avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Atunci când ești alergic, când ai colegi care ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Atunci când ești alergic, când ai colegi care intenționat ...

Atunci când ești alergic, când ai colegi care intenționat te șicanează cu parfumul agresiv, ce îți pune viața în pericol, ptr că nu este doar o simplă alergie,sunt și alte boli asociate, cum ne apărăm? Colegii știu prb de sănătate, au fost rugați să nu mai folosească acel parfum. Nu vor să renunțe, din contra, râd sfidător. A fost anunțată și conducerea locală a unității unde lucrez, care a dat din umeri , mai mult ..au râs.. Au spus că nu au ce face in cazul asta, deși este vorba de viața unui om, nu de un moft. Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2023
Elenaa22, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:10, 21 Martie 2023
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citesc si ma minunez de lipsa de empatie fata de o persoana adusa pe culmile disperarii. Multi au posibilitatea sa taca macar, daca nu pot da un sfat, iar ei, nu doar ca nu se abtin, dar o mai si ironizeaza. In ce hal a ajuns societatea noastra...
2 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata @Elenaa22 - cu tot respectul - mesajul dvs. de raspuns la o fraza nevinovata denota o atitudine care vorbeste volume intregi . Daca asa va purtati si in firma , sa nu va mirati ca nu gasiti intelegere la colegi , sefi , chiar conducerea firmei . Cum va spunea anterior o stimata moderatoare “ tonul face muzica “ . Firma nu poate face nimic din punct de vedere legal pentru a impune cuiva ce cosmetice sa foloseasca , asta este limpede . Dar , pentru un salariat valoros , pe care doreste cu tot dinadinsul sa-l ajute , poate face cate ceva : sa-l roage ( subliniez - roage ) pe coleg sa va inteleaga , sa va protejeze . Pentru un salariat de care te poti lipsi oricand - nu faci nimic , nu ai de ce . E adevarat ca firmele cu peste 50 salariati sunt obligate sa angajeze persoane cu dizabilitati , dar , daca nu vor , pot inlocui aceste angajari cu plata anumitor sume catre bugetul de stat - o atitudine mult mai prudenta in opinia mea ( si cazul de fata o dovedeste ) . Cu un salariat disruptiv , cu atitudine de “ mie mi se cuvine , mie sa-mi dea , mie sa-mi faca , mie mi se datoreaza , eu sunt mai bun ca altii , se duce de rapa firma fara mine , etc. , etc. , care-ti face reclamatii pe la tot felul de autoritati , ai mai mare pierdere decat acea suma de bani . Tensiunile la locul de munca sunt extrem de nocive procesului de productie , si - in final - profitului . Pentru un angajator nici macar nu e important cui ii apartine vina , ci cum poate scapa de problema minimizandu-si paguba . Pentru acesta ( angajator ) e tot-una daca cel de care va scapa este cu dreptatea in mana sau nu , pentru ca nu e menirea lui sa faca dreptate , ci sa puna pe primul loc binele firmei . E - desigur - nedrept , dar ... viata e asa cum e , cinica ... Binenteles ca angajatul nedreptatit poate ataca orice hotarare a angajatorului care il nedreptateste ( daca poate proba solid ca acesta a incalcat legea ) , dar si firmele au invatat ce si cum sa faca daca trebuie ( pentru mersul bun al firmei ) sa scape de un angajat . De aceea au juristi angajati , case de avocatura care sa ii reprezinte , etc. Nu incerc decat sa va deschid ochii , orice demers poate fi cu dus , dar si cu intors . Si , sa stiti , orice persoana , absolut orice persoana , cu disabilitati sau fara , este cel putin la fel de relevanta pentru societate ca dvs. , cu nimic mai putin .
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
CHKa, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutati problema dvs. cu medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Depuneti la acest medic documente care sustin ca aveti afectiunile mentionate.
Medicul specialist de medicina muncii poate cere, dupa caz, precizari suplimentare de la medicul specialist si va poate da o trimitere.
Medicul de medicina muncii emite fisa dvs. de aptitudine cu mentiunea - apt conditionat. La conditionari poate mentiona asigurarea unui spatiu de lucru de catre angajator fara mirosuri ...., etc.
Fisa dvs. de aptitudine se va stabili de catre medic in functie de documentele dvs. medicale, de materialul cu riscuri profesionale pentru locul dvs. de munca, pus la dispozitie de catre angajator si de contraindicatiile din fisa corespunzatoare profesiei dvs., cu examinari medicale necesare, din anexa 1 la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
Luati in considerare "capcana" "apt conditionat" deoarece Conform Legii 53/2003 - Codul muncii, este demn de mentionat ca la art. 61 lit. c) se prevede ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate ajunge la concediere si punerea la dispozitia Fortelor de munca judetene in functie de recomandarile medicale ale medicului specialist de medicina muncii. Pasii de urmat sunt in ordine - se respecta daca se poate, recomandarile medicului, se ofera alt loc de munca daca exista in organigrama ceva disponibil unde se pot respecta recomandarile si ultimul pas - concedierea.

Alte discuții în legătură

,,de ce ai ramâne pe un post care te face nefericit?'' Tanna1 Tanna1 Buna ziua, simt nevoia sa raspund si sa pun intrebari la randul meu, acestui articol. :) De exemplu, eu am ramas intr-un loc de munca care momentan ma ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii mikamarg mikamarg Buna seara, sunt medic de medicina muncii si sunt intr-un impas: am o angajata in supravaghere cu alergie la praf...bani, hartii, mucegai... si lucreaza ... (vezi toată discuția)
Animale la locul de munca Katalina_iv Katalina_iv Buna ziua.Lucrez intr-o institutie publica.Colegul de munca locuieste in aceeasi cladire si isi aduce animalul de companie in biroul sau. Eu trebuie sa merg ... (vezi toată discuția)