avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt obligată să platesc fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament?

Bună ziua,

Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de reparații, în vederea efectuării în viitor a unei lucrări de reamenajare a scării. Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. Menționez că nici măcar nu a fost ales furnizorul pentru realizarea lucrării și evident nu există factură emisă pentru o astfel de lucrare.

Am posibilitatea să evit efectuarea acestei plăți (pentru o lucrare de care eu nu am beneficiat și nici nu voi mai beneficia)? Și dacă da, cum pot proceda?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:02, 2 August 2023
@ Latka

Aceasta cheltuiala nu este la zi, nu a fost cheltuita nici o suma, care sa fie dovedita printr-o factura, nu s-a asumat nici o obligatie, care sa fie dovedita printr-un contract.

Dacă dvs considerați că actualul proprietar nu trebuie să achite acea cota din fondul de reparații, este opinia dvs. însă asociația consideră altfel și îi va elibera adeveința menționând în ea datoria de 2.500 lei .

Dacă actualul proprietar este nemulțumit de acest aspect se poate adresa instanței de judecată solicitând obligarea asociației să elibereze adeverința fara menționarea sumei respective, inițiind și o cerere în emiterea unei Ordonanțe Președințiale în acest sens.
Judecata se va face în regim de urgență dacă sunt îndeplinite condițiile art. 997 NCpc.

Și dvs. ați trecut prea ușor peste ce am scri mai sus :

Legea nu condiționează achitarea cotei /cotele aferente fondului de reparații de efectuarea lucrării câtă vreme potrivit art. 71 alin. 2 fondul de reparații se colectează în avans pe baza notei de fundamentare a comitetului executiv și aprobării adunării generale
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Deocamdată nu știm ce consideră asociația, ci doar ce consideră cumpărătorul.

Nu am trecut ușor peste art. 71, am și scris ca e vorba de rate.
Art. 71
(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații
anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv
fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau
completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute
în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.

Nu știm multe lucruri, în momentul de față, mai ales ce reprezintă suma de 2500 RON. N-as zice că e o rată.
latka, utilizator
@Latka

Deocamdată nu știm ce consideră asociația, ci doar ce consideră cumpărătorul.

Greșit, știm și ce consideră asociația și ce consideră vânzătorul prin faptul că s-a pus în discuție suma de 2.500 lei și adeverința ce se eliberează în vederea înstrăinării apartamentului.

Nu știm multe lucruri, în momentul de față, mai ales ce reprezintă suma de 2500 RON. N-as zice că e o rată

Da, poate să reprezinte restanțe la fondul de reparații.

În concluzie, suma fiind cuprinsă în lista anterioară încheierii CVC trebuie achitată, în caz contrar va fi menționată în adeverința ce se eliberează în vederea înstrăinării apartamentului.
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu am remarcat decit ceea ce a scris autoarea subiectului :

"Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. "

Poate mi-o fi scapat mie discutia despre adeverinta ?

De unde restante la fondul de reparatii ? Nu am citit ceva despre restante, ci doar ca a aparut suma de 2500 RON, pe lista de cheltuieli lunare. Art. 71 vorbeste de rate in avans. adica pentru o cheltuiala in viitor. Daca e legala acea afisare, nu poate fi decit o rata si nu e restanta, pentru ca termenul scadent e 26 august. Suntem in 28 iulie.

Nefiind cheltuiala facuta deja de asociatie si nici obligatie financiara prin contract, nu e cheltuiala la zi. E o cheltuiala, dar ipotetica, si, cum zice cineva pe aici, "sau nici macar nu o vor face".
latka, utilizator
@ Latka

Trecând peste faptul că s-a emis listea pentru luna IULIE deși la noi urmează afișarea listelor pe luna IUNIE, înțeleg că dna BiancaP dorește să achite factura aferentă însă fără suma de 2.500 lei reprezentand fond de reparații.
Asta ar însemna ca în contul apartamentului cu pricina să rămână o restanță pentru luna IULIE, suma fiind înregistrată contabil pe această lună.

Această datorie urmează a fi menționată în adeverința eliberată în vederea înstrăinării apartamentului. Nu știu pe cine deranjează.

Altfel ar însemna ca noul proprietar să aibă de achitat o restanță a vechiului proprietar fară ca aceasta să i se fi adus la cunoștință și poate refuza plata când asociația o va introduce la plată. Este vorba doar de procedură ce trebuie respectată.

Sau dvs propuneți ca suma de 2.500 lei să fie stornată actualului proprietar și să-i fie introdusă la plată în listă noului proprietar după încheierea Contractului ?
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Revin cu inca o intrebare bitzic22 bitzic22 daca un locatar nu plateste fondul de reparatii nu poate vinde apartamentul? (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta, deși am plățile la zi Vali_tm2001 Vali_tm2001 Vreau sa vând un apartament. Îmi trebuie adeverinta de la asociatia de propietari. Am toate plățile la zi. Președintele de asociație refuza sa îmi ... (vezi toată discuția)