusivă.

Cum instalația veche există în continuare la toată lumea, iar sistemul de avertizare fiind obligatoriu doar datorita riscului existentei sale, nu a folosinței, rezulta foarte clar ca toți trebuie sa plătească.

Să vină președintele de asociație cu un răspuns de la ANRE, dacă-i da mâna.

luca luca a scris:

In urma raspunsului de la administratia blocului, revin la subiectul de mai sus.
Presedintele blocului a raspuns la invocarea art. 75 din legea 196/2018 cu enuntarea dispozitiilor art.654 alin.(2) din legea 287/2009 privind codul civil "cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii coproprietari cad in sarcina acestora din urma"
Care din cele doua prevederi prevaleaza?

Problema este ca cei debransati nu doresc sa plateasca senzori sau cheltuieli aferente reviziei conductei. Din aceasta cauza sustin ca toate costurile aferente conductei comune sa fie suportate doar de cei ramasi bransati la ea sau ii forteaza sa se debranseze, pentru ca ulterior sa dezafecteze conducta si astfel sa dispara cheltuielile aferente.
Cum ar putea fi preintampinata aceasta situatie?
Ați mai spus asta la început și vi s-a răspuns deja. Cred că veți ajunge la varianta 2.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2022
latka, utilizator
Multumesc!
Pana la solutionarea in justitie se dezafecteaza coloana de gaze!!!

Alte discuții în legătură

Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar instalația lor îmi tranzitează bucătăria sunt obligat să-mi montez un al doilea detector? somnu somnu Buna ziua, Locuiesc la bloc si am o instalatie separata de gaz fata de acesta. Pe instalatia mea am montat senzor de gaz si electrovalva in apartament si ... (vezi toată discuția)
Pentru contorizare căldură pe casa scării blocului de la cet, ... asociațieproprietari asociațieproprietari Pentru contorizare căldură pe casa scării blocului de la CET, locatarii care au centrale individuale pe gaz mai plătesc lucrarea de contorizare pe casa ... (vezi toată discuția)
Instalare centrala termica si pastrarea tevii existente comune ( plus teava noua de gaz pentru centrala). keen_boy keen_boy Buna seara, Va scriu pentru ca poate v-ati lovit de situatia aceasta pana acum. Locuiesc intr-un bloc la etajul 5. Coloana comuna de gaz pentru aragaz ... (vezi toată discuția)