avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie intre coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie intre coproprietari

Chirie intre coproprietari.
Buna ziua, dețin 80% dintr-un apartament în urma unei moșteniri unde locuiesc singur. 20% este deținut de către fratele meu. În acest moment el ar avea nevoie de bani dar totuși nu vrea sa vândă partea. Se gândește să îmi impuna chirie pentru cota lui spunând că nu locuiește Si eu sunt obligat să îi plătesc 20% dintr-o chirie la prețul pieței. Este vreun temei legal? Dețin 80%, ma poate obliga legea sa fiu chirias la mine in casa? Legal daca sunt majoritar în procente are dreptul sa intre in apartament fara acordul meu? În lipsa mea? Mentionez ca doreste chirie dar nu contribuie la plata întreținerii în raport cu a sa cota de 20% tot asa spunând că el nu locuiește... "păi esti proprietar si ar trebui să plătești ii raspund eu mereu "
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:38, 15 Februarie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cristea Ion a scris:
Dacă ies din indiviziune si ajungem la judecata, instanța îl poate obliga să vândă.


Dvs. aveți o cotă majoritară din dreptul de proprietate asupra ap. (80%)
Apartamentul îl vreți? (tot?)
Atunci îl cereți.
Prin acțiunea de partaj, cereți atribuirea bunului.
Dacă instanța vă atribuie bunul (și astfel dvs. deveniți proprietarul exclusiv al ap.) atunci o să vă oblige tot pe dvs. să-i plătiți celeilalte părți o sultă, corespunzătoare valoric părții lui, de 20%.

La partaj, instanța nu obligă pe unul din "n" să vândă. Împarte! În primul rând in natură, dacă bunul e comod partajabil, apoi prin această modalitate a atribuirii bunului cui îl cere.
Se poate ajunge și la o vânzarea bunului prin executor judecătoresc. Dar e stupid (fiindcă pierdeți amăndoi). Mai bine stați acasă. Este important, atunci când ajungeți in instanță, să știți ce vreți/ce cereți.

Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
romascanu, moderator
Da vreau sa cumpăr Dar el nu dorește să vândă.... instanța poate obliga pe cineva sa isi vândă partea? Sunt de acord sa achit valoarea pt 20% dar cu cine sa te înțelegi cand zice ca vrea chirie multi ani de acum încolo decat sa vândă

romascanu a scris:

Cristea Ion a scris:
Dacă ies din indiviziune si ajungem la judecata, instanța îl poate obliga să vândă.


Dvs. aveți o cotă majoritară din dreptul de proprietate asupra ap. (80%)
Apartamentul îl vreți? (tot)
Atunci îl cereți. Prin acțiunea de partaj, cereți atribuirea bunului.
Dacă instanța vă atribuie bunul (și astfel dvs. deveniți proprietarul exclusiv al ap.) atunci vă obligă tot pe dvs, să-i plătiți celeilalte părți o sultă, corespunzătoare valoric părții lui, de 20%.


3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, deci daca vreti sa va despartiti... cereti partajul.
daca vrea casa si va poate plati, instanta o poate atribui si lui
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cristea Ion a scris:

Da vreau sa cumpăr Dar el nu dorește să vândă.... instanța poate obliga pe cineva sa isi vândă partea? Sunt de acord sa achit valoarea pt 20% dar cu cine sa te înțelegi ...


Cu instanța!
O convingeți să vă atribuie bunul la partaj, dacă îl vreți. Vorba aceea: cere și (poate) ți se va da.
Dvs. aveți o cotă majoritară. Aveți un avantaj la atribuirea bunului. Dar musai să-l cereți.
Repet, cu mai multe cuvinte, in traducere din avocățească:
La partaj, instanța nu obligă pe unul din doi sau din "enșpe" coproprietari să-și vândă partea. Ci atribuie bunul unuia dintre copărtași. (dacă bunul nu-i vreun tort, de tăiat în felii, ca să impartă la toată lumea = comod partajabil)
Dacă v-ați fi înțeles cu el să vă vândă partea, atunci îî plăteați un preț.
Dacă instanța vă atribuie ap., vă obligă să-i plătiți o sultă.
Partajul seamănă cu vânzarea, dar nu-i totuna.

Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
romascanu, moderator
Va multumesc! Vom vedea cum se termina . Imi este frica ca ne vom cheltui banii în instanță, voi castiga si el nu va accepta plata. Degeaba imi atribuie instanța casa daca el nu accepta suma de bani. Dacă ați spus că nimeni nu este obligată sa vândă, pe ce se bazează instanța cand atribuie si partea lui către mine? Ma obliga sa plătesc o sulta si el atunci este obligat sa accepte? Eu i-am propus 15.000 euro si raspuns final este ca " nu voi vinde niciodată si pot face orice în casa cat timp am cota " mai nou imi spune ca poate face petrecere 3 zile cu cate persoane dorește ca degeaba am majoritate ca nu se refera la 80% din spațiu. Ci din valoarea proprietatii :(
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Vanzare parte din mostenire cata-anca cata-anca Buna seara. Acum 10 ani, tatal meu a decedat. S-a facut imediat succesiunea si mostenitori de drept am ramas eu, mama mea si cei doi frati. La acel moment eu ... (vezi toată discuția)
Pot pune un apartament in vanzare daca sunt coproprietar si celalalt ... Tartu Tartu Pot pune un apartament in vanzare daca sunt coproprietar si celalat coproprietar nu vrea? (vezi toată discuția)
Buna ziua. prezint urmatoarea situatie. sora si frate, plus mama ... a13 a13 Buna ziua. Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, plus mama celor doi. In urma decesului tatalui, sora, fratele si mama au facut succesiunea si ... (vezi toată discuția)