avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Un membru fondator dorește sa iasă din asociație.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Un membru fondator dorește sa iasă din asociație.

Bună ziua, vă rog să mă ajutați în următoarea problemă:
O asociație în curs de constituire cu 3 membri fondatori , s-a emis de către judecatorie Încheierea civilă prin care se dispune înscrierea asociației in Registrul asociațiilor și fundațiilor, însă unul dintre membri fondatori dorește să iasă din asociatie.
Depun actele la ANAF pentru obținerea CUI sau am altă variantă de a schimba Statutul și Actul Constitutiv in acest stadiu?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:41, 14 Noiembrie 2022
Ceea ce ați început acum, duceți pana la capăt, inclusiv cu înregistrarea asociației la finanțe.
Ulterior veți primi alți membrii cu drepturi depline prin aprobarea in comitetul director a cererilor de adeziune la ong depuse in scris către conducerea asociației.
După primirea in asociație a încă minim un membru, acel membru fondator care dorește sa nu mai facă parte dintre membrii cu drepturi depline, va depune o Înștiințare in scris prin care începând cu data de.... dorește sa renunțe la funcțiile deținute cât și la calitatea de membru al asociației.
Deci trebuie sa aveți in vedere sa nu Rămâneți niciodată cu mai puțin de 3 membrii cu drepturi depline.
Componenta nominală a listei cu membrii fondatori rămâne așa neschimbata. Se va schimba doar componenta organului de conducere al asociației prin renunțarea la funcția deținuta a persoanei care pleacă și organizarea de alegeri cu prima ocazie a convocării adunării generale care sa aibă și acest punct pe ordinea de zi.
După părerea mea, puteți funcționa doar cu structura de 2 membrii in comitetul director pana prin Februarie și atunci sa organizați o adunare generală ordinare in care, pe lângă alegeri pentru postul vacant, trebuie obligatoriu sa aprobați in adunarea generală și situațiile financiare (bilanțul contabil) pentru anul 2022 întocmit și semnat de către un contabil autorizat membru CECCAR.
Deci actul constitutiv și statutul înregistrate la judecătorie in forma de la înființarea asociației rămân așa și numai după aceasta adunare generală de care am scris, veți urma procedura de depunere a procesului verbal al adunării generale cu noua componenta la zi a organului de conducere (și celelalte acte de la dosar).
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Mulțumesc!
NU MAI EXISTA "ACT CONSTITUTIV" se intocmeste numai Statut. Modificarea legislatiei in acest sens s-a facut inca din decembie 2020. Persoana care doreste sa se retraga poate sa se retraga, legea acorda un termen de trei luni ca cei ramasi sa atraga cel putin inca o persoana ca membru ca sa revina la numarul minim de 3 membri, si poti face sedinta AG sa primeasca noul membru si in Consiliul Director daca era si membru CD demisionarul, dar va trebui apoi sa parcurga procedura judecatoreasca de incuviintare modificare acte constitutive ca sa figureze noul membru in statut, procedura fiind asemanatoare celei de dobandire a personalitatii juridice.,... Ideal ar fi sa se primeasca un nou membru inca de pe acum, inainte de retragerea celui care vrea sa plece, dar daca vrea sa o faca de maine, nu poate fi impiedicat....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere membru asociatie - atragere nou membru crysenc21 crysenc21 Buna seara, Am o asociatie in care suntem 3 membri - ma intereseaza ca unul din membri sa iasa deci sa se retraga si sa intre unul nou - pentru a nu se ... (vezi toată discuția)
Retragere membrii fondatori Marilena56 Marilena56 Pentru o asociatie,nou infiintata, daca un membru fondator din 3 doreste sa se retraga, care este procedeul? Mentionez ca asociatia are doar 4 membri, membrul ... (vezi toată discuția)
Modificare acte asociatie (ong) primavara2015 primavara2015 buna ziua, am intrat de curand intr-un ONG...am particpare majoritara de altfel...am mici nelamuriri totusi: - dat fiind ca un membru din cei 3 membri ... (vezi toată discuția)