avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... il despagubeste RCA pe pagubit daca am avut alcoolemie ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

il despagubeste RCA pe pagubit daca am avut alcoolemie 0,19la aparatul etilotest?

in intersectie am trecut pe culoarea rosie a semaforului ,dar care nu functiona ,m-am tamponat cu un taxi care circula pe culoarea verde ,pe drumul cu prioritate ,nu sunt vatamari corporale ,dar i-am avariat masina La fata locului a venit politia rutiera ,am avut alcolemie 0,19.polita de asigurare RCA a mea este valabila pentru ai repara masina avariata a celui pe care l-am tamponat?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:04, 27 Ianuarie 2010
important este ca se despagubeste
in legatura cu ce am vorbit Duminica ,daca pagubitul nu depune plangere impotriva mea,se duce la asociatia victimelor strazii,dupa cum mi-a zis,acestia ii repara masina si da in judecata asiguratorul pentru asi recupera banii,se poate intoarce ceva impotriva mea avand in vedere ca aveam alcoolemie 0,19 la aparatul etilotest?
La Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, nu se pot adresa decat victimele unui accident provocat de un autovehicul fara asigurare RCA valabila la data accidentului sau daca autorul nu este cunoscut(a parasit locul accidentului fara ca cineva sa fi notat nr.inmatriculare)
Asiguratul trebuie/poate aviza singur, la asiguratorul sau RCA, dauna provocata dar indeobste o face pagubitul.
Retineti ca alcoolemia soferului nu influenteaza plata despagubirii de catre asiguratorul RCA.
asiguratorul se poate indrepta impotriva dvs printr-o actiune in regres.
Dispozitiile legale care dau posibilitatea firmelor de asigurari sa recupereze sumele platite pentru daunele provocate de asigurati in urma unor accidente de circulatie, sunt cele prevazute de art.58 din Legea nr.136/1995, dupa cum urmeaza:
"Asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în următoarele cazuri:
a) accidentul a fost produs cu intenţie;
b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie;
c) accidentul a fost produs în timpul când autorul infracţiunii săvârşite cu intenţie încearcă să se sustragă de la urmărire;
d) persoana răspunzătoare de producerea pagubei a condus autovehiculul fără consimţământul asiguratului".

Asadar, numai daca consumul de alcool ar fi fost incadrat la "stare de ebrietate" ( infractiune)si nu doar la "sub influenta bauturilor alcoolice" ( contraventie), asiguratorul ar fi despagubit oricum pe cel caruia i-ati provocat daune, insa ar fi avut dreptul sa se indrepte impotriva dvs. pentru rexcuperarea sumei platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminarea rca, dar si preturi exagerate ! andrej andrej Nu vi se pare discriminator faptul ca persoanele sub 30 de ani platesc MULT mai mult pentru o asigurare ? In baza a ce au ajuns ei la concluzia ca persoana X ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie, dauna totala. dorel92 dorel92 Acum ceva timp am tamponat din spate o masina...un el si o ea in varsta de 60 de ani. A fost chemata ambulanta si politia, am mers impreuna la spital ptr ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in strainatate maryan27 maryan27 Buna ziua. Lucrez in Germania de cateva luni. In urma cu cateva zile am suferit un accident rutier. Mai exact, am fost lovit de o masina in timp ce coboram din ... (vezi toată discuția)