avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... consecinte desfiintare impozit venit microintreprinderi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

consecinte desfiintare impozit venit microintreprinderi

Stimati colegi,
va propun sa discutam care credeti ca vor fi consecintele desfiintarii impozitului de 3% pe venit.
Credeti ca se vor inregistra venituri suplimentare la buget ?
Sau, dimpotriva, vom asista iar la un val de suspendari/desfiintari de firme ?

De asemenea , va rog sa discutam cum este posibil ca o lege ( fie ea si a bugetului de stat ) sa modifice codul fiscal , in conditiile in care prevederile codului fiscal sint urmatoarele :

ART. 3
Principiile fiscalităţii
Impozitele şi taxele reglementate de prezentul cod se bazează pe următoarele principii:

d) eficienţa impunerii prin asigurarea stabilităţii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel încât aceste prevederi să nu conducă la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice şi juridice, în raport cu impozitarea în vigoare la data adoptării de către acestea a unor decizii investiţionale majore.

ART. 4
Modificarea şi completarea Codului fiscal

(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.

(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: LEX PROFESIONAL CONSULTING , Consilier juridic 23:57, 31 Ianuarie 2010
Am intrat pe site-ul ANAF si acolo, la codul fiscal valabil pentru 2010 nu se spune nicaieri ca se desfiinteaza impozitul pe venit pentru microintreprinderi. Este adevarat ca nu exista o cota corespunzatoare acestui tip de impozit, dar concret nu rezulta de nicaieri ca s-a desfiintat.
Stie ceva vreun act normativ prin care acesta este desfiintat?
norme cf /2010
100. Pentru aplicarea prevederilor art. 34 alin. (6) din Codul fiscal, contribuabilii care în anul precedent au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor efectuează plăţile anticipate trimestriale, datorate în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în anul fiscal precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate .

@tsimona : nu gasesc ce spuneti dvs , daca ma puteti ajuta ...
Intradevar nu am citit cu atentie normele 2010, deci cei care au fost platitori de impozi micro platesc o patrime din acesta.
Cum ramine in cazul in care intr-un trimestru inreg pierdere contabila referitor la alin 8 al art 34?
Umbla un zvon astazi pe la AFP Sector 5 ca s-a primit o circulara cum ca trebuie depus 010 pentru trecere de la impozit pe venit micro la impozit pe profit. Stie cineva mai mult? Eventual, are cineva copie dupa circulara respectiva?
Azi a aparut pe site-ul ANAF un comunicat de presa cum ca domnu' presedinte ANAF, din grija si consideratie pentru bietu' contribuabil fost platitor de impozit pe venit, a emis un ordin prin care trecerea de la venit la profit se va face "din oficiu". Iata-l mai jos:

Nr. 1090105/28.01.2010 Nr. 1090105/28.01.2010

COMUNICAT DE PRESÃ

Contribuabilii plătitori până la 31.12.2009 de impozit pe venitul microîntreprinderilor devin, începând cu luna ianuarie 2010, plătitori de impozit pe profit.

Conform Codului de Procedură Fiscală şi urmare a modificării regimului de impozitare, aceasta categorie de contribuabili are obligaţia depunerii la organul fiscal a declaraţiei de menţiuni 010.

Pentru a evita aglomeraţia la unităţile fiscale, preşedintele Agenţiei Naţionale de
Administrare Fiscală a emis un ordin potrivit căruia organele fiscale vor modifica, din oficiu, vectorul fiscal pentru contribuabilii aflaţi în prezent în această situaţie.

Ca urmare, contribuabilii înregistraţi în evidenţele fiscale, la 31.12.2009 ca plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor nu trebuie să se prezinte la organul fiscal competent pentru depunerea declaraţiei de menţiuni 010.

Totodată, începând cu anul 2010 aceşti contribuabili nu mai beneficiază de derogarea privind declararea şi plata trimestrială a impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii, acestea urmând să fie declarate şi plătite lunar."

Alte discuții în legătură

Impozit micro in 2010 expro expro am urmatorul caz: o micro a platit in 2009 asa: trim I 2009 -imp. micro. 819 ron trim II 2009-imp. micro.- apr. si -277 ... (vezi toată discuția)
Impozitul 3% pt imm in 2010? viopopa1 viopopa1 Doresc sa stiu daca a fost prelungita legea privind plata impozitului pe venit (3%) si in anul 2010? Nu am gasit nicaieri oug prin care ramine in vigoare ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit in 2010 pt.soc.care au fost micro cu impozit cu 3% camicami camicami Avand in vedere ca din 2010 se schimba modul modul de stabilire a impozitului pe profit trimestrial ptr.societatile platitoare de impozit 16% in anul 2009,va ... (vezi toată discuția)