avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! As avea 2 intrebari: 1. Sotul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! As avea 2 intrebari: 1. Sotul supravietuitor are dreptul ...

Buna ziua! As avea 2 intrebari:

1. Sotul supravietuitor are dreptul la mostenirea celuilalt sot, mostenita la randul ei de la parintii acestuia (casa parinteasca+pamant)?

2. In cazul unei a doua casatorii cu o femeie care are deja un copil, copilul respectiv va avea aceleasi drepturi in momentul succesiunii precum copilul natural al barbatului? Sau trebuie adoptat in mod oficial pentru a avea acelasi nume cu tatal si a beneficia de mostenire?
Mentionez ca intreb din ipostaza copilului natural.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: BiancaR3 , utilizator 21:27, 25 Iunie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua

1. Da. 1/4 din masa succesoral.
2.
In cazul unei a doua casatorii cu o femeie care are deja un copil, copilul respectiv va avea aceleasi drepturi in momentul succesiunii precum copilul natural al barbatului?

Nu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt moștenitori legali copiii d e f u n c t u l u i. Nu copiii altora de prin preajmă. (am scris astfel fiindcă am nimerit deunăzi un clip video cu niște bazaconii succesorale de mi s-au ofilit urechile).

Dacă tatăl dvs. nu a adoptat copilul pe care îl avea cea de a doua soție a sa, atunci nu există legătură de filiație între tatăl dvs. și acest copil. Și, ca atare, el nu este moștenitor legal al tatălui dvs. (este moștenitor al tatălui său, în caz că are unul/că nu-i „din flori”).

Nu este moștenitor legal. Dar nimic nu-l împiedică pe tatăl dvs. să-i lase, prin testament, o parte din moștenirea sa. (în limita rezervei succesorale a dvs. și a soției supraviețuitoare).
Altfel spus, nu-i neapărat necesar să fie adoptat spre a, citez, „beneficia de moștenire”. Poate beneficia de o parte din moștenire și în baza unui testament.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2022
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, sunt recăsătorit și împreună cu actuala soție ... Guiț Guiț Bună ziua, Sunt recăsătorit și împreună cu actuala soție am construit o casă . În cf figuram împreună cota parte 1/1 casă și terenul aferent . ... (vezi toată discuția)
Mostenire algerob algerob buna ziua, va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea situatie. tatal, conform certificat de nastere, nu s-a interesat niciodata de copil. in urma cu ceva timp ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)