avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare CIM pt motive care tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare CIM pt motive care tin de persoana salariatului

Buna ziua. Incerc sa inteleg exact care sunt pasii pentru a putea desface CIM unui salariat care savarseste abateri repetate. In primul rand cine trebuie sa faca parte din comisie, apoi la cate abateri se poate desface contractul de munca, trebuie sa existe o plangere din partea sefului direct? Sunt amanaunte care nu le gasesc sau nu stiu unde sa caut. Cine ma poate ajuta cu un raspuns? multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: cvm , utilizator 20:01, 27 Ianuarie 2010
Multumesc mult, imi sunteti de un real folos, ca de fiecare data.
Din cate stiu eu, din surse neoficiale, trebuie sa se primeasca un nr de cel putin 3 avertismente sau alte sanctiuni pana sa se poate desface contractul de munca. O sa mai intreb si pe la ITM, poate gasesc un cap luminat care sa-mi dea toate detaliile, ceea ce nu cred :) .
Oricum, multumesc mult.
O seara linistita.
Depinde de gravitatea faptei.
O seara buna si dvs.!
tatu2001ro a scris:

Multumesc mult, imi sunteti de un real folos, ca de fiecare data.
Din cate stiu eu, din surse neoficiale, trebuie sa se primeasca un nr de cel putin 3 avertismente sau alte sanctiuni pana sa se poate desface contractul de munca. O sa mai intreb si pe la ITM, poate gasesc un cap luminat care sa-mi dea toate detaliile, ceea ce nu cred :) .
Oricum, multumesc mult.
O seara linistita.


Nu este necesar sa primeasca cel putin 3 avertismente pentru a justifica o decizie de incetare a CIM. Important este ca sanctiunea sa fie proportionala cu fapta. Pentru o abatere disciplinara grava salariatul poate fi concediat chiar si in lipsa altor sanctiuni anterioare.

Procedura concedierii pentru abateri disciplinare este intr-adevar complicata, dar incerc mai jos sa o sumarizez in cele mai importante aspecte ale sale:

1. Trebuie sa stiti ca decizia de concediere trebuie luata intr-un termen de 30 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de abatere (dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei) - pentru a putea proba (ulterior, in instanta) respectarea termenului, este bine ca momentul "luarii la cunostinta" sa fie marcat printr-un referat (de obicei, ai sefului ierarhic superior) prin care se aduc la cunostinta faptele;

2. Aplicarea unei sanctiuni disciplinare nu se poate face decat dupa parcurgerea procedurii cercetarii prealabile, altfel decizia de sanctionare este nula absolut;

3. In vederea efectuarii cercetarii prealabile, angajatorul va convoca salariatul in scris, cu minim 5 zile inainte de data intalnirii, si ii va comunica data, ora si locul intalnirii, precum si abaterile de care este acuzat.

4. Angajatorul va infiinta o comisie din care ar trebui sa faca parte si un membru al sindicatului (daca exista), respectiv un membru al reprezentantilor salariatilor (in lipsa sindicatului) - in cazul in care nu exista nici sindicat, nici reprezentanti, eu una de obicei includ in comisie si un alt salariat, care nu poate fi suspectat a avea 'partialitati' catre una sau alta dintre parti;

5. La data aratata in convocarea la cercetarea disciplinara, salariatul va putea si va trebui lasat/invitat sa isi prezinte punctul de vedere, respectiv sa invoce orice argumente/documente etc in apararea sa.

6. Cineva in cadrul intalnirii va tine minuta intalnirii si, daca este posibil, se va obtine semnatura tuturor participantilor pe aceasta.

7. In urma intalnirii, pe baza probelor aduse de salariat, si tinand cont de celelalte elemente de individualizare a sanctiunii (e.g. comportamentul general in serviciu, abateri disciplinare anterioare etc), comisia va inainta o propunere de sanctionare (sau nu);

8. In baza acestei propuneri, se va emite decizia de sanctionare (in cazul dvs, concediere), care va trebui sa cuprinda toate elementele mentionate in art. 268 Codul Muncii (nu uitati niciunul dintre ele, caci lipsa oricareia dintre mentiunile obligatorii conduce la anularea deciziei) - aveti grija ca decizia sa fie emisa in termenul indicat la pct. 1;

9. Decizia va fi ulterior comunicata salariatului, in termen de 5 zile de la emitere, predata personal cu semnatura de primire sau, in caz de refuz, prin posta recomandata cu confirmare de primire, la domiciliul sau resedinta comunicata de salariat.

Evident,ca in orice procedura de dreptul muncii, probabil ca ar mai fi unele lucruri de analizat, in functie de specificul cazului, insa numai un avocat 'dedicat' spetei dvs va poate ajuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fff urgent ... astept raspuns ... probleme si abateri disciplinare! mmirela_m mmirela_m buna ziua! sunt noua aici, precum si in functia pe care o ocup si deja incep sa am probleme cu subordonatii :D sunt sef serviciu , personal contractual, am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)
Demisie laryssa laryssa As dorii o opinie referitoare la urmatorul caz daca se poate : In 2007 de la firma noastra un fost angajat a plecat fara sa faca cerere de demisie. Carnetul ... (vezi toată discuția)