avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retur bani licenta (Fara factura)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retur bani licenta (Fara factura)

Buna ziua! Am achizitionat o licenta recent de la o firma care se ocupa de realizari proiecte de licenta/doctorat etc. Si sunt foarte dezamagit de ceea ce mi-au trimis pana in prezent. Profesorul indrumator mi-a spus ca nu pot intra cu asa ceva in licenta si acestia refuza sa imi restituie banii. Au trecut aproximativ 7 zile de cand am facut plata catre ei (2500 Lei) Problema este ca am platit prin revolut (nu am primit factura, nu am primit nimic din partea lor) Am cum sa imi recuperez banii?
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2023
Sebastian11@, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata doamna, vad ca dumneavoastra vreti dreptate in Romania. Nu realizati ca este imposibil?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu dreptatea e greu pe toată planeta, nu doar la noi :)
Dreptate se poate face, dar:

- Justitia lucreaza greu, are nevoie de timp si mai ales de dovezi obiective;
- Justitia nu face dreptate dupa criterii folclorice, ci dupa litera legii, care prevede niste proceduri care trebuie urmate; cu alte cuvinte, Justitia din statele de drept nu este justitie solomonica, ci justitie procedurala;
- Doamna Justitia are o sabie cu tais dublu, adica denuntatorul nu este automat scutit de aplicarea legii.
Corect. dar nu exista si un contract? Ce ar putea prevedea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-a reglementat, în sfârșit, situația asta absurdă în Legea învățământului superior nr. 199/2023, care va intra în vigoare pe 3 septembrie:

Art. 259
(1) Autorii lucrărilor de licenţă, de disertaţie şi de doctorat răspund pentru asigurarea originalităţii conţinutului acestora. Îndrumătorii lucrărilor de licenţă, de disertaţie şi de doctorat au obligaţia de diligenţă în ceea ce priveşte verificarea conformităţii lucrărilor ştiinţifice în raport cu cerinţele specifice unei creaţii originale.


Ce riscă vânzătorii:

(2) Este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţia persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări ştiinţifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor-doctoranzi, cursanţilor, contra cost, prin internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum şi lucrări de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat.

(4) Se autorizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii să identifice şi să oprească imediat funcţionarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţia persoanelor fizice, contra cost, a materialelor prevăzute la alin. (3).

(5) Redeschiderea site-urilor prevăzute la alin. (4) sub orice formă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300.000 şi 600.000 de lei.

Riscurile studenților:

(6) Este interzisă cumpărarea unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări ştiinţifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.
(...)
(8) Faptele prevăzute la alin. (6) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 50.000 de lei.

(9) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (7) şi (8) se fac de către ofiţerii sau agenţii de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competenţe în domeniu.
Ultima modificare: Duminică, 13 August 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Incalcare drepturi de autor - plagiat lucrare de licenta GeorgianaBighiu GeorgianaBighiu Buna seara, La o cautare a numelui meu pe internet am descoperit ca am fost trecuta in dreptul lucrarii unui doctorand de la Universitatea unde am absolvit ... (vezi toată discuția)
Am facut o lucrare de licenta si e plagiata 16% elenasimona85 elenasimona85 am facut o lucrare de licenta si e plagiata 16%, cum pot sa repar greseala ,legile existand pe internet si fiind sursa mea de scriere astept raspuns cat mai ... (vezi toată discuția)
Inselaciune? gerrardd gerrardd Buna seara tuturor. Am o intrebare. Anul acesta, in vara am cumparat o lucrare de licenta de pe un site din Romania. Administratorul site-ului respectiv m-a ... (vezi toată discuția)