avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua,am avut un accident ,circulam pe un drum cu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua,am avut un accident ,circulam pe un drum cu prioritate,din ...

Buna ziua,am avut un accident ,circulam pe un drum cu prioritate,din partea stanga mi-a iesit brusc in fata o masina care avea stop,dar nu l-respectat,si astfel a provocat tamponarea,rezultand daune materiale la ambele masini.
Am completat formularul de amiabila ,ne-am luat nr.de telefon,urmand ca a doua zi sa i-mi trimita copii dupa buletin asigurare si permis,pentru ca in seara accidentului nu avea buletinul la ea.
A doua zi am vorbit cu ea la tel ca sa -mi mai dea odata nr de asigurare pentru ca nu se intelegea o cifra,urmand incontinuare sa-mi trimita copii dupa acte.
Dupa acest telefon nu a mai raspuns,nici la tel.nici la mesaje .
Intrebare va rog sa imi spuneti daca mai pot face ceva sau nu.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: A. N. , Avocat 12:49, 25 Mai 2022
Art. 100, alin. 3, lit. g:
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2).

In cazul de fata, s-a completat o amiabila dar, pentru că informațiile esențiale nu sunt lizibile, se poate considera ca nu a fost încheiată "in condițiile legii". Deci șoferii nu sunt absolviți de obligația de a se prezenta la politie in termen de 24 de ore de la producerea accidentului.
Ce intelegeti dvs. prin "conditiile legii" ? Eu stiu ca astea sunt cele citeva conditi obligatorii :
- nu există vătămări corporale;
- sunt implicate maxim două autovehicule și ambele mașini dețin asigurare RCA valabilă.
- nu exista alte daune rezultate din accident (mobilier urban, gard despărtițor, parapeți de pe drum, balustrade, borduri etc.)
Exista formular tipizat completat cu datele ambilor soferi implicati in incident.

Toate conditiile au fost indeplinite.

Copiile dupa acte nu au treaba cu OUG 195/2002, ci cu depunerea dosarului de dauna la asigurator.

In opinia mea dl. in cauza nu se face vinovat de nedeclararea accidentului in 24 h., conform art. 79, cel mult l-as incadra la 80.
nu are vreo vina, nu va fi sanctionat.
latka a scris:
Toate conditiile au fost indeplinite.

Eu inteleg ca afirmatia "nu se intelegea o cifra" se refera la constatarea amiabila, care a fost completata ilizibil. Omul spune ca "urma ca, in continuare, sa i se transmita" si copii ale actelor. Deci nu intrase in posesia niciunei copii atunci cand a constatat ca nu se intelege o cifra. O constatare completata eronat sau ilizibil nu poate fi considerata valida!
Nu are treaba ce spuneti dvs. cu OUG 195/2002, asta e ce conteaza, toate conditiile au fost indeplinite. Stie politistul sa se pronunte despre validitatea numarului asigurarii :) .Daca ar fi asa, toate PV de contraventie completate de politisti (lizibilitate) ar fi nule de drept :).

Dvs. vorbiti desper partea de asigurare. Aia e o alta problema, daca accepta sau nu asiguratorul. Persoanele sunt identificabile. Copiile respective sunt necesare la dosarul de dauna, nu sunt cerute de codul rutier.

Din punctul de vedere al OUG 195/2002 conditiile legii inseamna ce am scris anterior.
- nu există vătămări corporale;
- sunt implicate maxim două autovehicule și ambele mașini dețin asigurare RCA valabilă.
- nu exista alte daune rezultate din accident (mobilier urban, gard despărtițor, parapeți de pe drum, balustrade, borduri etc.)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua am fost implicat într un accident auto cu alt auto ... Mircea Marin Mircea Marin Bună ziua Am fost implicat într un accident auto cu alt auto eu neacordand prioritate de trecere . La insistentele pagubitului ne am inteles la amiabila pe ... (vezi toată discuția)
Mă poate obliga asiguratorul să anulez constatarea amiabilă? AlinaPus AlinaPus Recent am fost implicată într-un accident. Mașina avariată , pentru care se solicită asigurarea și lovită de mine s-a lovit și de bordură, prin urmare ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! astazi am fost tamponat in mers din spate de catre ... User4567 User4567 Buna ziua! Astazi am fost tamponat in mers din spate de catre un vehicul, in conditii de ploaie si din cauza sperieturii am tras de volan, masina a derapat si ... (vezi toată discuția)