avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariat care întârzie frecvent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariat care întârzie frecvent

Bună ziua!
Avem o speță căreia nu i-am găsit un răspuns foarte clar: un salariat încadrat cu normă întreagă de 8 ore/zi obișnuiește frecvent să absenteze și să își desfășoare activitatea pentru 2-3 ore/zi.
În Regulamentul Intern al societății este prevăzut faptul că angajații care absentează vor fi pontați în ziua respectivă cu numărul de ore efectiv lucrate.
Prevederea acestea contravine Codului Muncii și ar putea exista probleme în cazul unui control al ITM? Aș vrea să menționez că angajatul își recunoaște aceste absențe parțiale, este de acord cu pontarea sub norma de 8 ore în astfel de situații și, chiar în condițiile în care acesta își desfășoară activitatea într-un program haotic, este absolut indispensabil societății.
Tot ceea ce ne dorim este ca plata acestuia să fie coroborată cu activitatea efectivă, aspect cu care și angajatul este de acord.
Este neapărată nevoie, să apelăm la soluțiile standard ale Codului Muncii (avertisment scris, reținere 5%-10% din salariu, concediere) cât nici una dintre părți nu își dorește acest lucru și ar susține-o și în fața unui reprezentant ITM?
Cel mai recent răspuns: Contabilul Bun SRL , Contabil 07:19, 20 Iulie 2022
Am inteles , eroarea mea ... Nu am studiat decat fugitiv HG , Asociatia de proprietari din care fac parte mi-a cerut sfatul . Sau , asa cum a postat intre timp dl. Cornel Vasile , e posibil sa fie eronata interpretarea dvs..? Problema nu ar fi a angajatului care “ indrazneste “ sa devina salariat , ci a angajatorului care are o nevoie : o persoana fizica ce ar avea nevoie de cineva care sa-i supravegheze copiii intre ( de pilda ) orele 13 si 17 , sau o menajera de doua ori pe saptamana , sau un magazin cu program de functionare 12 ore , unde ar avea nevoie de un angajat cu 8 ore si unul cu 4 , sau - ca in exemplul meu - femeia de serviciu angajata de asociatia de locatari cu 4 ore pe saptamana ... Ce vor putea face acesti angajatori ? Pai , cel putin angajatorii persoane fizice , care au avut cele mai curate intentii , nu vor mai angaja oficial , vor plati la mica-intelegere . Aveti vreo idee cum ar putea angajatorul sa afle daca salariatul lui part-time mai are suficiene ore din alte contracte incat sa stie ce suma va vira din contributii ?
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
CHKa, utilizator
Nu am momentan o bază legală, nu au apărut încă normele de aplicare. Nici memoria nu mă ajută foarte bine ca să mă pot raporta la perioada 2018-2020, eventual ca și precedent. O pot face mâine, când ajung la birou. Dar încercând să privesc logica din spatele noii prevederi, mă gândesc că atâta vreme cât au prevăzut la excepții pentru plata la o normă întreagă pe cei care cumulează cel puțin 8 ore din contracte parțiale, nu cred că vor permite plata la nivelul pontării pentru cei care au un singur loc de muncă. Numai noile norme de aplicare ale Codului Fiscal și declarația 112 a lunii august ne vor lumina cu adevărat.
CHKa, adeverință eliberată lunar/trimestrial de ceilalți angajatori sau, în cel mai bun caz, o declarație pe proprie răspundere a angajatului că mai are o normă de muncă de X ore la un alt angajator și că pe proprie răspundere se obligă să anunțe orice modificări intervin în termen de X zile.
Poate asa , cu adeverinte ( lunare , as zice eu ) , ca pe propria raspundere a salariatului ... Daca angajatul nu e sincer , evaziunea tot a angajatorului e , eventual isi duce salariatul in instanta pentru daune ( majorari , penalitati , etc. ) . Poate vor publica norme de aplicare , ca alfel va fi extrem de dificil ... PS. Logica din spatele noii prevederi e una singura : “ avem nevoie de bani , din pamant , din piatra-seaca “ . Dar e doar parerea mea ...
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
CHKa, utilizator


lilianabre a scris:

bună ziua. imi cer scuze ca deranjez cu o intrebare....nu ar trebui sa conteze mai mult ce face acea persoana în orele cât este la serviciu, ca volum și importanta? ca poate muncește mai mult în acel timp în comparație cu alți colegi care sunt prezenți fizic la program și pierd mult timp la cafea, țigări, internet, povesti..etc

Apreciez drept cea mai bună poziție și pdv al dnei Liliana. Avem și noi un caz la job, o persoană superpregătită, super necesară dar ignorata și denigrată din cauza programului său mai nonconformist,..pe motive de familie, sănătate dar, e un geniu, cu o memorie colosală...dr. arhitect in patrimoniu imobil (monumente istorice, case românești, istorie, culte, etc...) A fost mazilit la 4 ore de către șefa lui...fostă colegă de facultate, de grupă chiar, cu el. Vede Dumnezeu.

Alte discuții în legătură

Contract determinat 6 ore pe zi ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua, am si eu o nelamurire ,daca m-am angajat la 6 ore am aceleasi drepturi ca cel angajat cu 8 ore sau se considera munca part-time la 6 ore? 4 ore ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna cim part-time legal_1968 legal_1968 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare. Am un CIM de 8 ore si un CIM part-time, doar program de week-end, sambata si duminica 7-15.30.In CIM ... (vezi toată discuția)
Job part time THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc (vezi toată discuția)