avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masuri impotriva unui angajator ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masuri impotriva unui angajator ...

Ce masuri se pot lua in cazul unui angajator care te obliga fara nici un fel de hartie sa mergi intr o alta localitate in delegatie iar in timpul acela tu ai un accident de masina. Precizez ca eu nu aveam ce sa caut acolo sa merg in ziua respectiva in delegatie, nu am fost notificat scris sau pe mail eventual. M am ales cu masina praf si cu daune materiale, treaba asta se intampla anul trecut precizez.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:22, 18 Ianuarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indiferent de situatie, evenimentul produs trebuia cercetat de catre angajator si stabilite masuri si responsabilitati pentru a respecta prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
Nu este tarziu sa sesizati dvs. ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data asupra evenimentului produs. ITM va face o cercetare si va obliga angajatorul sa cerceteze evenimentul produs.
Cel mai probabil, angajatorul va fi amendat contraventional pentru neanuntare eveniment,
Ceea ce nu inteleg este cum puteati fi obligat sa mergeti undeva cu masina dvs., in timpul programului de lucru si ulterior sa fiti pontat ca prezent in firma.
Fiind accident de circulatie, responsabilitatile si cauzele producerii evenimentului sunt cele din PV intocmit de politie.
Din cercetare efectuata de angajator trebuie sa rezulte conditiile in care ati fost "obligat" sa mergeti cu masina dvs. undeva anume. In functie de aceste conditii puteti deschide actiune in instanta pentru recuperarea partiala a cheltuielilor cu repararea masinii.
Un raspuns complet de profesionist.
Un raspuns complet eronat, nu au fost victime in accident (cu niciun fel de vatamare corporala), nu vorbim de accident ci de tamponare.
Ca sa traduc: nu si-a scos ochiul cu surubelnita proprietate personala in timpul programului de lucru ci a stricat-o incercand sa desfaca un surub. Sau: vin spre serviciu, nu sunt atent pe unde calc, alunec si cad. Nu patesc nimic (nicio zgarietura, nicio vanataie) dar mi se rupe tocul cui de la pantof.

Deci nu vorbim de accident de munca ci de obligatia (legala sau morala) a angajatorului de a repara paguba suferita de angajat.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
DinuX, utilizator
@DinuX
De unde ati dedus ca s-a scris ca este AM ? Daca nu cititi cu atentie nu aveti de unde sa stiti care este diferenta intre eveniment si AM.
Ati fost cu astfel de cazuri in instanta, ca sa puteti fi atat de sigur in ceea ce afirmati ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier in timpul programului cu masina personala OanaRo OanaRo Buna ziua, Angajatul isi foloseste masina personala (la solicitarea superiorului) in interes de serviciu. Nu merge singur, in masina se mai afla minim 2 ... (vezi toată discuția)
Conflict la locul de munca eugeniacristina eugeniacristina Buna ziua!Sunt salariata Spitalului Clinic de Chirurgie OMF Prof.Dr.Dan Theodorescu din Bucuresti,in cabinetul in care imi desfasor activitatea medicii au un ... (vezi toată discuția)
Accident in drum spre casa dupa terminarea programului nobody_else91 nobody_else91 Buna ziua, Lucrez la o companie privata si fac naveta cu masina personala. In drum spre casa(dupa terminarea programului) am avut accident fara victime doar ... (vezi toată discuția)