avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! La finalizarea divortului, apartamentul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! La finalizarea divortului, apartamentul primit de ...

Buna ziua! La finalizarea divortului, apartamentul primit de la intreprinderea la care lucra unul din soti nu a fost in intregime achitat iar cel ce a ramas in locuinta l-a terminat de platit dealungul anilor. Ar mai avea acum cealalta persoana dreptul sa ceara partajul dupa 26 de ani? Cum se procedeaza? Mentionez ca cel ce a ramas in apartament, a avut in grija si cei doi copii, cel ce a plecat, a plecat singur si fara obligatii, nici pensia alimentara nefiind achitata cu regularitate sau in intregime.
Va multumesc!

Trebuie sa formulati o cerere de partaj la instanta de judecata competenta, sa solicitati atribuirea bunului catre dvs. si sa fiti pregatit sa platiti o sulta drept despagubire egala cu investitia suportata de sotie la acel apartament.

Alexandra.E.C a scris:

SM LEGAL CONSSULT a scris:

In caz de solicitare de partaj a bunului imobil puteti opune prescripţia achizitivă, dacă posesia întruneşte condiţiile prevăzute de lege.

Cum se procedeaza, mai exact?
Va multumesc!

Madalina Pascu a scris:

Trebuie sa formulati o cerere de partaj la instanta de judecata competenta, sa solicitati atribuirea bunului catre dvs. si sa fiti pregatit sa platiti o sulta drept despagubire egala cu investitia suportata de sotie la acel apartament.

Alexandra.E.C a scris:

SM LEGAL CONSSULT a scris:

In caz de solicitare de partaj a bunului imobil puteti opune prescripţia achizitivă, dacă posesia întruneşte condiţiile prevăzute de lege.

Cum se procedeaza, mai exact?
Va multumesc!

Va multumesc!
Deocamdata nu este in interesul dv sa faceti vreun demers atat timp cat nu ridica nimeni nici o pretentie. Cu atat mai mult cel care invoca anumite drepturi trebuie sa le si dovedeasca iar raportat la aspectul sesizat de dumneavoatra ca posibilitate, spusesem doar ca in caz de partaj solicitat de cel interesat, puteti opune uzucapiunea/ prescriptia achizitiva (dacă posesia întruneşte condiţiile prevăzute de lege ) avand in vedere perioada indelungata de 26 ani, timp in care cel care se considera coproprietar si-a neglijat responsabilitatile asupra bunului.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2022
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poate fi invocata uzucapiunea. Coproprietarul care stapaneste si partea din coproprietate care nu ii apartine este detentor precar, nu posesor, cititi inainte de a da sfaturi juridice conditiile uzucapiunii si jurisprudenta in materie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune apartament rosa_weigand rosa_weigand Mama mea detine in indiviziune cu bunica un apartament. Acolo locuiesc bunica si un unchi. Se poate considera ca timpul pentru ajungere la termenul de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea la mostenire,cum se aplica. situatia este asa :tatal a decedat ... George821 George821 Uzucapiunea la mostenire, Situatia este asa :tatal a decedat in 2013 si au ramas 2 apartamente si un autoturism. Mostenitori inafara de mine mai sunt mama ... (vezi toată discuția)
Vreau o parere obiectiva si mai ales ce sanse am sa nu imi pierd dreptul de proprietate teodosie113 teodosie113 Am mostenit o parte dintr-un imobil de la matusa mea. Aceasta in timpul vietii in anul 1998 a instrainat o parte cca 75% din acest imobil plus intreg terenul ... (vezi toată discuția)