Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Buna ziua! Lucrez intr-o multinationala de mai bine de un an. Dupa ultimele schimbari efectuate la nivel de management superior, noii veniti din Austria au inceput sa apara divergente intre mine si acesta. Se pare ca sunt iremediabile si am primit propunere de incetare a relatiilor de munca prin acord amiabil. As dori sa obtin cat mai mult din aceasta procedura, pentru ca eu nu consider ca au motive sa ma demita. As dori un sfat, va rog despre ce sanse am sa cer salarii compensatorii sau chiar sa blochez initiativa lor de incheiere a contractului de munca.
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Acestea sunt cazurile cand contractul de munca poate inceta. Legat de salarii compensatorii , va trebui sa vedeti ce aveti prevazut in contractul clectiv de munca ( daca exista) sau in regulamentul intern.
janapress
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua,
Asa cum arata si d-na Luminita legislatia pe dreptul muncii nu prevede nimic despre drepturile compensatorii lasand dezbaterea acestui aspect pe umerii sindicatelor si a reprezentantilor lucratorilor care incheie la nivelul unitatilor contractele colective de munca si regulamentele interne.
Totusi este bine de stiut:
Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor nu va aduce nici un avantaj (nu benefeciati de protectie sociala - somaj) cu exceptia situatiei in care ati gasit deja alt loc de munca si trebuie sa incepeti lucrul imediat.
Din punct de vedere legal nu sunteti obligata sa acceptati propunerea lor, dar "dragoste" cu forta nu se poate...
Daca dv. aveti certitudinea ca nu au ce sa va impute solicitati sa vi se acorde toate drepturile prevazute de contractul colectiv de munca la nivel de unitate in cazul desfiintarii postului. Explicati-le ca dv. v-ati facut datoria cu simtul raspunderii cu respectarea legii si daca ei doresc altceva nu aveti nimic imotriva... doar ca nu puteti pleca pur si simplu aveti nevoie de resurse pentru reconversie profesionala/intretinere. Faptul ca solicitati nu insemna ca ei sunt obligati sa le acorde, dar odata ce au venit si v-au zis sa eliberati postul intrebatii ce primiti la schimb. Totodata solicitati si aprobarea perioadei de preaviz conform legii.
Marea majoritate a angajatorilor merg la intimidare asa ca nu va ramane decat sa fiti puternica sa luptati pentru drepturile dv.
Succes!