avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Noul prag de plata CASS de 6 salarii minime pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Noul prag de plata CASS de 6 salarii minime pe economie pentru venituri extra-salariale

Va salut,

Din cate am inteles odata cu noile modificari fiscale (din din O.G. 16/2022, art. I, pct.81 - [ link extern ] ),
pentru veniturile extra-salariale (e.g. venituri din dobanzi) vom avea inca un plafon mai mic pentru pragul de plata a CASS si anume 6 salarii minime pe economie. Adica pragul de la care se va plati CASS-ul va scadea de la 30.600 lei (12 x 2550 lei) la 15.300 lei (6 x 2550 lei) pentru veniturile extra-salariale incasate pe parcursul anului 2022 care depasesc acest prag? Sau aceasta se va aplica doar pentru veniturile realizate de la data intrarii in vigoare a noilor prevederi (i.e. 1 Ianuarie 2023)? Daca da, tinand cont ca se ia in considerare cresterea salariului minim incepand cu Ianuarie 2023 de la 2550 lei la 3000 lei asta ar insemna ca noul prag pentru plata CASS va fi 18000 lei (3000 lei x 6 luni) pentru aceste venituri incasate de la intrarea in vigoare a noilor prevederi? As aprecia daca m-ati ajuta cu o clarificare. Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2022
stela223, utilizator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 19:37, 4 Decembrie 2022
Multumesc inca o data pentru raspuns. Deci as putea concluziona ca veniturile obtinute din strainatate sa fie intotdeauna mentionate in declaratia unica pentru a evidentia retinerea impozitului la sursa, indiferent daca depasesc sau nu plafonul de CASS, iar daca acestea cumulat cu veniturile obtinute din dobanzi din Romania depasesc plafonul atunci ar trebui mentionate si acestea din urma (i.e. cele obtinute din Romania)?
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2022
stela223, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da exact . Daca depasiti plafonul , veniturile din Romania trebuie mentionate doar pt CASS nu si pt impozit. ( daca sunt cu retinere la sursa : dividende , dobanzi , bursa ).
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2022
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie fiscala pentru venituri din dividende de pe burse internationale stela223 stela223 Va salut, In cazul in care am incasat venituri extra-salariale din dividende obtinute pe bursa internationala, exista obligativitatea de a depunde ... (vezi toată discuția)
Venituri din activitati independente și dividende gabriela_iurascu gabriela_iurascu Buna ziua! O persoana obtine venituri din activitati independente de pe un PFA, dar si dividende din profitul unui srl. Pentru aceste venituri datoreaza CAS ... (vezi toată discuția)
Cass venituri din dobanzi Eliana11 Eliana11 Buna ziua, Am inteles ca daca sunt pensionar si incasez dobanzi din depozite bancare peste plafonul de 12 salarii minime brute trebuie sa depun declaratia ... (vezi toată discuția)