avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechimea pentru studii doctorale (cu frecventa/la zi) ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechimea pentru studii doctorale (cu frecventa/la zi) nefinalizate se poate contoriza pentru vechimea in specialitatea studiilor, respectiv ani de cotizare pentru pensie?

Vechimea pentru studii doctorale (cu frecventa/la zi) nefinalizate se poate contoriza pentru vechimea in specialitatea studiilor, respectiv ani de cotizare pentru pensie?

Concret: Am fost inscris in cadrul unui program de Doctorat la taxa. Din motive financiare si de timp alocat locului de munca, nu am putut progresa si a trebuit sa renunt la programul de studii. Totusi, am fost inscris peste 3 ani in cadrul programului.

Vreau sa intreb daca se poate beneficia de:

1) Vechime in specialitatea studiilor (economist), de exemplu in cazul aplicarii pentru o pozitie in administratia publica.

2) Vechime perioada de cotizare pentru pensie (m-ar ajuta intrucat in perioada desfasurarii studiilor Doctorale, la un moment dat, nu am mai avut un loc de munca).

3) Orice alt tip de vechime relevant pentru vechimea in munca sau pentru pensie.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iunie 2023
A_O_8, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 3 Iunie 2023
Legea 1/2011
art. 164
......
(2) Pe toată durata activității, studentul-doctorand beneficiază de recunoașterea vechimii în muncă și specialitate și de asistență medicală gratuită, fără plata contribuțiilor la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru șomaj, la asigurările sociale de sănătate și pentru accidente de muncă și boli profesionale.
(3) Studentul-doctorand poate desfășura activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenționale didactice pe săptămână. Activitățile didactice care depășesc acest nivel vor fi remunerate în conformitate cu legislația în vigoare, intrând sub incidența Codului muncii, cu respectarea drepturilor și obligațiilor ce revin salariatului și cu plata contribuțiilor datorate, potrivit legii, la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru șomaj, la asigurările sociale de sănătate și pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Art. 165
(1) Perioada desfășurării studiilor universitare de doctorat este asimilată, conform legislației în domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu excepția cazului în care studentul-doctorand realizează venituri pentru care plătește, în această perioadă, contribuții la asigurările sociale.
(2) După susținerea tezei de doctorat, IOSUD eliberează o adeverință care atestă perioada în care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum demonstrez activitatea de cercetare in domeniu de 2 ani zefirzefir zefirzefir Perioada studiilor de doctorat, cu frecventa, cu bursa, de 3 ani, este considerata activitate de cercetare dezvoltare,ca sa ma pot inscrie la concurs pentru ... (vezi toată discuția)
Doctorat-vechime in specialitatea studiilor Florentina_Z Florentina_Z Buna ziua. As dori sa stiu daca cei trei ani de doctorat se considera vechime in specialitatea studiilor. Mentionez ca am fost doctorand in cadrul programului ... (vezi toată discuția)
Busă doctorat loc de muncă kandreea kandreea Bună ziua! Mi-aţi putea spune, vă rog dacă având un loc de muncă (profesor în învăţământul primar) pot beneficia de bursa doctorală? Mulţumesc! (vezi toată discuția)