avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cheltuieli ce ii revin proprietarului in cadrul unui ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cheltuieli ce ii revin proprietarului in cadrul unui contract de comodat auto?

Buna ziua,

In cadrul incheierii unui contract de comodat auto intre doua persoane fizice, platile referitoare la impozit, asigurare, casco revin proprietarului (doar daca in contract nu se specifica diferit)? Ce as vrea de fapt sa stiu este: odata semnat contractul de comodat, aceste obligatii trec in dreptul comodatarului? daca da, cum face el dovada acestor plati? chitanta intre persoane fizice?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 12:59, 10 Mai 2023
Comodantul se obligă:
.......
să suporte cheltuielile cu asigurările de tip CASCO și RCA, ITP și impozitul.
.......

Comodatarul se obligă:
......
să aplice prevederile art.298 Cod fiscal: prin exceptie de la prevederile art.297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor legate de vehicule (rovinieta, intretinere, lubrifianti, piese de schimb, combustibil) aflate in proprietatea sau folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice;
.......
Care este data de incheiere a contractului de comodat in speta de mai jos, citez din contract (semnat la data de 04.05.2022)

Durata Contractului
IV.1. Prezentul contract de imprumut de folosinta pe o perioada de 1 ani, cu posibilitatea de prelungire doar prin act aditional
IV.2. Predarea autovehiculului va avea loc la data de 04,05.2022, data la care incepe executarea contractului a carui durata se incheie pana la data de 04.05.2024


2023 sau 2024 ???
Interpretabil din cauza erorii strecurate dar as interpreta ca 2023, dat fiind termenul de 1 an, mentionarea lui 2024 in loc de 2023 este o eroare materiala.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Mai 2023
Madalina Pascu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)
Pfa, cheltuieli deductibile, mașină contract comodat Petrovic Petrovic Sunt PFA în sistem real, și am făcut contract de comodat pentru un autoturism. Proprietarul conduce mașina, conduc și eu. Intenționez să trec la ... (vezi toată discuția)
Masina personala in interes de serviciu Ramona24 Ramona24 salut! ce sfat imi dati. Eu folosesc masina personala la s erviciu, ca s a mi poata deconta benzina si cauciucuri....seful a zis sa fac em un ... (vezi toată discuția)