avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Salutare. Am o situație destul de încâlcita cu un ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Salutare. Am o situație destul de încâlcita cu un client și ...

Salutare.

Am o situație destul de încâlcita cu un client și m-am gândit sa va cer vouă sfatul. Pe scurt sunt administratorul unei societăți cu domeniu de activitate 6201 IT. Anul trecut in Noiembrie am semnat un contract pentru realizarea unui Soft la comanda împărțit in mai multe module iar unul dintre module mi l-au prezentat ca fiind deja finalizat. Am stabilit împreuna cu clientul ca la finalizarea fiecărui modul sa facem proces de predare primire și sa ii emit factura. Menționez ca am citit contractul in graba și nu am dat o foarte mare importantă unei clauze care suna ceva de genul asta “Dacă întârzii sau nu finalizez proiectul el îmi va cere suma pe care o plătește unei alte firme sa ii facă proiectul”. Problemele au apărut imediat după semnarea proiectului și anume ca au continuat sa vina la noi la birou și au început sa aducă noutăți in proiect iar eu bun de inima fiind le-am acceptat toate noutățile aduse Fără sa cer bani și timp in plus. Problema a fost ca pe ei efectiv nu prea iau interesat dezvoltarea modulelor pentru care am semnat contractul ci modulul care mi l-au prezentat ca și finalizat fiind și cel mai mare modul din proiect. Fiindcă eu am dat cu pixul și mi-am asumat acea clauza + modulul care l-au prezentat ca și finalizat dar inclus in contract, in momentul in care le-am spus ca nu este treaba mea acel modul au venit cu amenințări ca ma vor da in judecată și îmi vor cere foarte mulți bani deoarece acel modul trebuie finalizat și eu sunt obligat sa îl Execut. Efectiv mi-au spus in fata ca am fost prostit in contract. După prima cearta nu ai vrut sa îmi plătească nici o factura obligându-ma sa le finalizez proiectul. Evident timpul a trecut, termenul contractului a trecut iar la mine au început sa apăra probleme din faptul ca nu încasăm bani (pierdut 2 angajați, închis punct de lucru, datorii la ANAF etc).

1. Eu fiind o firma destul de mică la momentul respectiv cu doar 2 angajați și o cifra de afaceri destul de mică, a obținut o cotație de preț destul de decenta iar pe mine ma interesează dacă el ar putea merge la o multinaționala sa ii execute proiectul pe sume enorm de mari pe care ar trebui sa le plătesc eu.
2. Evident nu ma mai pot lungi cu ei și As acționa in instanța pentru a-mi recupera pierderile din vina lor + un contract pierdut pe o suma foarte mare pe care nu l-am putut începe deoarece ei m-au tot lungit sa le fac proiectul așa cum și-l doresc chiar dacă mai bine de jumătate din el nu este in contract.

Multumesc.
Eu l-as lasa sa ceara suma aia exorbitanta. Ca pentru a o cere, tb sa plateasca taxa de timbru, intai si intai, si multi viteji abandoneaza cand vad ca sunt constransi sa plateasca. Apoi nu orice se cere, se si da, in sensul ca daca el va cere 100000E pe ceva ce costa 1000 (se stabileste prin expertiza), nu o sa-i dea nimeni 100000. Si l-as da si eu in judecata sau as raspunde cu o reconventionala la actiunea lui, daca o face, in care i-as cere beneficiul nerealizat, penalitati, dobanzi, etc. Si ati avea si sanse de castig ca din ce spuneti, aveti si probe.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie vazut exact ce scrie in contract si ce obligatii v-ati asumat. Evident ca daca aleg sa puna in aplicare acea clauza si incheie un contract pe o suma exagerata este contrar bunei-credinte contractuale, reprezentand chiar un abuz de drept.


Mihăilă Sebastian a scris:

Trebuie vazut exact ce scrie in contract si ce obligatii v-ati asumat. Evident ca daca aleg sa puna in aplicare acea clauza si incheie un contract pe o suma exagerata este contrar bunei-credinte contractuale, reprezentand chiar un abuz de drept.


Este un simplu contract cadru încheiat pe durata de un an cu o anexa atașata unde sunt toate specificațiile proiectului cu termenul de executare de 120 zile.
Singurul meu avantaj este ca și in acea anexa scris ca modulul despre care vorbeam mai sus este finalizat. Eu având codul sursa am dovada clară.

Am avut o discuție cu ei unde le-am propus sa îmi semneze un act adițional de prelungire termen + tarif extra pentru acel modul si evident au refuzat ba chiar m-au amenințat ca dacă nu continui proiectul si sa îl finalizez exact așa cum și-l doresc vor începe procedura de acționare in instanța si îmi vor cere bani pana si pe concediul sau din vara aceasta :))
Încă o greșeală pe care am făcut-o, i-am povestit la un moment dat ce datorii am din cauza lor ca se tot lungesc cu proiectul (credit bancar, ANAF, contabilitate) si au început sa ma amenințe ca vor merge la toți cei unde am datorii si vor face un proces comun ca sa “ma jupoaie”. Cei de la contabilitate clar nu vor accepta deoarece am o relație foarte buna cu ei si mi-au înțeles situația dar de banca ma preocup.

Dvs. ce m-ati sfătui sa fac?
Pai ori v-au "jupuit" in contract ori este contract-cadru? De aceea va spun ca trebuie studiat contractul si vazut daca obligatiile asumate de dvs. au fost indeplinite sau nu.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2022
Mihăilă Sebastian, Avocat
Buna ziua,

Va sugerez sa il notificati, prin avocat, iar in notificare sa se realizeze un interepretare clara a clauzelor contractuale, propunand stingerea pe cale amiabila a conflictului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune in contract de prestari servicii virgil1971 virgil1971 Va salut. Se poate vorbi despre inselaciune comisa de un prestator de servicii, in cadrul unui contract, daca beneficiarului, dupa ce a achitat avansul, i se ... (vezi toată discuția)
Definire termen de "finalizare" in cazul unui proiect web cosmina1 cosmina1 Buna ziua, Care este momentul \"finalizarii\" unui proiect web in conditiile in care in contract nu este specificat acest moment ? Respectivul proiect ... (vezi toată discuția)
Ratele socrului ne poate afecta??? ancabc ancabc buna ziua. aceasi problema o are si socrul meu , neplatindu-si ratele sa ajuns la o suma mare din penalitati, bani fiind luati si cheltuiti in afara casei. noi ... (vezi toată discuția)