avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Numar de persoane fictiv la intretinere față de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Numar de persoane fictiv la intretinere față de adevar

Stimă! Am întâmpinat o problema în blocul în care locuiesc. De mai exact 3 luni, la întreținere ni s-au mai adăugat 3 persoane într-un apartament de 60mp².
În apartament locuiesc, cu chirie, doar eu cu prietena mea în urma unui contract bine structurat. S-a ajuns să fim 5 persoane din cauza "mi-a zis vecina că în apartament locuiesc mai multe persoane, iar conform consumului ar fi un nr. de 5 persoane", ca să fie totul clar, avem centrală termică în apartament (așa au toate ap. din bloc, fiind unul relativ nou), consumul despre care vorbește administratorul face referire doar la apa rece care într-adevăr a fost în medie de 14,3 mc de apă (media a 3 luni), suntem tineri nu prea am ținut cont de câtă apă consumăm, dar fără vreo verificare în prealabil, acesta ne-a trecut 5 persoane la întreținere și este incorect și nedrept. Au fost multe vorbe între proprietar și administrator pe acest aspect, dar administratorul o ține tot pe a lui. De la o întreținere în care plăteam între 220-260 de lei, s-a ajuns la 310-340 de lei, aproape 100 de lei în plus.
Vă rog să-mi spuneți, există vreun act normativ în baza căruia aș putea acționa juridic împotriva asociației sau aveți vreo soluție la această problemă?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2023
Edvach, utilizator
Cel mai recent răspuns: erriss , utilizator 23:02, 11 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atentie! Costurile cu avocatul se recupereaza NUMAI daca judecatorul accepta suma ceruta de avocat!!!! Nu vorbesc din auzite- pe mine m-a costa avocatul 3000 lei si judecatorul a spus ca avocatul a cerut prea mult si mi-a aprobat numai 1200lei. Dar traim in Romania- totul este posibil..............
Ca să nu apară asemenea situații, ar trebui contorizat consumul, și consumați câtă apă doriți. Ce vină au ceilalți locatari care consumă moderat, să plătească surplusul consumat de alții? Pot fi și pierderi de apă nedescoperite, mai ales la flotorul wc-ului.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2023
iordantonio, utilizator
bună ziua,
legal trebuia să sesizați proprietarul imediat ce ati văzut neregula pe tabelul de cheltuieli, iar acesta să sesizeze președintele asociației de proprietari și administratorul imobilului/să-i arate sau comunice contractul de închiriere din care rezultă că sunteți doar 2 persoane (dacă e precizat în contract) sau să declare că sunteți doar 2 persoane; asta în situația în care într-adevăr ați stat doar 2 persoane și nu au intrat și locuit mai multe persoane în acel apartament. să știți că vecinii sunt cu ochii pe oricine, mai ales dacă sunt chiriași în bloc, așa că dacă au venit prea multe persoane sau au dormit la dvs. să nu vă mirați că ati fost trecuți mai mulți la cheltuieli, deoarece în lipsa unei declarații exprese că locuiți doar 2 au putut trece mai multe persoane dacă au văzut persoane diferite intrând în apartament. pentru a-l acționa în judecată, dvs. nu aveți calitate procesuală activă adică reclamant deoarece nu sunteți proprietarul imobilului, chiar dacă dvs. sunteți cel prejudiciat; deci doar proprietarul ar putea acționa împotriva asociației, după cum și asociația ar putea da în judecată doar proprietarul dacă dvs. nu ați achita la timp cheltuielile. dacă proprietarul nu ajunge la o întelegere cu asociația cât mai recent și aceasta continuă să vă stabilească cheltuieli aferente mai multor persoane, ar fi mai indicat să căutați alt imobil unde se respectă legea asociațiilor de proprietari. pentru o diferență de doar 80-90 lei lunar, proprietarul actual nu cred că s-ar obosi să acționeze în judecată asociația
Se intelege din postare ca este contorizat consumul, deci oamenii oricum platesc tot ce consuma. Ce face administratorul este bineinteles un abuz - foloseste consumul ca justificare sa treaca mai multe persoane la intretinere. Asta inseamna costuri mai mari pentru chiriasi pentru tot ce inseamna cheltuieli comune in imobil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Cerere scrisa catre Pres. asociatiei prin care reclamati numarul incorect de persoane, in termen de 10 zile de la afisarea listelor de plata, solicitand si motivul pentru care sunteti 5 persoane alocate la contributie (intocmita in 2 ex, presedintele semneaza pe ex.2 de primire cu nume, prenume si data).
2.Daca refuza, trimiteti sesizarea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire catre asociatie indicand adresa Pres. asociatiei.
3.Legea 196/2018 art.28. Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informaţi în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociaţiei, să solicite în scris şi să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociaţiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora. Cereti lunar copii ale documentelor pentru care se calculeaza contributia in functie de numarul de persoane si modul de impartire a acestor sume : lumina pe casa scarii, gunoiul, etc-art.75 si urmatoarele din aceeasi lege va informeaza care sunt acestea.
Ptr. contravaloarea copiilor documentelor care le platiti, administratorul trebuie sa prezinte bon fiscal.
Tracasati-l 2-4 luni cu aceste cereri si va renunta de buna voie.
5. Daca nu cedeaza, reclamatie scrisa la Primaria orasului unde locuiti, cu prezentarea anexata a tuturor documentelor ce le aveti si sustin legalitatea pentru 2 persoane la intretinere.
6. Atentie- incepand cu 2023 trebuie sa aveti contract de inchiriere, proprietarul are obligatia de a declara inchirierea apartamentului (plateste impozite)
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2023
adrian-adm., utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o întrebare referitor la cheltuieli comune care ... Maryegy Maryegy Buna ziua, Am o întrebare referitor la cheltuieli comune care mi se pun in fiecare luna la asociatie de locatari,inclusiv consumul de apa rece pentru care ... (vezi toată discuția)
Calcul cote geony geony Buna ziua. As dori sa stiu si eu daca este legal sa treci la cotele de intretinere proprietarii care sunt plecati cu cerere de scoatere si si-au inchiriat ... (vezi toată discuția)
Stabilirea numarului de persoane la intretinere andrei1302 andrei1302 Sunt un proaspat administrator la un imobil de 44 apartamente. La fel ca in aproape toate blocurile, exista proprietari care comunica \"eronat\" numarul de ... (vezi toată discuția)