avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legalitate amenda parcare data de firma privata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legalitate amenda parcare data de firma privata

Pot da amenzi firme private? Din cate stiam singurele persoane abilitate in a aplica amenzi sunt angajatii politiei. M-ar interesa daca exista vreo lege in acest sens.

Ca si context, am primit amenda pentru parcare data de o firma privata. Ma asteptam ca amenzile sa vina din partea politiei, insa am primit o fituica in geam cu modalitati de plata. In mod normal as fi tacut si inghitit platind respectiva amenda, insa am intarziat 9 minute peste timpul de parcare platit si m-am intalnit chiar cu cei ce mi-au dat amenda, ce mi-au adus injurii si m-au batjocorit, asa ca as dori sa stiu legalitatea amenzilor date de ei.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2022
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:06, 22 Iunie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt firme care gestionează sistemul de taxare, delegat de către primărie, iar legea care le da dreptul e un HCL în fiecare oraș. Ce v-am povestit nu sunt lucruri de pe internet sunt lucruri trăite personal. În momentul în care nu achiți loco și vin în România amenzile suma mai crește.

Până la urmă puteți face ce doriți, puteți să și dați în judecată firma respectivă, pe motiv că nu există lege. Să ne povestiti și nouă rezultatul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2022
latka, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta dacă parcarea respectivă este o parcare publică gestionată de o firmă privată pe bază de HCL și contract cu primăria.

Dacă însă parcarea e privată, gen parcarea unui mall, de exemplu, baza suprataxei e una contractuală. Astfel de parcări au un regulament, iar șoferul care folosește parcarea respectivă se angajează prin acest simplu fapt că va respecta regulamentul parcării. Ceea ce constituie, legal vorbind, un contract (ca să existe un contract nu e nevoie să existe un înscris intitulat "contract", decât în acele cazuri în care legea impune asta, implicit sau explicit).
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu-i dai și o palmă nu ai făcut nimic. :) Omul își sacrifică din timpul lui, să te ajute, iar tu îl critici, vii cu pretenții de parcă ai fi beneficiat de un serviciu de consulting plătit.

Nu ai decât să nu plătești, "amenda" nu este executorie - numai autoritățile au dreptul să dea amenzi -, o să fii chemat în instanță și, pe lângă "amendă" o să mai plătești și cheltuieli de judecată. Nu-ți mai spun în ce bază, că nu este obligația mea să o fac, nici nu știu o mulțime de detalii pe care tu nu le precizezi. Ceea ce ți-am spus îți ajunge.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2022
Manuela Rășină, administrator
@vlad Un exemplu de la mine din targ. Parcarea de la un supermarket penny. Fiind in vecinatatea spitalului judetean, au plantat pe fatada o pancarta de 2x2 m. Pe pancarta scrie ca parcarea e proprietate privata si daca nu esti client, n-ai de ce sa pierzi vremea pe acolo. Cam o data pe luna mai ies si blocheaza rotile celor care nu-s clienti. De unde stiu? Simplu! Au camere si vad cine opreste si intra in magazin si cine nu intra. Intelegi metoda. Nu te rup cu taxa, cam cu o suta scapi. A facut unul odata taraboi, presa, melitie.... A iesit directorasul si le-a aratat tuturor pancarta, inclusiv celor de la locala. Adevaratii politisti n-au venit, stiau ca nu-i treaba lor. P.S. Are si spitalul parcare, imensa, s-au expropriat cateva imobil;e. Doar ca l-au angajat pe Manole.Si asta lucra de vreo 3(trei) ani, degeaba, nu reuseste sa termine.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2022
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu culpa comuna in parcare privata lupulescuvictor lupulescuvictor Astazi am intrat in parcare la Dedeman pe la intrare clienti. Dupa 30m an vazut un loc de parcare pe partea stanga si am virat peste banda de iesire spre locul ... (vezi toată discuția)
Amenda in austria eugen68octavian eugen68octavian Bună seara. Care sunt consecinţele dacă nu platesc o amendă dată pentru neplata parcării în Austria? Nu s-a întocmit decât o înştiinţare lipită ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala politia locala Maria-Criss Maria-Criss Bun seara, Va rog sa ma ajutati cu informatii privind urmatoarea situatie: Am primit in Sinaia o amenda contraventionala pt oprire intr-un loc nepermis ... (vezi toată discuția)