avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul părinților mei ...

Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul părinților mei decedați.Dar nu qm făcut succesiunea, fiind singurul copil. Astfel , cum pot face declarația la ANAF, apartamentul nefiind pe.numele meu?
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 19:46, 4 Mai 2022
PROCEDURĂ
de înregistrare a contractelor de locaţiune
1. Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată pot fi înregistrate la organele fiscale centrale din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
[ link extern ]

Pot fi, nu trebuie înregistrate.

Avem și un articol care clarifică problema prezentării unui contract pentru a putea declara veniturile în vederea impozitării:
Cei care închiriază locuințe ar trebui să încheie întotdeauna contracte cu chiriașii lor, în care să prevadă, în litera legii, drepturile și obligațiile părților, cuantumul chiriei, perioada de închiriere ș.a. Legislația nu mai prevede obligația de a înregistra contractul la Fisc în 30 de zile de la închiriere, de doi ani deja, dar valabilitatea contractelor de închiriere nu este dată oricum de înregistrarea lor undeva. Mai mult, nu e obligatoriu nici să fie autentificate, dar cel care pierde cel mai mult dacă nu există deloc un contract este cel care închiriază.

www.avocatnet.ro/articol_501...

În privința dreptului unicului moștenitor de a închiria nu cred că mai sunt îndoieli.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2022
Manuela Rășină, administrator
@Manuela Rasina Raspuns impecabil. P.S. Mai bine mai tarziu decat niciodata!
Impecabil pentru cine?
Pentru stat? Pentru cetățeanul care nu își declara sumele încasate? Pentru noi restul, care suntem contribuabili corecți? Pentru chiriașul care da un ban muncit unei persoane fără acte de proprietate și contractează cu un neproprietar? E foarte frumos sa taci ca porcu'-n păpușoi și sa încasezi bani fără chitanta/bon și fără sa iti declari veniturile.
E foarte frumos sa taci ca porcu'-n păpușoi și sa încasezi bani fără chitanta/bon și fără sa iti declari veniturile.

Ce limbaj, ce limbaj...
Bănuiesc că n-are rost să vă rog să recitiți ce a scris @Naicu în prima postare, nu pare să vă intereseze. Ați rămas fixată pe o problemă care e reală, dar absolut fără nicio legătură cu subiectul. Întrebarea era dacă poate declara la ANAF veniturile din chirie înainte de a dezbate succesiunea, a aflat că da, așa că închid topicul.

Mulțumesc pentru înțelegere.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2022
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am bani sa fac succesiunea dupa mama mea si as vrea sa inchiriez ... KLM4 KLM4 NU am bani sa fac succesiunea dupa mama mea si as vrea sa inchiriez apartamentul ei ca nu am venituri decat mici. Ma ajutati va rog cu o idee cum sa inchiriez ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament. boby99y boby99y Buna ziua. In situatia in care inca nu s-a deschis sucesiunea in cazul a 2 mostenitori, cum pot inchiria un apartament din cele 2 existente in masa ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere scotty scotty buna, am si eu o problema . vreau sa inchiriez un apartament insa la proprietari este trecuta bunicamea(decedata). Mama lui tata . Cum tata este singurul ... (vezi toată discuția)