avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Învățământul superior, neînțelegeri actuale
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Învățământul superior, neînțelegeri actuale

Bună ziua! Suntem un grup de studenți în anul III în cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir'', universitate care decide pentru sute de oameni fără niciun pic de empatie. Dorim să știm dacă se poate ceva în legătură cu ultimul anunț, publicat pe site-ul oficial, citez: ,,Din cauza cresterii explozive a preturilor la combustibili, energie electrica
si gaze precum si pe fondul celei mai ridicate rate a inflatiei din ultimii 20 de ani,
taxa de scolarizare pentru anul universitar 2022-2023,
la programele de studii de licenta si de masterat
este de 1500 euro si poate fi achitata integral sau in trei rate, astfel:
- 750 euro pana la data de 5 octombrie 2022 inclusiv;
- 500 euro pana la data de 5 decembrie 2022 inclusiv;
- 250 euro pana la data de 6 februarie 2023 inclusiv.''

În urma acestui anunț postat ieri, 01.09.2022, toți studenții s-au răzvrătit împotriva conducerii, din următoarele motive:
1. Pentru anul universitar 2022-2023, Universitatea nu a organizat concurs de admitere pentru niciun program de studiu, fapt pentru care suntem constrânși să plătim pagubele materiale suferite de instituție;
2. Sub anunțul publicat, aceștia ne recomandă transferul către alte universități private din capitală, în condițiile în care, în momentul de față nu prea sunt locuri libere, deși conducerea facultății noastre a afirmat public că nu s-au făcut înscrieri din cauză că sunt mult prea puțini absolvenți ai Examenului de Bacalaureat din acest an. (atunci cum de nu sunt locuri mai nicăieri?!)
3. Una din cele mai mari probleme este de fapt suma, deoarece a fost impusă pentru toate facultățile din cadrul Universității, aceasta fiind 1500 euro, dublându-se față de anii trecuți când era 600/700 sau chiar 800 euro, în funcție de facultate. Un aspect pe care conducerea insituției îl omite, este că inflația este pentru toți cetățenii, nu doar pentru ei. În acest sens, este frustrant că ne cer tranșele la diferență de 2, respectiv 3 luni. Din punctul nostru de vedere, al studenților, este inuman să ceri 750 euro dintr-o dată, având în vedere că anii trecuți aveam posibilitatea să plătim, integral cu o reducere de 50% sau în două rate MULT MAI MICI față de cele actuale, este inuman să ne ceară încă 750 euro înainte de sărbători pe astfel de vremuri, iar la final, încă 250. Considerăm că ar fi trebuit să ne lase minim două luni la dispoziție să putem achita aceste tranșe, nu o lună, în special în perioada anului în care absolut toată lumea are multe alte cheltuieli imense (OCTOMBRIE, DECEMBRIE, FEBRUARIE) și bonus, trâind de astăzi pe mâine din cauza scumpirilor excesive din ultimul timp.
4. Universitatea cere prezența fizică în campus, mulți profesori fiind foarte stricți cu privire la absenteism, în pofida faptului că, sunt studenți ce sunt nevoiți să lucreze, au copii sau nu locuiesc în București și nu își pot permite să demisioneze pentru a frecventa cursurile. Astfel, cum am putea să le plătim tranșele dacă nu ne este permis să muncim? Cum am putea să plătim cărțile, materialele și înscrierile pentru Examenul de Licență fără bani? Cum am putea să ne întreținem familiile fără un loc de muncă? Aparent, instituția uitând că inflația este la nivel național și așa cum suferă ei de bani, așa o facem și noi, la rândul nostru.
5. UCDC nu are cămin. În această ordine de idei, studenții care nu locuiesc în Capitală, sunt nevoiți să se mute în chirie pentru a frecventa cursurile în campus. Cum ar trebui să plătească facultatea, dacă pe lângă taxă, vor trebui să achite chiria, întreținerea, hrana, cheltuieli extra ce nu le poți gestiona + alte cheltuieli ce țin tot de facultate (cele menționate mai sus, transport, șamd).
6. În ciuda sumelor pe care le-am achitat de-a lungul timpului, instituția lasă de dorit, începând de la aspectul acesteia, până la secretare. Acestea transmit informații eronate, refac documentele de câte 3-4 ori, ni se răspunde flegmatic ori de câte ori avem vreo nelămurire, la sfârșitul sesiunilor de examene, așteptâm notele chiar și o lună, suntem anunțați că se schimbă ora examenelor cu două ore înainte de susținere , etc. Implicare zero, empatie zero, sprijin zero, organizare zero!
7. Deși în momentul de față Universitatea este acreditată, am fost anunțați de foarte multe ori că își pot pierde acreditarea. Una din întrebările noastre este, dacă până la urmă vom plăti taxa enormă și vom rămâne cu diplome neacreditate? În contractul de școlarizare anual, aceștia nu garantează absolut nimic cu privire la această dilemă de care ne temem.

Ne vom opri aici, căci sunt mult prea multe de spus.
Concluzionând, ce am putea face în legătură cu această problemă, în condițiile în care, acesta este un caz de abuz în serviciu?
Vă multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2022
ardnaxella, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 15:32, 2 Septembrie 2022
Principiul autonomiei universitare mai ales in privinta univ particulare, le permite posibilitatea stabilirii cuantumului taxelor despre care amintiti in expunerea dumneavoastra.
Bună ziua! Vă mulțumesc pentru răspuns! Înțeleg cele scrise, însă dacă le-am propune măcar schimbarea perioadei de achitare a tranșelor iar aceștia ar refuza, nu s-ar putea face nimic?
Ati putea face greva, toti studentii. Sa nu platiti nimic, de nu va exmatriculeaza pe toti?!?
Cred ca vor schimba atitudinea cand vor vedea ca nu cedati, de nu o sa piarda mii de euro din taxe cand pot face ca aceste taxe sa fie platite in rate mai mici.

Nu aveti organizatie studenteasca? Daca da, discutati in interiorul ei, cu ceilalti studenti si trimiteti la conducere un reprezentant, poate gasiti intelegere daca va vad uniti.
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2022
Ionut.ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi data in judecata pentru neplata unei rate de catre universitate? Julia24 Julia24 Buna ziua. Va scriu in cadrul acestui topic desi nu sunt sigura daca am postat corect si rog administratorii forumului sa ma scuze daca cumva am postat ... (vezi toată discuția)
Sunt student la educație fizica și sport în anul 1. până ... Dila99 Dila99 Sunt student la educație fizica și sport în anul 1. Până în prezent am plătit 3 transe din rata (1200€ pe an). În contractul de școlarizare ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! m.am înscris astăzi la facultatea centrul internațional ... IULIANA26. IULIANA26. Bună ziua! M.am înscris astăzi la facultatea Centrul Internațional pentru învățământ Superior \"Tehnoeconomia Europeana\", dar tot astăzi am ... (vezi toată discuția)