avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament detinut de cetatean roman si strain ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament detinut de cetatean roman si strain (nerezident in Romania) in cota parte

Buna ziua,

Verisoarea mea a cumparat un apartament impreuna cu un cetatean strain (nerezident in Romania in momentul actual), iar ambii detin 1/2 din el (nu au fost casatoriti nici inainte si nici dupa cumparare). Acum, verisoara mea doreste sa vand apartamentul dar nu mai tine legatura cu acest cetatean strain.

Cum poate proceda in aceasta situatie?

Va multumesc,
Brebenel Stefan
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul unui proces taxa judiciara de timbru se plateste anticipat de catre cel care initiaza procesul si are o valoare destul de mare. La aceasta se adauga onorariul pentru expertul evaluator si eventual onorariul avocatului.

asta zic costa,doar niciun proces nu e gratist. Taxa de timbru e de 3 % din valoarea casei la care se adauga onorarii,expertize etc.

sau trebuie sa consemneze banii inca de la inceput.

doar daca vrea sa vanda dupa ce a astat ani in proces

In ipoteza a doua deja costul apartamentului ajunge la peste 110% din valoarea reala de piata iar titlul proprietarului (hotararea judecatoreasca) poate fi atacat cu contestatie in anulare de catre cetateanul strain pe motiv ca nu a fost legal citat si nu a avut cunostinta de proces.

procesul nu incepe pana nu se constata ca procedura de citare e indeplinita, cetateanului ii e numit si avocat, platit tot de reclamant.
costurile se ridica doar in ipoteze ca in termen util, cetateanu isi vrea sulta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Cota-parte din dreptul de proprietate,odata determinata, ea poate fi instrainata.

Nu este necesara partajarea.

Aceasta poate fi instrainata catre o persoana care accepta starea de coproprietate.

Daca, insa, doriti sa va fie atribuit imobilul, si nu ajungeti la un consens cu celalalt coproprietar, va veti adresa instantei de judecata.

Paratul poate fi citat telefonic, prin e-mail, la usa instantei de judecata, pe portalul instantelor de judecata, sau intr-un ziar de larga circulatie.

In cazul in care instanta de judecata va aprecia ca fiind oportun, va dispune numirea unui curator special, un avocat care sa ii reprezinte interesele paratului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire buna ziua. in urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament ... GavDana GavDana Buna ziua. In urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament cu 4 camere. De atunci in apartament a locuit doar matusa mea care a mostenit cealalta ... (vezi toată discuția)
Chirie intre coproprietari Cristea Ion Cristea Ion Chirie intre coproprietari. Buna ziua, dețin 80% dintr-un apartament în urma unei moșteniri unde locuiesc singur. 20% este deținut de către fratele meu. ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)