avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă 1.Ati fi de acord cu deschiderea unor penitenciare ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

1.Ati fi de acord cu deschiderea unor penitenciare private ? 2. Considerati ca deschidera acestora ar insemna si o justitie preferentiala ?

Acum doua zile,un detinut,fostul artitect sef al com.Voluntari,infractor condamnat pentru ce altceva,decat pentru luare de mita,in calitatea pe care o avea,el insusi lucrand cu acordul A.N.P.in cadrul unei societati private de arhitectura a readus in prim plan,dupa umila mea parere,propunerea aberanta a infintarii penitenciarelor private.Si ca sa arate ca nu sta degeaba, el insusi,arhitectul condamnat ,se lauda a fi autorul unui astfel de proiect.
Penitenciarul proiectat de specialistul detinut cu "regim special",prezentat in cateva cadre tv.,avea toate facilitatile hoteliere si de agreement,iar ca urmare a unui calcul prezentat,un detinut ar urma sa plateasca cca.130 de Euro/ziua de"gazduire".
Vazand acele imagini ,dar si nonsalanta din exprimarea detinutului arhitect cu"regim special",ma intrebam de ce ar trebui sa se cheltuiasca atatia bani pentru constructii de acest gen, cand ii putem "caza" pe detinuti,dupa preferinte,fie in unitati turistice de pe litoral,fie in cele din zonele montane si la 130 E/camera si turismul ar avea de castigat,gradul de ocupare,laz randul sau, crescand considerabil.
Eu chiar cred ca judecatorul care pronunta sentinta de condamnare sau chiar ANP-ul ar trebui imediat sa faca si o "licitatie" a pentru ocuparea locurilor de "distractie si agreement " de catre detinutii cu dare de mana.
Se pare ca ,inclusiv ministrul justitiei, ar agrea aceasta varianta a justititiei preferentiale dupa "baierele pungii" detinutului.
Sa facem un exercitiu de imaginatie,rezultat din aceasta "gaselnita" hilara:
"Camatarii" si alti membri ai unor clanuri ar executa pedeapsa la hoteluri,pentru ca baietii au bani si au nevoi multiple in detentie ,nu ca ceilalti...
Unui cioban care furat trei oi sau unui batran care nu a respectat o hotarare judecatoreasca,oameni fara "dare de mana",le sta cel mai bine la Penitenciarul Tulcea,la munca ,la ... stuf.
Pai,daca atata au si atata pot,acolo isi merita locul !.
Detinutii de categoria "lux" merg la hotel,cei de categorii inferioare la penitenciare,fiecare dupa... posibilitati
Nimeni nu spune ca penitenciarele nu trebuiesc modernizate si ca nu trebuiesc imbunatatite substantial conditiile de detentie (spatiul carceral)si de munca ale detinutilor,ca nu trebuiesc construite si alte locuri de detentie moderne,dar de aici,pana la "extravagante luxoase" de genul aratat mi se pare mult prea mult,sfidator de mult.
Sa se pregateasca deja locuri pentru unele persoane "suspuse" ?
Poate,cine stie...
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 18:55, 24 Ianuarie 2010
din punctul meu de vedere 130 euro pe zi inseamna cazare ,masa,asistenta sociala,asistenta religioasa,cazarmament,programe radio tv,programe educationale,profit, etc si nu jacuzzi sau bai cu namol , ca nimeni n-ar investi daca n-ar fi profitabil.
sa nu mai vorbim de faptul ca nu toti vor putea beneficia de executarea intr=un astfel de loc de detinere ca banuiesc ca se tine cont de gravitatea faptei,de modul de savarsire,de cuantumul pedepsei,de persoana condamnata,de o examinare psihologica,daca mentine legatura cu familia,daca exista indicii ca dupa liberare nu ar mai savarsi fapte penale,etc
@doberv
Toate penitenciarele trebuiesc modernizate,poate cu exceptia Penit.Rahova,spatiile carcerale trebuiesc regandite,facilitatile si drepturile acordate detinutilor trebuiesc armonizate ,toate cu legislatia europeana,dar pana la transformarea detinutilor in detinuti privilegiati si altii,este o distanta enorma,mai ales ca cei care nu poseda bani si relatii la"si altii".
Pana la urma in Romania,cati oameni isi permit sa cheltuiasca 130 de Euro/zi ?
In aceasta situatie mai trebuiesc date detinutilor si arme pe perioada detentiei cum am vazut intr-o inchisoare venezueleana.
Noi trecem foarte usor de la o extrema la alta si tocmai de aceea "demersul"detinutului cu regim special pledeaza si pentru crerea si altor detinuti aidoma cu el.
Este foarte interesant de discutat despre facilitatile religioase pentru ca in proiectul detinutului despre care am vobit trebuiau construite lacase sfinte pentru toate riturile si religiile.
Daca ati urmari ce se intampla in locurile de detentie,ati observa ca oameni care au taiat,au hacuit,au impuscat sau au omorat prin cruzimi de nedescris, ca sa nu mai discut despre atei,devin peste noapte credinciosi pana la bigotism.
De cele mai multe ori ,aceasta credinta este de fapt disimulata pentru a obtine,chiar prin intermediul slujbasilor bisericii din interior anumite facilitati sau pentru a fi evidentiati si pentru a beneficia de anumite privilegii si de ce nu pentru a gasi mijloace pentru a face ca timpul sa se scurga mai repede.
Exista credinta si cainta ,exista si regrete,dar in mult mai mica masura decat se crede si decat lasa de fapt ,unii detinuti sa se creada.
Conducerea in aceste situatii se declara multumita ca nu sunt evenimente si procesul de reeducare si reinsertie sociala este pe un drum bun.
Traim in Romania si nu ne mai mira nimic!B-)
Parerea mea este ca regimul de detentie trebuie sa fie acelasi pentru toti detinutii , sa fie indeplinite conditiile de igiena , modernizare , posibilitatea de a munci in timpul detentiei cu posibilitatea ca orele muncite sa li se scada din perioada de detentie , sa li se asigure siguranta si integritatea(nu sa existe zilnic zeci de violuri mai rau ca in libertate) etc.
Detentie nu inseamna huzur , ci o metoda de pedepsire a faptelor si totodata o cale de indreptare a condamnatului!
Cine doreste si vrea cu adevarat sa restructureze si modernizeze sistemul penitenciar trebuie sa faca o vizita in Germania la 2-3 penitenciare si sa ia notite!B-)
atat timp cat nu se pot oferi conditii pentru o cazare cate 1-2 persoane in camera vor exista si abuzuri sexuale dar cred ca majoritatea nu sunt abuzate ci o fac pentru a obtine avantaje(tigari haine) deoarece nu au posibilitati financiare.
in rest cred ca au toate conditiile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie de la conducerea penitenciarului Adyonela Adyonela Buna seara. As vrea sa stiu daca penitenciarul are dreptul de a contesta o hotarire aprobata de Judecatorul de serviciu, in privinta schimbarii regimului de ... (vezi toată discuția)
Bună seara am câteva întrebări legat de o speță: o cunoștință ... AndreiUrsanu AndreiUrsanu Bună seara am câteva întrebări legat de o speță: O cunoștință a fost recent condamnată la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într.un caz ... (vezi toată discuția)
Drepturile inculpatului raduuu raduuu Ce fel de drepturi are cel care este de ex arestat preventiv? La cate vizite are dreptul, ce are voie sa primeasca de afara, cum si cand poate comunica ... (vezi toată discuția)