avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua Exista varianta ca la starea civila , cel ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua Exista varianta ca la starea civila , cel care are ...

Buna ziua
Exista varianta ca la starea civila , cel care are bunuri proprii sa le treaca si celuilalt si sa devina bunuri comune?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:28, 16 August 2022
Nu.
Asta se face la notar, după 1 an de la căsătorie, prin încheierea unei convenții matrimoniale de comunitate convențională.
Pentru cuplurile deja casatorite, este valabil:

raluk0207 a scris:

Nu.
Asta se face la notar, după 1 an de la căsătorie, prin încheierea unei convenții matrimoniale de comunitate convențională.


Pentru cuplurile care urmeaza sa se casatoreasca: pot alege regimul comunitatii conventionale prin incheierea la notar (nu la starea civila) a unei conventii matrimoniale, inainte de casatorie, si care isi va produce efectele incepand cu data casatoriei.
Și ce se întâmplă cu intabularea, dacă data căsătoriei este peste 1 an, sa zicem? Intabularea este obligația notarului, de îndată ce s-a încheiat actul. Și ma îndoiesc ca soții își vor aminti sau vor ști sa o facă singuri.
Ce se întâmplă cu convenția dacă soții nu se mai căsătoresc?
Ce se întâmplă dacă pana la data căsătoriei, soțul proprietar vinde bunul? Poate celălalt soțul sa ceara daune sau sa pretinda o parte din preț?

Eu as recomanda ca după încheierea căsătoriei, soții sa încheie un contract de donație.
Soția proprietara sa ii doneze soțului 1/2.
Dacă lucrurile nu evoluează în bine, donația poate fi revocata în timpul căsătoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea apartamentului dobandit inaintea casatorie pe numele ambilor soti 2015 PROPIETARap PROPIETARap Inainte de casatorie sotul sau sotia a dobandit prin vanzare cumparare un apartament. Dupa casatorie proprietarul(sotul sau sotia) apartamentul decide ca ... (vezi toată discuția)
Contract VioletaC VioletaC Buna ziua!Vreau sa va cer sfatul in urmatorea problema.Vreau sa ma casatoresc cu o persoana.Persoana respectiva are un apartament si o casa la tara.In schimbul ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)